31 Mayıs 2008, Cumartesi 08:05:41

Çürüyen radarı bilirkişi inceleyecek

Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı'na Pentagon'un özel izniyle alınan ancak yıldırım düşmesi nedeniyle kullanılmaz hale gelen ve ardından çürümeye terk edilen radarı uzmanlar inceleyecek.

Eski Havaalanı Genel Müdürü Selçuk Kileci hakkında, havaalanında yıldırım düşmesi sonucu devre dışı kalan 4,09 milyon dolarlık askerî teknolojiye sahip radarın tazmini için açılan davanın görülmesine dün devam edildi. Kartal 1. İş Mahkemesi'ndeki duruşmaya, davalı Selçuk Kileci katılmadı. Kileci'yi avukatı Berna Tepe temsil ederken, davacı Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri AŞ'nin (HEAŞ) avukatı Mustafa Asım Öztürk de duruşmada hazır bulundu. Mustafa Asım Öztürk, dava dosyasının bilirkişiye gönderilmesini talep etti. Davalı avukatı Berna Tepe ise taraf teşkili sağlandığını, görev konusunda itirazları bulunduğunu belirterek, bu yönden dosyanın incelenmeye alınmasını istedi. Tepe, "Müvekkilimin tazminat sorumluluğunun bu dosyada tartışılması mümkün değildir. HEAŞ ile ITT şirketi arasında tartışılması gerekir. Görev itirazımızı tekrar ederiz.'' diye konuştu. Bunun üzerine M. Asım Öztürk, yeniden söz alarak, Selçuk Kileci'nin eylemleri ile ilgili dava açıldığını hatırlattı ve davalı avukatının görev konusundaki itirazlarının reddini talep etti. Hakim Ayşe Figen Şahan, dosyanın niteliğine göre, 1 hukukçu ile 2 konusunda uzman bilirkişi listesinin mahkemeye iletilerek heyet oluşturulmasını ve rapor alınmasını kararlaştırarak davayı erteledi.

Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı'na, Amerika'nın izniyle 2000 yılında 4,09 milyon dolara dost ve düşman tanıma sistemine sahip askerî teknoloji harikası GCA-2000 radar alındı. Ancak, radar, Selçuk Kileci'nin, Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı genel müdürü olduğu dönemde, yıldırım düşmesi sonucu atıl hale geldi. Tamir edilebilecek durumda olan radarın onarımı için girişimde bulunulmazken, sigorta şirketi AXA Oyak'ın ödediği 700 bin doların akıbeti de bilinmiyor. Atıl hale gelen radar sisteminin işletimini yürüten HEAŞ, Kartal İş Mahkemesi'ne başvurarak, radarın üzerine yıldırım düşmesi sonucu kullanılamaz hale gelmesinde Kileci'nin kusuru olduğunu savundu ve Selçuk Kileci'den bu zararın tazminini talep etti. 2005 yılında açılan dava 3 yıldır devam ediyor. Dava kapsamında 3 yıl içinde 4 hakim değişti. Zaman, bu olayı 6 Mart 2008 tarihinde "Üzerine yıldırım düşen 4 milyon dolarlık radar, çürümeye terk edildi" başlığıyla duyurmuştu.

Zaman

Çürüyen radarı bilirkişi inceleyecek

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000