18 Mart 2024, Pazartesi
Bilal YILDIZ
Bilal YILDIZ [email protected]
  • Ve dediğiniz oldu, Pazar mesaisine yattılar, imza parasına yattılar , sosyal yardıma yattılar , amirlik primlerine yattılar , 15 yıldır değişmeyen yatı paralarına yattılar... yttılar da yattılar...
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • Sendikanın açıklamasına göre TİS’te Pazar mesailerini ilgilendiren maddede henüz anlaşılama olmadığı için eski düzenleme aynen kabul edilmiş. Yani sendikanın atarı fos çıktı. Bilal Bey tebrik ederim. Tam isabet.
  • Üstad,Tis imzalandı,net anlaşılamadı ama pazar mesailerinde Thy lehine bir durum söz konusu,söz verilen imza parası da yok,zam da brüt üstünden verilmiş gibi,bu konudaki görüşlerinizi yazarsanız seviniriz. Teşekkürler...
  • Bilal Bey, THY çalışanlarından nasıl bir destek bekliyordunuz da bu kadar hayal kırıklığına uğradınız, merak ettim. Yazının altı, editörün onayladığı binlerce yorumla dolsun, yazınız okuma rekorları kırsın, THY çalışanları evinden sizi alıp omuzlar üzerinde taşısın, ana haber bültenlerinin baş konuğu olun mu istiyordunuz? Nihayetinde ana akıma hitap etmeyen bir sitenin, yazısı taaaaa en sona konmuş bir yazarısınız. THY çalışanı elbet halinden memnun değil fakat on yılı aşkın süredir borcun harcın içinde işiyle tehdit edilip mobbinge uğruyor, bu kadarcık olsun bıkkınlık ve yılgınlık göstermesi pek tabii değil mi. Timur'un filleri benzetmeniz çok yakışıksız ve çirkindi çünkü yanlış bir analoji kurdunuz. Siz Nasreddin Hoca değilsiniz, kimse sizi yazınızı yazmanız için gaza getirmedi, yazdığınızın sonunda da zarara uğrama potansiyeline sahip değilsiniz. Dolayısıyla verdiğiniz örnek Timur'un filleri şablonuna oturmuyor. Kurbanı suçlamak ne kadar kolay. Hiçbir THY çalışanı sizin yazarlık hülyalarınızı gerçekleştirmek mecburiyetinde değil.
  • Bu haftaki yazım 18 Mart'a denk geldi ve ben maalesef bu önemli günü anmayı, yazımda atlamış olduğumu fark ettim. Atatürk'ün önderliğinde kazanılan bu zafer, Türk milletinin tarihine altın harflerle yazılmıştır. Onsekiz Mart Çanakkale Zaferi'ni kutlarken, şehitlerimizi rahmetle anıyorum.
  • Ne bu pazar mesaisi ısrarınız,Pazar mesailerini zorladıgınız kadar promosyon paralarını,korona zamanındaki kesilen maaşları ve yöneticilerin tgslilerin vergilerini şirket ödediği gibi bizimde vergimizi şirket ödemesi için uğraşsaydınız belkide çoktan tis imzalanmıştı.
  • Arkadaşlar THY Bayram ikramiye si varmı bilgisi olan varmı
  • Değerli meslektaşlarım gelin mazeret bulmayı bırakıp havasene geçelim hep beraber. Havaişin beceriksizliği ortada. Grev şart. İletişim gruplarında sendikadan ayrıldığını belirten arkadaşlarımız var. Çabamız boşuna olmasın, hep beraber olsun. Yoksa yıllarca tartışır, kendimizi yorar ve kaybettiğimiz haklarımızı konuşur dururuz.
  • Basliycam tisine birde tgs kölelik maaşını ele alın arkadaş

THY DE TİS SÜRECİ VE PAZAR MESAİSİ KONUSU

Bu hafta için yazacağım yazıda THY Teftiş Kurulundaki vahim gelişmeleri değerlendirecektim. Ancak, THY ve HAVA-İŞ sendikası arasındaki TİS Görüşmeleri daha güncel olduğu ve beklendiği üzere sendikanın teslimiyeti ile sonuçlanmak üzere olduğu için, o yazıyı yayınlamayı gelecek haftaya erteledim.

Temel vefat etmiş. Önceden hazırlatıp mezarının başına konulmasını sağladığı mezar taşında şu cümle yazılıymış: “Öleceğum öleceğum dedum.  inanmadinuz! Ne oldi?”

