06 Mayıs 2018, Pazar 09:30:03

12 yaşımda ilk akrobasi uçuşumu gerçekleştirdim

Babası Ali İsmet Öztürk gibi akrobasi pilotluğu yapan Semin Öztürk samimi bir röportaj verdi. Akşam Gazetesi'ne konuşan Öztürk bakın neler dedi...
  • İLK SİVİL AKROBASİ VE HELİKOPTER PİLOTU VE BAYAN.. BABASINI TANIR VE SEVERİM. Yani neyi ÇEKEMİYORSUNUZ. GURUR DUYUN,KOLTUK ALTLARINIZ KABARSIN AMA KISKANÇLIKTAN ,FESATTAN KENDİNİZİ ALAMIYORSUNUZ. YAZIK SİZE KISKANAN KÖTÜ YORUM YAPAN “ZAVALLILAR”!
  • Bir ton erkek var ayni isi yapaj, neden bu kisi? Acaba cinsiyet ayrimciligi mi var burada?
  • Kadinlarin artistliginden biktik artik. Surekli reklam pesindeler
  • Komik olmus 12 yas konusu. Goren de ucagi kendi kullanmis sanir. Ben de ilk atlantik ucusumu 7 yasimdayken yapmistim.
  • Tebrikler başarılar...
  • Sen bu ülkenin en büyük gururlarından birisi. Aferin güzel ve başarılı kadın, ülkemin bayrağı ancak senin gibi Atatürkçü ve çağdaş gençlerin omuzlarında yükselir.
  • Tebrik ederim...
  • Kadınlardan pilot tabiki olur ama eleme yöntemi işlemeli. Bayanlarda talep az diye her gelen pilot yapılmamalı.
  • Kadindan pilot olmaz. Iran kazasini goruyorsunuz en kucuk bir problemde kabin panayira donuyor heyecan yapiyorlar. Sirf babasi pilot diye pilot olmak zorunda degiller. Thy kadin pilot sayisini azaltmalisir. Instagram’da selfie’lerle show yapmaya benzemez bu isler. Ayrica kadinlara yonelik pozitif ayrimcilik da kalkmalidir.

Yükseklik korkusu olsa da gökyüzü tutkusu onu akrobasi pilotu olmaktan alıkoymamış. İlk kez 12 yaşında uçuş deneyimi yaşayan Türkiye’nin ilk kadın akrobasi pilotu Semin Öztürk’le buluştuk. “Gökyüzünde huzur doluyorum” diyen bu cesaretli kadınla maceralı yolculuğunu konuştuk.

Sizi tanıyabilir miyiz?

1991 İstanbul doğumluyum. Saint-Michel Fransız Lisesi ve İstanbul Üniversitesi’nde okudum. 21 yaşındayken Hususi Pilot Lisansımı (PPL) aldım. Sonrasında ise Amerika’da bulunan Tutima Academy of Aviation Safety’de sadece akrobasi üzerine eğitim gördüm. İlk gösteri uçuşumu  Sivrihisar Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi’nde düzenlenen SHG Airshow 2015’te gerçekleştirdim. 2016 yılında Özel Helikopter Pilot Yetiştirme Kursu’nu PPL (H) tamamladım. Kursu bitirdikten sonra ülkemizdeki İlk Sivil Kadın Helikopter Pilotu olduğumu öğrendim. (gülüyor). Geçen sene ise İngiltere’de MD-500 helikopteriyle tip eğitimi aldım.

Nasıl karar verdiniz bu işi yapmaya?

Babam, Ali İsmet Öztürk, çok uzun senelerdir havacılık sektörünün içinde yer alıyor. Annemin de pilot lisansı var. Dolayısıyla kendimi bildim bileli havacılığın içindeyim. Uçak ve helikopterlerin arasında büyüdüm diyebilirim. Uçmak beni her zaman heyecanlandırmıştır. Ama en çok ilgimi çeken akrobasi uçuşları oldu.

Hiç korkmuyor musunuz?

Akrobasi uçuşu çok ciddi bir iştir. Hayatımızı ortaya koyduğumuz bir meslek neticede. Ancak gösteri uçuşlarında alınan risklerin hepsi hesaplanmıştır. Bunun dışında gösteri uçuşu sırasında ilave hiçbir risk alınmaz. Her uçuşumda korku hissederim. Beni güvenli tarafta tutanın da bu korku duygusu olduğunu düşünüyorum.

Yükseklik korkunuz olduğunu okudum bu duyguyu nasıl aşmayı başardınız?

