25 Mart 2014, Salı 14:51:19

DHMİ'NİN 22 MİLYONLUK ARAZİSİ USULSÜZ OLARAK MI DEVREDİLDİ?

Sayıştay’ın Meclis’e gönderilmeyen bir raporu, kamu arazilerinin devriyle ilgili tartışmalara neden olacak bir gerçeği ortaya çıkardı.
  • Saganın 1.5milyon $ teminatını bir gecede buharlaştıran DHMİ de herşey mümkün.
  • BAAHSİ GEÇEN ARAZİNİN PARASI HAZİNE TARAFINDAN KARŞILANMASININ EN ÖNEMLİ SEBEBİ, KARŞILIĞININ MİLLİ MALİYET ARACILIĞIYLA ÜLKEMİZE GERİ DÖNDÜRÜLECEK OLMASIYDI., BURADA BAKILMASI GEREKEN KONU BEDELİ SEYRÜSEFER EĞİTİM SİTESİ YAPILACAK DİYEREK MİLLİ MALİYETE YANSITILAN BU ARAZİNİNÜZERİNE CAMİ YAPILDIĞINDA HIRİSTİYAN PARASI İLE ALINAN ARAZİYE YAPILACAK CAMİDE KILINACAK NAMAZIN NE KADAR MAKBÜL OLACAĞDIR. BİR DE HIRİSTİYAN. KLÜBÜ OLAN EUROCONTROL MÜFETTİŞLERİ NİN BU KONUDAN HABERDAR OLDUKLARINDA TAKINACAKLARI TUTUMU MERAK EDİYORUM.
  • Tape'si çıkar belki
  • 14 dönüme nasıl bir camii yapılacakmış.
  • Toki Sabiha Gokcen'in pisti icin kamulastirma giderlerini nasil karsiliyorsa, Dhmi de pekala Cami icin bedelsiz arsa tahsis edebilir. Hayaldi gercek oldu.
  • hazır yolun başında iken 3,havalimanının arazisinin yandaş bir müteahhite verilerek ıstanbula yakışır bir AVM yapılmasını onayınıza sunuyorum.
  • DHMİ'nin Atatürk Hava Limanı için daha önce kamulaştırdığı Florya tarafındaki arsası üzerinde de bir cami inşaatı yükselmeye başlamış. DHMİ'nin bu cami sevdası nerden geliyor anlamak mümkün değil. AHL'de bir karış toprağın bile önemi ortadayken burası neden cami için tahsis edilmiş buyursun birisi bunu anlatsında biz de anlayalım. En öemlisi de o caminin minaresinin oluşturacağı manianın uçuş emniyetine etkisini kise hesaba bile katmamış.

Sayıştay’ın Meclis’e gönderilmeyen bir raporu, kamu arazilerinin devriyle ilgili tartışmalara neden olacak bir gerçeği ortaya çıkardı. Rapora göre; Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin 22.4 milyon liraya kamulaştırdığı arazi, Camii yapılacağı gerekçesiyle Diyanet'e bedelsiz olarak devredildi. Ancak Camii yapımına ilişkin hiçbir girişimde bulunulmadı. Ayrıca araziye AVM yapılması iddiaları da ortalığı karıştırdı.

Gazetevatan'da yer alan habere göre; Meclis’e gönderilmeyen Sayıştay Raporu’nda tartışma yaratacak tespitler var

Sayıştay raporunda yer alan tespitler şöyle: DHMİ, 22.4 milyon liraya kamulaştırdığı araziyi, cami için bedelsiz olarak Diyanet’e devretti. 2011’deki usulsüz devirin ardından cami inşası için girişim yapılmadı.

Sayıştay’ın Meclis’e gönderilmeyen bir raporu, kamu arazilerinin devriyle ilgili tartışma yaratacak bir gerçeği ortaya çıkardı. Sayıştay’ın 2013 yılı Ağustos ayında tamamladığı Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) raporunda çok tartışılacak bir işleme yer verildi. Raporda, Ankara’nın en değerli bölgelerinden biri olan Samsun-Konya Yolu’ndaki DHİM’ye ait 14 bin metrekarelik arazinin, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bedelsiz devredildiği belirtildi.

Diyanet istedi

Söz konusu gelişme, Sayıştay’ın 2013 Ağustos ayında tamamlanan DHMİ 2012 yılı hesaplarına ait raporun 38-40. sayfalarında yer alıyor. Raporda kuruma verilen zararın altını çizen Sayıştay, işlemlerin baştan sona yanlışlığına dikkat çekiyor.

Sayıştay raporunda yer alan bilgilere göre süreç şöyle işledi: DHM Genel Müdürlüğü, 2007’de 22.4 milyon TL bedel ödeyerek Samsun-Konya yolu üzerindeki 14.002 metrekarelik araziyi kamulaştırdı. Arazi, “Hava Seyrüsefer Hizmet ve Eğitim Kompleksi” yapılması amacı ile 2011 yılı Yatırım Programına alınarak, proje ihalesine çıkıldı. Ancak bu sırada Diyanet’ten DHMİ’ye gelen 5.9.2011 tarih ve 6578 sayılı yazı ile arazinin cami yapılmak üzere kendilerine tahsisii talep edildi.

DHMİ, Diyanet’e gönderdiği yazıda, arazinin bedelsiz devredilemeyeceği vurgulandı. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan gelen 6.10.2011 tarih ve 8089 sayılı yazıda ise, kendilerine,yasa gereği satın alma ve kamulaştırma ödeneği ayrılmadığı belirtilerek arazinin bedelsiz bir kez daha istendi.