Kıssadan hisse, birkaç hafta önceki “Pazar mesailerini ödememek için çamura yatmaya devam ediyorlar” başlıklı yazımda, özetle:

THY’nin cin fikirli uzmanları ve onların ipiyle kuyuya inen yöneticileri, “pazar mesaisi” kavramını tartışmaya açana kadar abdestinden şüphe etmeyen HAVA-İŞ Sendikası yönetim kadrosunun, bu açık hak ihlalini doğru okuyup; alacak davası açmak yerine,  bu işveren TİS (Toplu İş Sözleşmesi) deki pazar mesaisi kavramını çarpıtıyor, yok sayıyor, doğrusunu bir de siz söyleyin de anlasınlar davası açtığı, daha doğrusu bilinçli ya da bilinçsiz olarak, TİS deki pazar mesaisi kavramını tartışmaya açmış olduğu, tespitini yaparak bazı tavsiyelerde bulunmuştum.

Ocak 2020 de başlatmış oldukları bu sözde hukuk mücadelesinde geldikleri noktada, üyeleri adına hiçbir kazanım elde edemediklerini; o tarihte “dediğim dedik çaldığım düdük” diyen işverenin nobran bir tavırla karşılarında durduğunu, açılmış olan amacından sapmış dava ile TİS de sabit olan pazar kavramının da tartışmalı hale geldiğini, “karar bizim lehimize” geyiğini bir tarafa bırakarak, gasp edilen pazar mesaisi ücretlerini nasıl geri alacaklarını, üyelerine söylemeleri gerektiğini belirtmiştim.

Hatta sürecin, mahkeme kararından sonra nasıl işleyeceğine dönük öngörümü de açıklayarak; bu gidişle, daha doğrusu bu kafayla mevcut sendika yönetiminin, THY emekçilerinin Pazar mesaisi kazanımını, yeni TİS görüşmelerinde pazarlık konusu yapmasının kuvvetle muhtemel olduğunu yazmıştım.

Bu yazıdan birkaç hafta sonra geldiğimiz noktada Bay Bolat, devam eden TİS görüşmelerinde, “Pazar mesailerini unutun” restini çekiverdi ve THY deki TİS süreci HAVA-İŞ sendikasının önceki TİS pazarlıklarında olduğu gibi mutlak aczi ve başta belirttiğim üzere teslimiyetiyle sonuçlanmak üzere.

Şaşırdık mı? Hayır. Haklı çıkmış olmak da beni mutlu etmedi elbette.

İki hususta daha mutlu değilim. Birincisi ben o yazıyı yazdıktan sonra sendika adına yazan trollerin yazıda dile getirilen tespit ve değerlendirmeleri eleştirmek yerine, doğrudan şahsımı hedef alan dolaylı-dolaysız edepsiz saldırılarına, hatta tehditlerine maruz kaldım. Beni bilenler bilir. Böyle şeyler bana vız gelir tırıs gider. Ama bu tavır sendikacılığın geldiği seviye açısından üzüntü vericidir.

İkinci üzüldüğüm, daha doğrusu hayal kırıklığına uğradığım nokta ise başta uçuş ekipleri olmak üzere, Pazar mesaisi ücretleri gasp edilen THY personelinin edilgin, suskun tavrı oldu. Bırakın yorumlamayı, yazıyı okumak için tıklamaktan bile korkan bir grubun haklarını dile getirmek için yazmış olduğum, yani hak etmedikleri bir çaba içinde olduğum gerçeğini bir kez daha gördüm.

Bu noktada, tam yerine denk geldi, size “Nasrettin Hoca ve Timur’un Filleri“ fıkrasını anlatıp; konuya oradan devam edeyim.

Timur, ordusundaki fillerden birini, Nasreddin Hoca'nın yaşadığı köye gönderir. Fil o kadar büyük, o kadar oburdur ki; köyde ne kadar ot, saman varsa, hepsini silip süpürür. Bu duruma köylüler daha fazla dayanamazlar. Nasreddin Hoca'yı da önlerine katarak, Timur'a şikâyet için yola çıkarlar. Ancak, Timur’a birlikte gideceklerine dair söz vermiş olan köylüler, yolda birer ikişer sıvışırlar.

Tek başına kalan Nasreddin Hoca, huzura alınır ve Timur’un o gün çok sinirli olduğunu gören Hoca, şikâyeti bir tarafa bırakıp; Haşmetlu hünkarım, köyümüze gönderdiğin filden, bütün köylüler çok memnun kaldılar. Yalnız, zavallı hayvan tek başına yaşıyor ve bu nedenle çok mutsuz. Yanına bir de dişi fil gönderilmesini isterler.  Demiş.

