29 Ekim 2008, Çarşamba 08:30:41

İKİ DEV ŞİRKETE ŞOK CEZA!

Avustralya Rekabet ve Tüketici Kurumu, British Airways ve Qantas'a rekabet kurallarına aykırı bir şekilde fiyatlandırma yaptıkları gerekçesiyle milyonlarca dolarlık para cezası verdi.

Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu, British Airways ve Qantas'a rekabet kurallarına aykırı bir şekilde fiyat tespiti yaptıkları gerekçesiyle milyonlarca dolarlık para cezası verdi.

Qantas, Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu ile ödenecek ceza konusunda anlaşmaya vardı. Buna göre, şirket kargo ücretlerindeki fiyatlamadan dolayı 20 milyon Avustralya doları (yaklaşık 8 milyon sterlin) ödeyecek.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu, İngiliz Havayolu şirketi British Airways ile de ceza konusunda anlaşmaya varıldığını bildirdi. Ancak açıklamada cezanın miktarına yer verilmedi.

İlk dava değil

Her iki cezanın da mahkeme tarafından onaylanması gerekiyor. Bu ceza, havayolu şirketlerinin rekabet şartlarına uymadığı için aldıkları ilk ceza da değil. ABD ve Avrupa'da da birçok şirket benzer cezalar ödüyor.

Qantas 2008 yılı başında da ABD'deki rekabet kurallarına uymadığı gerekçesiyle 61 milyon ABD doları cezaya çarptırılmıştı. Qantas'ın eski üst düzey çalışanlarından Bruce McCaffrey de ABD makalarınca yürütülen soruşturma sonucunda suçlu bulunarak 6 ay hapis ve 20 bin dolar da para cezası ödemeye mahkum edilmişti.

British Airways de geçtiğimiz aylarda Amerikan Adalet Bakanlığı'nca 270 milyon sterlinlik bir cezaya çarptırılmıştı. BA'nın World Cargo Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdürü Keith Packer Amerikan resmi makamları ile 8 aylık hapis süresi ve 20 bin dolar para cezası konusunda anlaşmaya varmıştı.

Qantas CEO'su özür diledi

Qantas CEO'su Geoff Dixon "Qantas olarak çalışanlarımızın içinde bulunduğu davranışlardan dolayı özür diliyoruz. Bütün çalışanlarımızın kanunlara uygun davranmalarını bekliyor ve en küçük hatanın üzerine ciddi bir biçimde gidiyoruz" şeklinde konuştu.

Benzer tahkikatların 30 havayolu şirketi için daha yürütüldüğünü söyleyen, Dixon, "Qantas, Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu ve diğer rekabet kurumları ile bu tarz tahkikatlar konusunda işbirliğini sürdürecektir" dedi. Dixon, fiyat konusundaki cezanın şirketin kargo bölümünü ilgilendirdiğini yolcu kısmı ile ilgili bir durum olmadığını ifade etti.

İKİ DEV ŞİRKETE ŞOK CEZA!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000