01 Şubat 2009, Pazar 08:46:09

Havalimanları, kuşlar için savaş ilan etti!

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda kuşların uçakların motoruna girmesini önlemek için özel bir siren çalınıyor ve bazen de kuşlar, içinde saçma bulunan tüfeklerle kovalanıyor...

Son günlerde uçakların motoruna sık sık kuş girmesi gözleri, pilotların korkulu rüyası haline gelen ‘tüylü terörist’lere çevirdi.

Kuş kazaları’nın önemli bir bölümü, kuşların uçakların motorlarına girmesiyle oluşuyor. Havayı emerek çalışan motorlar, kuşları içine çekiyor. Motora giren kuşun, hava akışını sağlayan “fan bladelere” çarpması sonrasında motorda büyük hasar oluşuyor. Pilot da yangın riskine karşı motoru durdurmak zorunda kalıyor. Kuşun büyüklüğüne göre hasar artabiliyor. Hatta motor tamamen devreden çıkabiliyor.

‘Yırtıcı’ sesler
Kuş kazalarına karşı alınan önlemler ise çeşitli... Havalimanlarına konulan özel cihazlar, kuşların kaçmasını sağlamak için yırtıcı kuş sesi çıkartıyor ve ışıklar yakılıyor. Ancak bu önlemler bir yere kadar etkili olabiliyor. Zira bir süre sonra ses ve ışıklara alışan kuşlar, tekrar geliyor. Bu tür durumlara karşı da sistemlerin ses ve ışıkları sık sık değiştirilerek kuşların öğrenmeleri önleniyor. Bazı havalimanlarında ise, diğer kuşları avlamaları ve kaçırmaları için özel eğitimli yırtıcı kuşlar besleniyor.

İstanbul’da kuş kovalamaca
Devlet Hava Meydanları İşletmesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda da çeşitli teknikler kullanılıyor. Havalimanına kurulan yeni meteoroloji radarıyla, kuş sürüleri havada tespit ediliyor ve pilotlar uyarılabiliyor. Yerde ise, pist çevresinde kuş yoğunluğu saptandığı anda özel siren ve ışık donanımlı araçlarla pist çevresinde kuş kovalaması yapılıyor. Bazen de görevliler, içinde saçma bulunmayan tüfeklerle kuşları kovalıyor.

Dinçer ŞEREF
MİLLİYET

Havalimanları, kuşlar için savaş ilan etti!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000