Bu sözlere çok sevinen Timur, hemen yanındakilerine, Nasreddin Hoca'nın köyüne bir de dişi fil gönderilmesi için ferman buyurur. Nasreddin Hoca, tek başına köye döner. Tüm köylüler sevinçli bir haber bekliyordur. Nasreddin Hoca'ya, Timur'un fili ne zaman geri alacağını sorarlar.

Nasreddin Hoca gülümser. Ne geri alması? der. Timur hazretleri hizmetinizden öyle memnun olmuş ki; yakında bu filin dişisini de göndermeyi uygun buyurdu cevabını verir.

Teşbihte hata olmaz ama, fıkrada olduğu gibi, o yazıyı yazdığım hafta, emekçiler adına THY’nin nobran yöneticilerine dert anlatmak için gönüllü sözcü olmuş, ama yalnız bırakılmış gibi hissettim kendimi.

Nitekim, haşmetli THY yöneticilerinin aynı nobran tavrı, ücretlere yapılacak TİS zammı müzakerelerinde de zuhur etti. Bay Bolat, “size yüzde elli yeter” dedi ve yine kestirip attı. Tek taraflı olarak dikte edilen bu zam oranını, TİS imzalanmadan maaşlara yansıttılar bile. Böylece sendikaya, “Sizin ne dediğinizin ne istediğinizin bir önemi yok. Sıkıyorsa, grev yapın” Mesajı verilmiş oldu.

Bu konuda da sendikaydı, enflasyondu vs. uzun uzun anlatmayacağım. Çünkü, içimden gelmiyor. Merak edenler, ilgili haberleri takip edip, yorum yazanları okusunlar.

Demin anlattığım fıkranın son sahnesindeki Nasrettin Hoca psikolojisiyle yazıyorum artık, son görüş ve değerlendirmemi. Milyonlarca, emeklinin 10.000 TL ücret almaya mahkûm edildiği, günde 10 saat, haftada 6 gün çalışan milyonlarca asgari ücretlinin de ha keza 17.000+2 TL net maaş aldığı ülkemizde: bazıları 5 sıfırlı olmak üzere, emeklinin, asgari ücretlinin 3 katı, 5 katı, hatta 25 katı, 50 katı maaş alanların ücretlerine yapılacak adil zam oranını değerlendirmek, gelmiyor içimden.

Haklarını savunma adına alenen görüş ifade etmekten bile korkan, çekinen çoğu THY çalışanı, belli ki; halinden memnun. Yönetim pozisyonunda olanların 5 sıfırlı maaşlarına ilave olarak, ekstra prim/ikramiye almalarını ve sendikalarının bu gerçeği göre göre yıllardır oynadığı tiyatroyu da seve seve içlerine sindiriyorlar.

Yani kazanılmış hakmış, hukukmuş, prensipmiş pek umurlarında değil gibi. Emeklerinin karşılığını değil de lütuf gibi verilen ekstra primi ikramiyeyi tercih edenler için, pazar ve bayram tatili ücretlerinden vaz geçmek zor olmasa gerek.

Aksi takdirde, Timur’a itiraz etmek gerekecek. Kim yapacak bunu?

Bu vesileyle bir parantez de HAVA-SEN’ e açayım. İlk kurulduğunda bayağı iddialıydı bu sendika. Bir anda dört binden fazla HAVA-İŞ üyesi pilot ve kabin memuru istifa ederek, HAVA-SEN’e üye olmuştu. Ancak, THY’nin bazı HAVA-SEN yöneticilerini işten atmasıyla bu ivme yavaşladı.

THY bu tavrıyla resmen, sendikalar arasında bir tercih yaparak, HAVA-İŞ e destek çıkmış, dokunmayın sendikama demişti. Son durum itibarıyla HAVA-SEN in kaç üyesi var bilmiyorum ama, TİS yapma yetkisi alamadıklarını biliyorum.

HAVA-SEN’in başta üyeleri olmak üzere kamuoyunu bilgilendirme/bilinçlendirme noktasında başarılı çalışmalar yaptıkları internet sitesini bu manada başarılı bulduğumu belirtmeliyim. Devam eden TİS sürecinde, geçtiğimiz hafta HAVA-İŞ Sendikasının aczini ifade eden çok somut değerlendirmelerini bu sayfada okumanız mümkün.

Faaliyetlerinin ulusal medyada (sivil havacılık medyasında) hak ettikleri kadar yer almıyor olmasının malum sebepleri var. Ama başta THY emekçileri olmak üzere, tüm sivil havacılık sektörü çalışanlarına, sendikanın internet ziyaret etmelerini öneririm. Böylece TİS sürecini başka bir pencereden görme, okuma fırsatı bulurlar.

