23 Mart 2014, Pazar 08:53:30

HİÇ BULUNAMAYANLAR DA VAR!

Malezya Havayolları'na ait Boeing 777-200ER tipi yolcu uçağı günlerdir kayıp... Uçağın akıbeti tüm dünya tarafından merak ediliyor. Ali Ural, o kayıp uçak hakkında yazdı...
  • Sen kimseyle irtibata geçme .. Yoksa sana geçirirler ... Aman dikkat et zaman kötü .
  • ses verin arkadasa bulmus!!!
  • 1975'te marmaraya dusen thy ucagi var. Bazi parcalari 2 sene once balikci aglarina takilmisti.
  • Ucak saniri mrasnodarda...kimle irtibata gecebilirim? Dagda gezerken metal parcalarina rastladim ..

Bütün dünya o uçağı arıyor, kaybetmek ağırdır çünkü. Gökyüzünde kaybolanı yeryüzünde arıyor, “Hiçbir taşı çevirmeden bırakma,” demişti Euripides.

Uçaklar ve gemiler bölgeyi tarıyor, yalnız bulunma ihtimalinin olduğu yerlerden değil bulunma ihtimalinin olmadığı yerlerden de esirgenmiyor sinyaller. Bir enkaz parçası yeryüzünün en kıymetli mücevheri haline geliyor. Adını koyamadığı bir felakete hazır değil dünya, bilgisiyle kuşatamadığı her şeyden korkuyor.

Uydu ağlarına takılan iki cisim heyecan yaratıyor. Perth kentinin 2.500 kilometre açığındaki iki bilinmeyen cisim bir bilinmeyenin parçaları olabilir mi? Avustralya Sahil Güvenliği’nden John Young, “Elimizdeki en iyi ipucu” diyor. Malezya Ulaştırma Bakanı’nda yankılanıyor ses: “İyi bir ipucu!” Fakat ekliyor Young, “Oraya gidip, cisimleri bulmamız, değerlendirmemiz, bunun gerçekten anlamlı olup olmadığını bilmemiz gerek.”

Bir delilin anlamlı olup olmadığını bilmek için ona yaklaşmak gerekiyor. Enkaz parçaları olduğu düşünülen cisimler pekala kargo gemilerinden düşmüş konteynerler olabilir. Bu durumda yolcu yakınlarının umuduyla araştırmacıların hayal kırıklığı iki bilinmeyen cisim gibi yan yana yüzecek açık denizlerin sularında. 239 yolcunun bir yerlerde yaşıyor olabileceğine inanmak istiyor kalp. Fakat akıl, fişini çekmek istiyor umudun işkenceye dönüşmemesi için. Ne diyordu Shakespeare, “Bana ölüm gibidir, yitmesinden korkarak; hiçbir şey yapamayıp varlığına ağlamak.”

Uçağın izlemesi gereken rotanın tam tersi gittiğinden şüphe ediliyor. Bu da pilotun intihar ettiğine dair kaygılar düşürüyor zihinlere. İrtifa ve hız gibi uçuş bilgilerini gösteren iki cihazın kasten kapatılmasına, yardımcı pilotun Malezyalı hava trafik kontrolörüne “iyi geceler” dilemiş oluşunu ekleyip projektörleri pilotların üstüne çeviriyor uzmanlar: Bir intihar bu! Burada anlaşılamayan bir şey var. Kokpitteki cihazın kapatılmasını bir intihar delili olarak kabul edebiliriz, evet. Fakat “İyi geceler”e nasıl bir anlam yüklendiğini doğrusu merak etmiyor değilim.

“İyi geceler,” diyen pilot, kontrolöre “Uyuyun bakalım!” mı demek istemiştir? Yoksa semantiğin bütün imkânlarını zorlayarak, “Her şey karanlığa gömülüyor” mu? Uçuş planı gereğince Vietnam hava sahasına girmesi gerekirken rotasından çıkıp ticari uçuşlarda kullanılan diğer hava koridorlarını takip ederek, profesyonel manevralarla Hint Okyanusu’na doğru yöneldiğine göre Kaptan gerçekten bir olağan şüpheli midir? On sekiz bin saat uçuş tecrübesi olduğuna dikkati çeken uzmanlar, deneyimi de suç delilleri arasına sokuyorlar böylece.