DHMİ Yönetim Kurulu, bu yazının geldiği gün toplanarak 7363 ada, 17 nolu parseldeki arazinin, cami yapılması için Diyanet’e bedelsiz devri için Ulaştırma Bakanlığı nezdinde girişimde bulunmasına oy birliği ile karar verdi. Daha sonra Ulaştırma Bakanlığı, kendisine ait arazinin Diyanete bedelsiz devri için girişimde bulundu. Bakanlar Kurulu da bu girişim sonucunda 11.10.2011 tarih ve 2011/2349 sayılı kararı ile arazinin bedelsiz olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesini kararlaştırdı. Bakanlar Kurulu kararına müteakip Yenimahalle Tapu Sicil Müdürlüğü’nde imzalanan 6.04.2012 tarih ve 15030 yevmiye nolu resmi senet ile taşınmazın bedelsiz olarak Maliye Hazinesi’ne devri yapıldı.

Zarar kaydedildi

Kuruluş, 25.06.2012 tarihinde 15097 sayılı yevmiye kaydı ile “Maddi Duran Varlık” hesabında 23,1 milyon TL ile izlenen taşınmazın terkinini yaparak, söz konusu tutarı “Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar” hesabına kaydetti. Ardından da arazi Diyanet’e devredildi.

’AVM için ön görüşme yapıldı’ iddiası

Sayıştay raporunda devrin gerçekleştiği 2011 Ekim ayından Ağustos 2013 tarihine kadar söz konusu arazide cami yapımına ilişkin hiçbir girişimde bulunulmadığı özellikle vurgulandı. Sayıştay raporuna da yansıyan bu olaylar dizisinin ardından Diyanet İşleri Başkanlığı’na ait bir vakıf üzerinden söz konusu araziye AVM yapılması için bir çalışma başlatıldığı bilgisi kulislere sızdı. Resmi olarak doğrulanmayan bu bilgiyle ilgili yetkililer, söz konusu AVM için bazı markalarla ön görüşmelerin yapıldığını belirttiler.

DHMİ'NİN 22 MİLYONLUK ARAZİSİ USULSÜZ OLARAK MI DEVREDİLDİ?

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

DHMİ mümkünlü ~ 10 yıl önce
Saganın 1.5milyon $ teminatını bir gecede buharlaştıran DHMİ de herşey mümkün.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AĞLİ BEY ~ 10 yıl önce
BAAHSİ GEÇEN ARAZİNİN PARASI HAZİNE TARAFINDAN KARŞILANMASININ EN ÖNEMLİ SEBEBİ, KARŞILIĞININ MİLLİ MALİYET ARACILIĞIYLA ÜLKEMİZE GERİ DÖNDÜRÜLECEK OLMASIYDI., BURADA BAKILMASI GEREKEN KONU BEDELİ SEYRÜSEFER EĞİTİM SİTESİ YAPILACAK DİYEREK MİLLİ MALİYETE YANSITILAN BU ARAZİNİNÜZERİNE CAMİ YAPILDIĞINDA HIRİSTİYAN PARASI İLE ALINAN ARAZİYE YAPILACAK CAMİDE KILINACAK NAMAZIN NE KADAR MAKBÜL OLACAĞDIR. BİR DE HIRİSTİYAN. KLÜBÜ OLAN EUROCONTROL MÜFETTİŞLERİ NİN BU KONUDAN HABERDAR OLDUKLARINDA TAKINACAKLARI TUTUMU MERAK EDİYORUM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
euro ~ 10 yıl önce
eurocontrol parayı hayrına vermiyor tc havasahasını uçaklar kullandığı için veriyor camiide yapılsa avmde yapılsa bu ülkenin payı var içinde seyrusferciler havasahasını tapulamışlar herhalde herşeyi kendilerine çekiyorlar
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Tape'si çıkar belki

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
14 dönüme nasıl bir camii yapılacakmış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
camii ~ 10 yıl önce
camiiyle alakası olmayan anlamaz
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Toki Sabiha Gokcen'in pisti icin kamulastirma giderlerini nasil karsiliyorsa, Dhmi de pekala Cami icin bedelsiz arsa tahsis edebilir. Hayaldi gercek oldu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
avm ~ 10 yıl önce
hazır yolun başında iken 3,havalimanının arazisinin yandaş bir müteahhite verilerek ıstanbula yakışır bir AVM yapılmasını onayınıza sunuyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
residence ~ 10 yıl önce
bu araziye residencelar yapılmasını da istiyoruz.ağaoğluna duyurulur.
Camici DHMİ ~ 10 yıl önce
DHMİ'nin Atatürk Hava Limanı için daha önce kamulaştırdığı Florya tarafındaki arsası üzerinde de bir cami inşaatı yükselmeye başlamış. DHMİ'nin bu cami sevdası nerden geliyor anlamak mümkün değil. AHL'de bir karış toprağın bile önemi ortadayken burası neden cami için tahsis edilmiş buyursun birisi bunu anlatsında biz de anlayalım. En öemlisi de o caminin minaresinin oluşturacağı manianın uçuş emniyetine etkisini kise hesaba bile katmamış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Diyorlar ~ 10 yıl önce
Yanındaki inşaatla ilgisi var. İhtiyaç...mış...
adı müslüman ~ 10 yıl önce
adı Müslüman kendi süslümanlar anlayamaz

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000