17 Eylül 2008, Çarşamba 04:25:03

Air Brokerlar'dan acentalara uyarı

Bayram ve yılbaşı dönemlerinde artan yurtdışı turlar ile birlikte gündem gelen uçak kiralama işi yapan “Air Broker”lar, seyahat acentalarını havayolu sektöründe son dönemde yaşanan sorunları da dikkate alarak firma seçiminde daha dikkatli olmaya çağırdı.

Havayolu şirketlerinden uçak kiralayarak, koltukları çeşitli firmalara pazarlama işini yapan air brokerlar, bayram ve yılbaşı tatili gibi dönemlerde outgoinge bağlı olarak pazarın canlandığı söylüyorlar. Air brokerlar, Türkiye’de çok küçük olan bu pazarda zaman zaman ortaya çıkıp kaybolan firmaların, hem tatilcilere hem de acentelere zarar verdiğini ifade ediyorlar.

Air brokerlık sisteminin, büyük tur operatörleri dışındaki küçük ve orta boy firmalar ile havayolu şirketleri arasında köprü görevi işlevi gördüğünü belirten air brokerlık firmalarının yetkilileri, Türkiye’de epey "macera" yaşandığını hatırlatarak, kısa sürede çok sayıda firmanın batışına tanık olunan bu alanda, seyahat acentalarını güvenilir firmalarla çalışmaları için uyarıyorlar.

Türkiye’de hem yeni gelişen, hatta yer yer gelişmiş pazarlarda bile kimi firmaların işlerini daha az riskle yapıp bu yolla büyümelerine olanak tanıdığı belirtilen air brokerlığın Türkiye’den yurtdışına tur düzenleyen acenta ve tur operatörlerine önemli bir hizmet sağladığı belirtiliyor.

Türkiye’den yurtdışına tur düzenleyen seyahat acentalarından en çok Mısır, Dubai, İtalya ve İspanya turları için uçak talep edildiği söyleniyor.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) ile Ekin Grubu’nun birlikte yayımladığı RESORT Dergisi’nde yer alan habere göre, ilk dönemlerde birçok irili ufaklı şirket ya da kişi, bu pazarda faaliyet gösterirken, yasal bir düzenlemesi olmaması nedeniyle zaman zaman birileri, seyahat acentalarından topladıkları paralarla ortadan kayboluyor.

Bu arada yüksek risk ve yanlış rekabet nedeniyle bu alanda faaliyet gösteren çok sayıda firmanın da iflas ederek piyasadan çekildiği belirtiliyor.

Air Brokerlık için ne dediler

Cem Polatoğlu / Baracuda

Cem Polatoğlu / Baracuda

Uçak kiralamaları bayram dönemlerinde yoğunlaşıyor. Brokerlik pazarında acı deneyler yaşandı. Bugüne kadar onlarca firma ya piyasayı dolandırıp kaçtı ya da yanlış rekabet yüzünden battı. Eskiden sadece uçak kiralayıp bunu piyasaya dağıtan şirketler vardı. Batı Fly’ın Lakos diye bir firması vardı.

Bayramlarda uçakları bizler için kiralardı. Fakat bu firmanın sahibi bir bayramda, 12 milyon dolar gibi bir parayı piyasadan toplayarak kaçtı. Daha sonra buna benzer başka bir olay daha yaşandı.

Ertuğrul Karaoğlu / Intra-Inair

Ertuğrul Karaoğlu / Intra-Inair

Air brokerlık, havayoluyla, acenta, tur operatörü ya da bayi toplantısı düzenleyecek şirket ya da kişiler arasında bir köprüdür. Örneğin önümüzdeki bayramı ele alalım. Bayramda uçak bulan bulamayan, uçak kiralayacak gücü olan olamayan herkes bir arayış içine girecek. Bunların ortak bir yerde buluşması için bir görev yapıyoruz...

Herkes bu işi yapıyorum diye ortaya çıkıyor, ama  bu işi yapanlar kontratın taşıma sorumluluğunu hisseden kişi olmalı. Firmalar kiminle kontrat yaptıklartını bilmeleri gerekir. Çünkü geçmişte çok kötü örneklerini yaşadık.

Barış Öztürk / Fly Express

Barış Öztürk / Fly Express

Türkiye’de gerçek anlamda sadece brokerlik yapan kalmadı. Birçok firma artık tamamen ful charter yapıyor. Tur operatörlüğünün en büyük noktası uçak işiyle başlıyor. Yılda yaklaşık 35 bin kişi götürüyoruz. Kendi tur operasyonumuzla beraber yılda yaklaşık 150 uçak kiralıyoruz. Bugün gazeteyi açıp baktığınızda ciddi ilan verenlerinin yaklaşık yüzde 75-80’ine bu anlamda servis sağlıyoruz.

Uğur Dayanç / Alibaba Tour

Bu işlerde güven önemlidir. Benim uçağın olduğuna, uçağın parasının ödenip ödenmediğine, uçağın uçuş saatlerinin olup olmadığına emin olmam lazım. Yılda ortalama 45-50 uçak kiralıyoruz. Bir de başka brokerlardan aldığımız boş bacakları alıp piyasaya dağıtıyoruz. Örneğin İspanya Barselona’dan bir tur operatörü İstanbul’a uçak koyduğu zaman, İstanbul bacağının dolu dönmesi için bize başvuruyor. Biz uçağı alıyoruz, Türkiye’deki tur operatörlerine dağıtıyoruz.

Teoman Göral / Trans Teo

Teoman Göral Trans Teo

Biz tur operatörlüğünden geliyoruz. 24 senedir turizm sektöründeyiz. Yıllarca Avusturya’da, İtalya’da, Almanya’da, Hollanda’da ve İran’da air brokerlık yaptık. Hollanda’da iki yıl önce Pegasus’un air brokerliğini yapmak yerine, Pegasus’un genel satış acentalığını yapmaya başladık. Şimdi esas olarak, Pegasus Havayolları’nın brokerliğini yapıyoruz. İran’da brokerliğe devam ediyoruz. İran’da brokerliğin yanı sıra partnerlerimizle tur operatörlüğü yapıyoruz.

Turizmgazetesi.com

Air Brokerlar'dan acentalara uyarı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000