Bu tavsiyem tıklamaktan korkmayanlar için tabi.

THY DE TİS SÜRECİ VE PAZAR MESAİSİ KONUSU

Yorumlar Tüm Yorumlar (45)

KabinAmiri ~ 1 ay önce
Ve dediğiniz oldu, Pazar mesaisine yattılar, imza parasına yattılar , sosyal yardıma yattılar , amirlik primlerine yattılar , 15 yıldır değişmeyen yatı paralarına yattılar... yttılar da yattılar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kabin amiri'ne ~ 1 ay önce
Böyle tepkisiz,umursamaz,birlik olmayan çalışanlar varken yatmayacaklar da ne yapacaklar?
Mesaiye 4 saat once gelen kapikulu ~ 1 ay önce
Yuzde 35 maas alan var sizlerin ekiplerinde onlara haksizlik yapilirken de sesiniz çıkmıyor. Birlik olun. Su brifingleri arabada veya ucakta yapın. Sizin disinizda imza saatinde binadan ayrilan yok. Hatta gidin vakin 1635 de yer hizmetleri turnike onunde bekliyor mesaisi bitmeden cikmak icin. Turkiyede hatta dunayda kimse 30 dk once gelmiyor mesaiye. Darlamayin insanları. Su seat belts yaninca da ikrami kesin. Gecen yesilkoy ustunde cop topluyordu memurlar. Dirayetli olun. Yoksa yakinda %100 aliyorsunuz diye kabin amiri tazminati da kalkacak.
Pezevenkbası Bilal ~ 1 ay önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
küfürünü al.. ~ 1 ay önce
Söyleyecek sözü olmayan küfredermiş. Büyük terbiyesizlik.
Sarı sendika ve onun tiyatrosu ~ 1 ay önce
Sendikanın açıklamasına göre TİS’te Pazar mesailerini ilgilendiren maddede henüz anlaşılama olmadığı için eski düzenleme aynen kabul edilmiş. Yani sendikanın atarı fos çıktı. Bilal Bey tebrik ederim. Tam isabet.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilal bey ~ 1 ay önce
Üstad,Tis imzalandı,net anlaşılamadı ama pazar mesailerinde Thy lehine bir durum söz konusu,söz verilen imza parası da yok,zam da brüt üstünden verilmiş gibi,bu konudaki görüşlerinizi yazarsanız seviniriz. Teşekkürler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BILAL BEY ~ 1 ay önce
Bilal Bey, THY çalışanlarından nasıl bir destek bekliyordunuz da bu kadar hayal kırıklığına uğradınız, merak ettim. Yazının altı, editörün onayladığı binlerce yorumla dolsun, yazınız okuma rekorları kırsın, THY çalışanları evinden sizi alıp omuzlar üzerinde taşısın, ana haber bültenlerinin baş konuğu olun mu istiyordunuz? Nihayetinde ana akıma hitap etmeyen bir sitenin, yazısı taaaaa en sona konmuş bir yazarısınız. THY çalışanı elbet halinden memnun değil fakat on yılı aşkın süredir borcun harcın içinde işiyle tehdit edilip mobbinge uğruyor, bu kadarcık olsun bıkkınlık ve yılgınlık göstermesi pek tabii değil mi. Timur'un filleri benzetmeniz çok yakışıksız ve çirkindi çünkü yanlış bir analoji kurdunuz. Siz Nasreddin Hoca değilsiniz, kimse sizi yazınızı yazmanız için gaza getirmedi, yazdığınızın sonunda da zarara uğrama potansiyeline sahip değilsiniz. Dolayısıyla verdiğiniz örnek Timur'un filleri şablonuna oturmuyor. Kurbanı suçlamak ne kadar kolay. Hiçbir THY çalışanı sizin yazarlık hülyalarınızı gerçekleştirmek mecburiyetinde değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BİLAL BEY.cvp ~ 1 ay önce
Yazdıklarınız, "Beni bir kişi anladı. O da yanlış anladı." tekerlemesini anımsattı bana:) Benim sizden ya da herhangi bir okuyucudan destek beklediğimi nereden çıkardınız? Dalga geçer gibi bana ithaf ederek yaptığınız tasavvurlar çok gülünç ve bir o kadar da nezaketsiz olmuş. Ben yazılarımda sadece THY'nin ve çalışanlarının değil, memleketimin umumi ahvaline dikkat çekiyorum. Hayal kırıklığım bütün ülkem adınadır. Üstelik bu yeni bir durum da değildir. Yani benim burada yazıp, yazmamamla bir alakası yoktur. İnsan prensipleriyle, inançlarıyla, var olur. Mobinge uğrayan şikayet eder, direnç gösterir, karşı çıkar. Gerekirse dava açar. Devekuşu misali tehlike geçsin diye başını kuma sokup beklemez. Bıkkınlık, yılgınlık çare değildir. Mazeret de değildir. Teşbihte hata olmaz derler. Örneğimi yanlış bulabilir, eleştirebilirsiniz ama yakışıksız ve çirkin olarak betimlemeniz çok çirkin olmuş. Keşke bu yorumu yazmak için harcadığınız zamanı ve gayreti yazıyı doğru anlamak için sarf etseydini