Aslında aştığımı söyleyemem (Gülüyor). Yüksek bir binaya çıkıp aşağı baktığımda içim çekiliyor ve bir an önce inmek istiyorum. Ancak uçarken bu durum değişiyor, irtifa dostumuz oluyor.

UÇAK KORKUSU AŞILABİLİR

Uçak korkusu olan biri olarak benim gibi hissedenlere neler söylersiniz?

Uçak korkusunun aşılabileceğini düşünüyorum. İnsanın kendisiyle verdiği bir mücadele bence. Türkiye’de karayollarında kaza olma olasılığı havayollarına kıyasla çok daha fazla. Her an başımıza bir olay gelme riski var. İstanbul trafiğinden daha çok çekiniyorum mesela.

İlk kez kaç yaşınızda akrobasi uçuşu yaptınız?

Babam akrobasi uçuşlarına başladığında 9 yaşındaydım. Akrobasi uçaklarında paraşüt takmak zorunlu fakat ben çok küçük olduğum için paraşüt bana uymuyordu. O nedenle 3 sene bekledim. En büyük hayalim büyüyüp, paraşütü sırtıma takıp akrobasi uçuşu yapmaktı. 12 yaşımı doldurduktan sonra babamla birlikte ilk akrobasi uçuşumu gerçekleştirdim. Uçuşta yaşadığım heyecanı, mutluluğu hiç unutamam.

Bir uğurunuz var mı?

Kimseye söylemediğim bir uğurum var. Bende kalsın lütfen.

Gökyüzündeyken neler hissediyorsunuz?

Uçmak benim için bir tutku. Eğer uzun zaman uçmazsam kendimi eksik hissediyorum. Her uçuşuma giderken istisnasız heyecanlanırım. Uçak yerden kesildiği an her şeyi unuturum. Uçuş dışında her şey aşağıda kalır. Gökyüzünde huzur doluyorum.

HAVADA KENDİMİ ÇOK GÜÇLÜ HİSSEDİYORUM

Süpermen gibi hissediyor musunuz?

Süpermen kadar olmasa da havada kendimi çok güçlü ve özgür hissediyorum. Başarılı bir uçuşun ardından hissettiğim duygular paha biçilemez. ‘Başarı’ hiçbir duyguyla kıyaslanmıyor.

İlginç bir şey yaşadınız mı?

Babamla Ata Topraklarımız olan Sivrihisar’da kol uçuşu yapmıştık. Benim için çok duygusal ve büyüleyici bir uçuştu. İki uçağın sesi bir olmuş tüm gökyüzünü sarmıştı. Havacılık hayatım boyunca yaşadığım en özel anların başındadır.

Havada ters döndüğünüzde size ne oluyor?

Akrobasi uçuşu vücudu oldukça yıpratan bir motor sporu. Uçuşlar esnasında G kuvveti olarak adlandırılan vücuda etki eden bir kuvvete maruz kalıyoruz. 1G demek bir kişinin ağırlığına denk kuvvet demek. 3G ise ağırlığının üç katı anlamına geliyor. Mesela kişi 50 kiloysa 3G’ye maruz kaldığında 150 kilo gibi olur. Ben uçuşlarımda +7, -4 G yapıyorum. Vücudumun G kuvvetine dayanıklılığını artırmak için sık sık antrenman uçuşları yapıyorum. G kuvvetine dayanabilmek için vücudun dinç olması gerekir. Uykuma, beslenmeme ve spor yapmaya özen gösteriyorum.

Akrobasi uçuşu yapanların kullandığı bir deyim var mı?

Amerika’da kullandığımız birkaç kalıp vardı; ‘Be Safe’ ‘Have Fun’. Aslında çok kısa temenniler ama derin anlam ifade ediyor. ttiğini düşünüyorum. Havacılıkta emniyet esastır ve uçarken keyif almak çok önemli.

Kadın olmak dezavantaj mı?

Kadınların araba kullanışına bile önyargılı yaklaşıyoruz. Pilot bir de akrobasi pilotu olduğum ele alınırsa tabii ki eleştirenler var; ‘Sen git tarhana yap’ gibi. Ancak destekleyenler çoğunlukta.

İNANÇLA HEDEFLERİME ULAŞIYORUM

Hayallerini gerçekleştirmek isteyen kadınlar için de sizden öneri alsak...

