19 Temmuz 2014, Cumartesi 13:18:48

KAZAYI ARAŞTIRMAK İÇİN ATEŞKES ÇAĞRISI YAPTILAR

Malezya Havayolları'nın kazası sonrası incelemeler sürüyor. Almanya, Fransa ve Polonya, kapsamlı incelemeler için acil ateşkes çağrısı yaptı.

Almanya, Fransa ve Polonya, Ukrayna'da BM Güvenlik Konseyi'nden de önce acil bir ateşkes yapılması çağrısında bulundu. Üç ülkenin Dışişleri Bakanları Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius ve Radoslaw Sikorski, ortak açıklamalarında ordu ve ayrılıkçılar silah bıraktığı takdirde, kaza bölgesinde kapsamlı incelemelerin mümkün olabileceğini kaydetti.

Açıklamada, uçağın gerçekten vurulup düşürüldüğü tespit edilirse, sorumluların cezalandırılmasını istediler.

ABD Başkanı Barack Obama ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'den sonra Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de kaza hakkında bağımsız bir soruşturma yapılmasını talep etti. Şi'nin açıklamasında gerçeğin bir an önce gün ışığına çıkarılması gerektiği ifade edildi.

Obama, olay sonrası Angela Merkel ile bir telefon görüşmesi yaptı. Ayrıca İngiltere Başbakanı David Cameron, Polonya Başbakanı Donald Tusk ve Avustralya Başbakanı Tony Abbott ile de görüşmeler yaptı. Obama'nın Merkel ile ABD ve AB'nin Rusya'ya yönelik yeni yaptırımları ele aldıkları kaydedildi.

AGİT bölgede

Gizemini koruyan kazada 283 yolcu ve 15 mürettebat hayatını kaybetmişti. AGİT gözlemcileri, cuma günü kaza bölgesine ulaştılar. AGİT sözcüsü, bazı enkaz parçalarını gördüklerini ancak çok serbest hareket edemediklerini bildirdi.

Sözcü, ayrıca AGİT'in kaza bölgesinde hiçbir parçanın yerinin değiştirilmemesi talebine ise çok uyulmadığını kaydetti.

Öte yandan, Malezya'dan bir soruşturma komisyonunun da kaza bölgesinde incelemeler yapacağı belirtildi. Komisyonun başında ise Malezya Ulaştırma Bakanı Liow Tiong Lai bulunuyor. (T24)

KAZAYI ARAŞTIRMAK İÇİN ATEŞKES ÇAĞRISI YAPTILAR

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000