Bilal bey rumuzuna ~ 1 ay önce
Ana akıma hitap etmeyen bir sitenin, yazısı taaaaa en sona konmuş bir yazarısın diyorsun ama okuyorsun ve yorum yazıyorsun o zaman kendinle niye çelişiyorsun? Hiçbir Thy çalışanı sizin yazarlık hülyalarınızı gerçekleştirmek mecburiyetinde değil sözün de tuhaf neymiş o hülyalar ve mecburiyet? Onu da açıkla herkes bilsin. Bilal bey çalışanların hakkı,hukuku için elinden geleni yapıyor,yazılar yazıyor,yorumlara,sorulara cevap veriyor,bilgisini,tecrübesini aktarıyor daha ne yapacaktı? İnsanlar kendi hakları için yeteri kadar mücadelede etmiyorsa,elini taşın altına sokmuyorsa,birlik olmuyorsa,tepki vermiyorsa,senin gibiler de olmayan akıllarınca trollük yapıyorsa bu yazarın suçu mu? Memlekette senin gibiler çok,hal de ortada...
Bilal Bey rumuzcusunun avukatina ~ 1 ay önce
Ben neyi neden söylediğimi gayet güzel izah ettim ama yayınlamaya editörün yüreģi yetmedi. Siz kendiniz çalıp kendiniz oynayın, kim bilir kimin nesisiniz ki taraflı yorumunuz baş köşeye taşınıyor. Okuduğunuzu anlamamakta ısrarcı olmadığınız bir gelecek diliyorum size, yoksa işiniz çok zor 'bu memlekette'.
Avukatına yazana ~ 1 ay önce
Editörün yüreği yetmese bu yorumunu da ötekini de yayınlamazdı o yüzden boşa hikaye anlatma,dileklerini de kendine ve kendin gibilere sakla bizim ihtiyacımız yok...
Bilal YILDIZ ~ 1 ay önce
Bu haftaki yazım 18 Mart'a denk geldi ve ben maalesef bu önemli günü anmayı, yazımda atlamış olduğumu fark ettim. Atatürk'ün önderliğinde kazanılan bu zafer, Türk milletinin tarihine altın harflerle yazılmıştır. Onsekiz Mart Çanakkale Zaferi'ni kutlarken, şehitlerimizi rahmetle anıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
K mm ~ 1 ay önce
Ne bu pazar mesaisi ısrarınız,Pazar mesailerini zorladıgınız kadar promosyon paralarını,korona zamanındaki kesilen maaşları ve yöneticilerin tgslilerin vergilerini şirket ödediği gibi bizimde vergimizi şirket ödemesi için uğraşsaydınız belkide çoktan tis imzalanmıştı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 1 ay önce
Arkadaşlar THY Bayram ikramiye si varmı bilgisi olan varmı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tgs Leyla ~ 1 ay önce
Henüz bir açıklama gelmedi keşke verseler
Kokpit grev istiyor! ~ 1 ay önce
Değerli meslektaşlarım gelin mazeret bulmayı bırakıp havasene geçelim hep beraber. Havaişin beceriksizliği ortada. Grev şart. İletişim gruplarında sendikadan ayrıldığını belirten arkadaşlarımız var. Çabamız boşuna olmasın, hep beraber olsun. Yoksa yıllarca tartışır, kendimizi yorar ve kaybettiğimiz haklarımızı konuşur dururuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Devletimizin pilot yaptiklari ~ 1 ay önce
Devletimizin eğitimiyle gelip burada ingilizce bilmeden level 6 sertifikasi olanlar olduğu surece grev cok uzak bir hayal. Ancak bende bagli oldugum sendikadan ayrildim. Haziran sonuna kadar eger mevcut uye thy calisan sayisinin %50 altina inerse temsil yetkileri csb tarafindan temmuz ayinda alinacak.
Tgs ~ 1 ay önce
Basliycam tisine birde tgs kölelik maaşını ele alın arkadaş

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000