Pilotun aile hayatı ve psikolojisini araştıran Malezya polisi, “Normal bir insan”la karşılaşıyor. Kaptan Pilot Zahari Şah’ın dengesiz bir davranışını hatırlamıyor kimse. “Normal bir insan” olduğunda ısrar ediyor yakınları. Yine de kendisini “havacılık dehası” olarak tanımlamasından ve internete evinde kurduğu uçuş simülatörünün fotoğraflarını koymasından yola çıkarak bir çılgınlık yapmış olabileceğinden endişe duyuyor yetkililer.

Her gün ihtimallere bir yenisi ekleniyor:

1- Uçak Andaman Adaları’na indi.
2- Uçak Kazakistan’a uçtu.
3- Uçak güneye gitti.
4- Uçak Taklamakan Çölü’nde.
5- Uçak Langkawi’ye uçtu.
6- Uçak Pakistan’da.
7- Uçak başka bir uçağın gölgesinde gizlendi.
8- Uçakta mukavemet oldu.
9- Basıncı azaltma yoluyla yolcular kasıtlı öldürülmüş olabilir.
10- Uçak, terörist saldırı amacıyla tekrar kalkacak.

Anahtar nerde? Suya düştü. Su nerde? İnek içti. İnek nerde? Dağa kaçtı. Dağ nerde? Yandı bitti kül oldu. Evet, sır oldu uçak. Tıpkı ondan önce sır olan uçaklar gibi. Exupery 1944’te yaptığı gece uçuşundan geri dönmemişti. Rota dışına çıktığı tahmin edilen ünlü yazarın, havalandıktan kırk dört yıl sonra rastlanılabildi izine. Bir balıkçı üzerinde ismi yazan gümüş künyesini bulmuştu Marsilya kıyılarında.

2007’de Endonezya hava şirketine ait bir uçak 96 yolcusu ve 6 mürettebatıyla birlikte kayboldu. 2.000 kişilik bir arama ekibine rağmen bulunamadı uçak. Yetkililer beş günün sonunda o kadar çaresiz kaldılar ki medyumlara bile başvurdular. Bunlardan da bir sonuç alınamadı. Nihayet on bir gün sonra bir balıkçı uçağa ait parçalar buldu. Uçağın koltukları ve bir kadın yolcu Endonezya sahillerine sürüklenmişti. Yine 2007 yılında Amerikalı bir milyarder Steve Fosset, Sierra Nevada üzerinde tek motorlu uçağıyla sırra kadem bastı. Bütün dünya seferber olmasına rağmen bulunamayan uçağın izine nihayet 13 ay sonra rastlandı. Dağları dolaşan biri tesadüfen kâğıt paralar ve çalılara takılmış bir kazak bulmuştu.

Bir de bulunamayanlar var...

1937 yılında Amerika’nın ilk kadın pilotlarından Amelia Earhart dünyayı turlayan ilk kadın olma arzusuyla havalanmış ve kendisinden bir haber alınamamış, bu olay 50’yi aşkın kitaba ve bir Hollywood filmine konu olmuş, kayboluşuyla ilgili komplo teorileri ileri sürülmüştür. Bu iddialar arasında Earhart’ın bir casus ve Japon imparatoru Hirohito’nun metresi olduğu veya uzaylılar tarafından kaçırıldığı da bulunmaktadır.

Kaybolup bir daha izine rastlanmayanlar arasında Glenn Miller adlı müzisyen de var. 1944 yılında İngiltere’nin Bedford kentinden Paris’e doğru yol alan uçağın izine bir daha rastlanılmamış, kimileri bunu bir casusluk komplosuyla ilişkilendirirken, bazıları olayın bir reklam stratejisi olduğunu ileri sürmüştür.

Dünya derin bir nefes almak için Malezya uçağından bir haber almayı bekliyor. Exupery haklı: “İnsanlar bir olayın içine girdiklerinde artık korkmazlar. İnsanları yalnızca bilinmezlik korkutur.” (Ali URAL / ZAMAN)

HİÇ BULUNAMAYANLAR DA VAR!

Yorumlar

Keptın Ving ~ 10 yıl önce
Sen kimseyle irtibata geçme .. Yoksa sana geçirirler ... Aman dikkat et zaman kötü .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
ses verin arkadasa bulmus!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Global ~ 10 yıl önce
1975'te marmaraya dusen thy ucagi var. Bazi parcalari 2 sene once balikci aglarina takilmisti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
krasnodardan ~ 10 yıl önce
Ucak saniri mrasnodarda...kimle irtibata gecebilirim? Dagda gezerken metal parcalarina rastladim ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000