27 Haziran 2016, Pazartesi
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]

Yeni müsteşar sektör için fırsat - Brexit sonrası yeni EASA mı?

Merhaba,

THY Teknik A.Ş, diğer sektörlere ve kamu kurumlarına yönetici transferi  noktasında çok başarılı bir  seyir izlerken en son başbakanlık müsteşarı ataması ile bu konuda zirve yapmış oldu.

Çoğunuzun yakından takip ettiğini düşündüğüm Prof. Dr. İsmail Demir’in     ( THY Teknik A.Ş Eski Genel Müdürü)  savunma sanayi müsteşarlığı gibi çok  önemli bir konuma atanmasını memnuniyetle karşılamış ve  THY’den  kamu için  olabilecek en yüksek seviye  atama diye düşünmüştüm. Bildiğiniz üzere bunun üzerinde sadece başbakanlık müsteşarlığı var ve başbakanlık müsteşarlığı memuriyetin zirvesi olarak kabul ediliyor.

İşte zirve olarak kabul edilen bu makama  THY Teknik A.Ş Eski Genel Müdür Yrd. Dr. Fuat Oktay atandı.

Başbakan, neredeyse sektörden diyebileceğimiz kadar havacılığa vakıf , müsteşarı Dr. Fuat Oktay Bey THY Teknik kökenli , SHGM Genel Müdürü Bilal Ekşi Bey, THY Teknik kökenli  hal böyle olunca başta yıllardır bekleyen havacılık iş kanunu başta olmak üzere mevzuatların yenilenmesi ve sektör için yapılabilecekler için  çok ciddi fırsat diye düşünüyorum.

Teknik personel ve uçuş personeli başta olmak üzere mevzuat ile ilgili düzenlemeler hızlıca yapılabilir. Uzay ve Havacılık alanında atılım yapabilecek adımlar atılabilir. Bunların yanında havacılık eğitim –lisanslandırma, turzim sektörü ile ilgili kriz  teşvikleri  gibi güncel sorunlara çok hızlı çözümler üretmek mümkün.

Havacılık sektörünün bu kadroyu iyi değerlendirmesi gerektiğini  düşünüyorum.

                                                           **

Yıllardır bizim girmek için uğraştığımız avrupa birliği ile ilgili  ilginç bir gelişme oldu ve İngiltere’de bir referandum yapıldı. Brexit olarak adlandırılan süreç sonunda halkın % 52 ‘si avrupa birliğinden ayrılma yönünde oy kullandı. Tabii ki bu hemen yarın birlikten ayrılacakları anlamına gelmiyor. Birliğe kabul için  yapılan müzakere süreçlerinin benzeri birlikten ayrılanlar için de düşünülmüş. Bu sürecin tamamlanması bir kaç yıldan evvel mümkün gözükmüyor. Kaldı ki tekrar oylama yapılması için imza toplayanlar , lobi çalışması yapanlar da var.

Biz havacılık sektörü açısından bakarsak ilk akla gelen EASA  kurumu  ve kurallarının ( Europen  Aviation  Safety Agency )  İngilterenin birlikten ayrılmasından sonra  nasıl  hareket edeceği ? 

Avrupa birliği üyesi olmadığı halde EASA imtiyazlarından faydalanan ülkeler olduğu , EASA merkezin Köln’de bulunduğu ve itici gücün Almanya olduğu ,  İngilterenin birlikten ayrılmasının  EASA açısından çok önemli olmadığı söylenebilir.

Bu görüşte haklılık payı olmakla beraber gözden uzak tutulması gereken bazı konular var. İngiltere havacılık sektöründe imalat ve eğitim başta olmak üzere çok güçlü bir alt yapıya sahip , Birleşik Krallık olarak  İrlanda –İskoçya  gibi doğrudan , Avusturalya , Yeni Zelanda gibi  dolaylı etkisi altında olan ülkeler var. Ölçü sistemi olarak metrik sistemi kullanmadıkları da malum.  İngiltere, çok eski geçmişleri , tüm dünyanın konuştuğu ingilizce ana dilleri olması , havacılığın – özellikle seyrüsefer – pek çok ortak noktası olan denizcilikte ki güçleri , ekonomileri , siyasi konumları , Sivil - askeri havacılıkta  uçak üreten bir ülke olmaları , akademik eğitim, ingilizce eğitimi ve havacılık eğitiminde ki konumları ile

İngiltere ve ingilizlerin  önde  olma istekleri olduğu bir gerçek.

Buradan varacağım sonuç, Amerika’nın FAA kurallarını dayatması gibi yarın İngiltere’de kendi havacılık otoritesini daha da güçlendirdiğinde          ( Bu haliyle bile çok etkinler ) FAA , EASA yanında ,  UK  olarak  uluslararası otorite olup yeni bir  sistem uygulayabilir.

Önümüzdeki yıllarda  avrupa birliği ve easa’nın zayıfladığı ve yeni bir otoritenin sektörde  konumlandığını görebiliriz.

Saygılarımla

Erdal Gülmez

Yeni müsteşar sektör için fırsat - Brexit sonrası yeni EASA mı?

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000