Öncelikle eğitim ve inanç çok önemli. Mesela benim mesleğimde beden gücü de büyük bir rol oynuyor. Bazı manevralarda kol gücümün yetmediği zamanlar oluyor. Ancak yılmadan çalışarak, inançla hedeflerime ulaşıyorum. Bence her kadın kendi ayakları üzerinde dimdik durmalı, çünkü biz kadınlar olarak çok güçlüyüz ve bu gücümüzün farkına varmalıyız. Kendimize inandığımız müddetçe üstesinden gelinemeyecek bir engel olmadığını düşünüyorum.

Bu ilham verici hikâyenin kahramanı olarak gençlere neler önerirsiniz?

Gençlerden oldukça fazla mesaj alıyorum. Her zaman yüreklerinin sesini dinlemelerini söylerim. Hayallerine ulaşmak için çok çalışmaları gerektiğini hatırlatırım. Bu yolda yürürken karşılarına çıkacak sayısız zorluğa rağmen asla vazgeçmemelerini, aşkla, azimle devam etmelerini dilerim.

BAŞINIZA NE GELECEĞİNİ BİLEMEZSİNİZ

Anneniz “Yapma kızım, ne işin var?” diyor mu?

Annemin de pilot lisansı var. Ailece havacılığın içindeyiz. Annem Cessna ile uçuşa giderken hep ona eşlik ederdim, çok küçüktüm. Annemi pür dikkat seyrederdim. Hatta bazen annem uçarken arka koltukta uyuyakalırdım. Uçağın motor sesi eşliğinde uyumanın keyfi bile farklıydı benim için. Çocukluğum bu şekilde geçti. Dolayısıyla annemle birbirimizin dilinden iyi anlıyoruz ve çok iyi anlaşıyoruz. Annem her zaman beni destekleyip yanımda olmuştur.

Kaza geçirmekten korkmuyor musunuz?

Hayatta başınıza ne geleceğini bilemezsiniz ancak içinde bulunduğunuz durumlar neticesinde tedbir ve önlemlerinizi alabilirsiniz. Korku her zaman vardır, fakat yaşadığınız iyi ve kötü olayların adına tecrübe dersiniz. Bence bu çok daha mühim bir konu. 

Sibel Ateş Yengin / Akşam

12 yaşımda ilk akrobasi uçuşumu gerçekleştirdim

Yorumlar Tüm Yorumlar (25)

