16 Ağustos 2008, Cumartesi 08:19:12

Dünyanın en hızlısı Pegasus PWA'da

Alaçatı’da Pegasus Airlines PWA Dünya Rüzgar Sörfü Kupası için mücadele eden sörfçüler arasında, dünyanın en hızlı sörfçüsü de var. Antoine Albeau, denizin üzerinde saatte tam 49.09 deniz mili, yani 91 kilometre sürat yaparak bu yıl dünya rüzgar sörfü hız şampiyonu oldu.
  • pegasus havayollari ile uctum gecenlerde ucagin pilotuyla da tanistim sohbet ettik harika bi insandi,ve hayatimin en güzel inisini yapti.tesekkürler pegasus iyi ki varsin insallah hep var olursun

Fransız sporcu Antonie Albeau (36), 1 metre 86 santim boyunda ve 96 kilo ağırlığında. Vücudu kapı gibi denilecek kadar kalıplı. İlk bakışta fazla çevik gibi gözükmüyor. Böyle iri bir adamın dalgaların üzerinde bu kadar hızla kayıp gidebileceğine kimse inanamaz. Ama sörfün üstüne çıkınca yelkenini öyle bir kıvraklıkla idare ediyor ki, bütün önyargıları yıkıyor.

Dalgalarla ve rüzgárla savaşında kazandığı zaferi, tamamen güçlü fiziğine bağlıyor: "Bende bu fizik olmasa, o rüzgarda yelkeni nasıl idare ederim? Üstelik, suda normalde olduğumdan daha da ağırım. Rekor denemelerimi yaparken üzerime 8 kiloluk da bir ağırlık takıyorum."

BABAMIN SÖRF OKULU VARDI 5 YAŞIMDAN BERİ DENİZDEYİM

Kariyeri başarılarla dolu, unvanları saymakla bitmiyor: 10 kez Fransa şampiyonu, 2001 serbest stil dünya şampiyonu, 2006- 2007 slalom dünya şampiyonu, 2008 dünya hız rekortmeni. Antonie Albeau, sörf dünyasının idollerinden biri, bu nedenle de Alaçatı’daki şampiyonada meraklıların ilgi odağı.

Deniz ve rüzgarla babası sayesinde ve çok küçükken tanışmış: "Fransa’da Ire De Re kasabasında yaşıyoruz. Babamın burada sörf okulu var. Ben 5 yaşında denizle tanıştım. 7-8 yaşlarında sörf cambazı olmuştum. 15 yaşıma kadar okulumuzda rüzgar sörfü öğretmenliği yaptım. 19 yaşıma gelince de öğretmenliği bırakıp şampiyonalara katılmaya başladım. Karada fazla sürati sevmiyorum ama denizde sürat yapmaktan çok hoşlanıyorum. Çalışmalarımı hız üzerine yoğunlaştırdım. Bunu sonucunu da geçen martta dünya şampiyonu olunca aldım."

YELKENLİ TEKNELERDEN DAHA HIZLIYIM

Sörf sporu ile uğraşanların genellikle yelkenli teknelerden çok daha hızlı olduğunu öğreniyoruz Albeau’dan. Fransız sporcu rekor denemesini şöyle anlatıyor:

"Derinliği en fazla 2 metre olan 900 metrelik bir sahilde yaptım. Normalde sörflerin genişliği 68 veya 85 santimdir. Ama ben rekor için genişliği 37 santim olan bir sörfü seçtim. Bu sayede daha az sürtünme oldu ve dalgaları daha kolay yardım. 200 metrelik bir alanda hızlandım, 500 metrede sürat denemesini yaptım, 200 metrede de ancak durabildim. Rekoru kırdıktan sonra birçok kişi o kadar süratle giderken yüzünün şekli nasıl oluyor gibi garip sorular sordu. Ben de onlara otomobilinizle saatte 90 kilometre hızla giderken başınızı yan camdan çıkartın, aynı hissi yaşarsınız diye tarif ettim..." Albeau, bu yılın sonuna kadar hız rekorunu saatte 50 deniz miline çıkartmayı hedeflediğini de anlatıyor.

REKORU ÖNCE TEKNOLOJİ SONRA BİZ KIRDIK

Sörf dünyasında ilk hız denemesi 1986’da saatte 38.86 deniz miliyle yapıldı. Albeau’nun hızı çok daha fazla. "Teknoloji 22 yılda o kadar değişti ki rüzgar sörfleri uçar hale geldi" diyor. "Üzerindeki sporcu da yetenekli olunca ortaya rüzgarla yarış eden ekipler çıkmaya başladı. Belki 20 yıl sonra şimdiki derecelerin iki katına ulaşabiliriz."

Sörfü profesyonel olarak yapıyor Albeau. Yani, sponsorların ve yarışların ödül paralarıyla geçiniyor. Servetini ve kazancını açıklamaktan özenle kaçınıyor. "Sürat felakettir diyorlar ama ben ne kadar sürat yaparsam o kadar fazla para kazanıyorum" diye bitiriyor sözü.

BUGÜN ALAÇATI’DA OLUN

2008 Pegasus Airlines PWA World Cup’ta bugün son gün. Profesyonel Rüzgar Sörfçüleri Birliği PWA, Türkiye Yelken Federasyonu ve Sportworks’ün organize ettiği, Alaçatı Belediyesi’nin desteklediği yarışma, Myga Surf City’de yapılıyor. Derece alanlar bugün belli olacak. 7 ayaktan oluşan Dünya Şampiyonası’nda Alaçatı 6’ncı ayak. Meraklılar bugün 35 ülkeden gelen 95 sporcunun son gün yarışlarını izleyebilecek.

Sporcular, toplam 45 bin Euro’luk ödülün de sahibi olacak. Yarışmacılar arasında 2007 Dünya Hız Rekortmeni Finian Maynard, 12 kez Dünya Şampiyonu olan Björn Dunkerbeck, Kevin Pritchard, Micah Buzianis, Jimmy Diaz, kadınlar kategorisinde ise önemli rüzgar sörfçülerinden Karin Jaggi, Valerie Ghibaudo, Sara Hebert de var. Bu yıl Türkiye’yi erkekler kategorisinde 16, kadınlar kategorisinde 6 sporcu temsil etti. Bora Kozanoğlu, Enes Yılmazer, Ali Palamutcu, kadınlar kategorisinde Çağla Kubat, Lena Aylin Erdil, Gül Tercan, Melek Toraman bunların arasındaydı.

KAynak: Hürriyet

Dünyanın en hızlısı Pegasus PWA'da

Yorumlar

zafer ~ 16 yıl önce
pegasus havayollari ile uctum gecenlerde ucagin pilotuyla da tanistim sohbet ettik harika bi insandi,ve hayatimin en güzel inisini yapti.tesekkürler pegasus iyi ki varsin insallah hep var olursun

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000