Gizem ~ 6 yıl önce
İLK SİVİL AKROBASİ VE HELİKOPTER PİLOTU VE BAYAN.. BABASINI TANIR VE SEVERİM. Yani neyi ÇEKEMİYORSUNUZ. GURUR DUYUN,KOLTUK ALTLARINIZ KABARSIN AMA KISKANÇLIKTAN ,FESATTAN KENDİNİZİ ALAMIYORSUNUZ. YAZIK SİZE KISKANAN KÖTÜ YORUM YAPAN “ZAVALLILAR”!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tk ~ 6 yıl önce
Bir ton erkek var ayni isi yapaj, neden bu kisi? Acaba cinsiyet ayrimciligi mi var burada?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Of Tk ~ 6 yıl önce
Lütfen bize o 1 ton erkeği gösterin özellikle de Türk olan. Türkiye'nin ilk sivil kadın akrobasi pilotu olduğundan ve bunların üstüne bir de profesyonel olduğundan olabilir mi acaba? Neden başarılı bir Türk kadınının haber olması sizi bu kadar rahatsız ediyor çocukluğunuza inilmesi gerekiyordur belki de.
Dilan ~ 6 yıl önce
Kadinlarin artistliginden biktik artik. Surekli reklam pesindeler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Diloş ~ 6 yıl önce
Biz de meyve veren ağaçları taşlayan haber altı yorumlarında zehrini kusan patavatsızlardan bıktık. Sizin böyle bir sitede böyle bir haberin altında ne işiniz var zaten? Dışarıda kendi dünyanızda devam edin, gölge etmeyin başka ihsan istemez. Hadi canım.
12 yas ~ 6 yıl önce
Komik olmus 12 yas konusu. Goren de ucagi kendi kullanmis sanir. Ben de ilk atlantik ucusumu 7 yasimdayken yapmistim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
7 yaş ~ 6 yıl önce
İlk akrobasi uçuşunuzu kaç yaşında yaptınız sorusuna verilen normal bir cevap. Niye buna takıldınız ki. Günümüzde hala bir uçakla seyahat etmemiş ama çok isteyen insanlar var. Uzun süre o uçakları izleyen ama ilk uçuşunu bilmem kaç yıl sonra yapabilen. Konu üstüne bir de akrobasiyken insanın böyle bir şeyi unutmaması çok normal. Asıl sizin yorumunuz talihsiz olmuş.
GZ ~ 6 yıl önce
Akrobasi Uçuşuyla Atlantik uçuşunu mukayese edecek kadar şeysin demek :)
medarı iftiharımız oldun ~ 6 yıl önce
Tebrikler başarılar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gururumuzsun ~ 6 yıl önce
Sen bu ülkenin en büyük gururlarından birisi. Aferin güzel ve başarılı kadın, ülkemin bayrağı ancak senin gibi Atatürkçü ve çağdaş gençlerin omuzlarında yükselir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çaylak Havacı ~ 6 yıl önce
Tebrik ederim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bayan Pilotlar ~ 6 yıl önce
Kadınlardan pilot tabiki olur ama eleme yöntemi işlemeli. Bayanlarda talep az diye her gelen pilot yapılmamalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cahil Cühela ~ 6 yıl önce
Bu işten bir cacık anlamadığınız yaptığınız yorumdan belli. Yazık ki ne yazık. Eğitim şart.
Cptn ~ 6 yıl önce
Kadindan pilot olmaz. Iran kazasini goruyorsunuz en kucuk bir problemde kabin panayira donuyor heyecan yapiyorlar. Sirf babasi pilot diye pilot olmak zorunda degiller. Thy kadin pilot sayisini azaltmalisir. Instagram’da selfie’lerle show yapmaya benzemez bu isler. Ayrica kadinlara yonelik pozitif ayrimcilik da kalkmalidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mafaky ~ 6 yıl önce
Bu "kaçıncı yüzyılın kafası", sizdeki! Motoru patlayan Southwest uçağını on gün önce yere sağ salim indiren pilotun cinsiyetini biliyor musunuz? Bugün, şeriatın daniskasını yaşamaya (yaşatmaya) çalışan Brunei Sultanlığı bile iki pilotu da "kadın olan" Dreamliner'la uçmakta!... Yazık!
konustu gereksiz:)) ~ 6 yıl önce
sana ne gereksiz adam... cpt olamadığın yorumundan anlaşılıyor ama sen üzülme biz sana güleriz sen yorum yazmaya dewam et:)))
Cinsiyet eşit değil zeka. ~ 6 yıl önce
İrandaki kazayı kadın pilotlar yaptı daha önceki bin kazayı erkek pilotlar yaptı. Ne olsun bütün erkekler iştenmi atılsın.
Cptn'a ~ 6 yıl önce
Tam tahmin ettiğim gibi yine hortladı kadından pilot olmaz diyen birisi. Pusuya yatmış bekliyorsunuz şu yorumu yapıp içinizdeki zehri akıtmak için. Eğer isim kısmına yazdığınız gibi kaptansan iseniz daha da yazık
saygısızlar:)) ~ 6 yıl önce
kadın karşınıza gelse titrersiniz kaptanım kaptanım diye..;burdan da anca laf atarsınız kekolar:)))
CptnX’e ~ 6 yıl önce
Kederlenme be Kaptan,senin de en azından düşündüklerini böyle bir ortamda yazıya dökme hakkın var ancak fikir kirliliği yapmadan edeplice...
Yoldan geçen hancı ~ 6 yıl önce
Hiçbir kaptan "cpt." Yerine "cptn" yazmaz.
Komik ~ 6 yıl önce
Kaptanim mi :)))) sen beni cok guldurdun
Arkadaslar ~ 6 yıl önce
Bu yorum yapanlar kesin pilot degil. Arkadaslar bir tek biz mi ucuyoruz bu bayan arkadaslarla size hep yetenekliler mi denk geliyor ben anlamadim
Arkadaslar'a ~ 6 yıl önce
Belki de sorun sendedir?
Ahmet ~ 6 yıl önce
Kadın veya erkek meselesi değil bu..Liyakat ve ehliyettir.. İşinden anlayan biri anlamayan binlere müreccahtır...Sen; deneyimsiz bir müslümanın kullandığı uçağamı binmeyi tercih edersin yoksa tecrübeli bir gayri müslimin kullandığına mı?..bak bu uçakları hep onlar yapıyor..biniyorsun uçaklarına..hiç düşünüyormusun o uçakları yapan insanların içinde özel hayatları rezalet olanlar var..homosexual ler var...içtimai hayatta itikada bakılmaz..muameleta bakılır...cinsiyete milliyete şekle surete bakılmaz..yobaz olur çıkarsın..

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000