21 Mart 2016, Pazartesi
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]
  • Bu asker düşmanlığı niye , niye bu kıskançlık , uğraş sen de ol , çabala .... asker olmazsa ne olacağını gördünüz yakınlarda... saygı sevgi lütfen. Herkese iyi uçuşlar.
  • "Asker pilot gelmesin" demek kadar saçma birşey yok. Asker pilotlara da sivilde kazanacakları hakları verirsen neden gelsinler; o da ayrı. Bunlarla uğraşacağınıza yabancı pilotları kademeli olarak azaltmaya bakın. En gözde havayollarının yana yakıla yabancı pilot peşinde koştuğunu biliyoruz. Avrupanın beş para etmez, ingilizcesi yetersiz (anlamak için işi gücü bırakıp onu dinlemeniz lazım), turboproptan gelip direct entry kaptan yapılan adamlarını geri gönderin. Adamlar "yarabbi şükür" diyorlar. Ayrıca tip kursu için ödedikleri rakamlar sözleşme süreleri sonunda kendilerine geri ödeniyor. Kendi vatandaşına da parayı getirmeden tip'e başlayamazsın diyor. İsraf budur.
  • En buyuk israf,surekli pilot alip,elinde tutamamaktir.Bir direct entry Kaptanin THY'ye girip,sorumlu kaptan olana kadarki sureci anlatsam ve maliyetini cikarsam,inanin sok olursunuz.THY bolgesinde en az maas veren sirket.Begenmiyorsan git edepsizligi yapılıyor,e gidiyo millet zaten.
  • Ne olursa olsun asker egomanyası bitiyor.. Siviller beğensenizde beğenmesenizde geliyor. Havacılık sizden ibaret değil. Küçük yaşlarda hiçbir masraf yapmadan yetiştirildiniz. Şimdi bu devlet sayesinde nerelere geldiniz. 8-9 bin lira sizinle aynı soyadı taşıyan kim alıyor da siz beğenmiyorsunuz.. Yapılanlar nankörlüktür. Ayıptır. Devlete sırtını dönersen,gün gelir o da sana döner.. 10 yıl sonra görüşürüz.. Yaşasın sivil havacılık!
  • Borajet gibi Alsınlar alsınlar önce çalışanın harcirahini yatirmazlar sonra yemek parasını sonrada maaşini yatirmazlar bintane uçak olsa nolur.
  • Genel geçer herkesin gönlünü alır yazı yazıp geçmişsiniz. Yapmayın böyle şeyler çıkın kardeşim adamları kandırıyorlar uçuş okulu muhabbetine ondan sonra 3 liraya mahkum bırakıyorlar de; askeriyede adamın canına okuyor komutan sürekli mobbing uyguluyor adamlar ondan askerlikten nefret edip bırakıyorlar de.. Ya da sözde pilot olup da pilot olmayan yöneticilerin kuklası olanları yaz.. Memleketimde bir sürü canavar gibi adam varken lafta bayrak taşıyıcısı olan şirketin iki sayfayla kriterleri tamam denilen yabancı adayları 32 dişiyle karşılayıp türlü türlü yaptıkları şebeklikleri anlat.. SHGM arka bahçesi diğer şirketler zaten sineğin yapını çıkarıcam diye ortalığın içine ediyor. Havacılıkla ilgili bir gelişme bi 50 yıl daha olmaz maalesef.. Turşu olduk sayenizde!!..
  • 18 ay sürecek eğitim denilerek başlayanlar hiç kusursuz oldukları halde thy deki programlama beceriksizliği sayesinde üç seneye yaklaştığı halde işe başlayamadılar. Bu da israf 6 olsun
  • Yabancı pilotlar broker şirketler aracılığı ile geliyor. Bunlara da para ödeniyor. Acaba içerden birileri de pay alıyor mudur?
  • 15 yıl aktif askeri pilotluk yapmış birinin istediği yere gitme hakkı vardır. Zaten o rütbeden sonra aktif pilotluk görevi yapman da mümkün deyil bizim sistemde. Ancak karargahta evrak memurluğu yaptırırlar. Alman hava kuvvetleri pilotlarını 41 yaşında tam hakları ile emekli ediyor, siz bizimkilere istifa etmeyi çok görüyorsunuz.
  • Düşünebiliyormusunuz Thy sürekli pilot arıyor.Yıllardan beri ulusal ve uluslar arası sitelerde Thy ilanı eksik olmuyor.Keza özel sektörde de benzer durum sözkonusu.Top yöneticiler duruma müdahele edemiyorlar.Birileri sürekli hale gelen bu giriş çıkışlardan heralde nemalanıyorki müdahale etmiyor.İş arapsaçına döndü.Bu pilotlar ne için çıkıyor kimse sorgulamıyor ve düzeltici işlemi yapmıyor.Sürekli baskı ve tehdit.Bu her taraftan geliyor.Uçuş emniyeti aksatılıyor.Yetkisi olmayan insanlar bilinçsizlikten ve bilgisizlikten operasyona baskı yapıyor.SONUÇ:KURUM KÜLTÜRÜ MÜDÜR KÜLTÜRÜNE,BİLGİ HİYERARŞİYE,GELECEK GÜNÜ KURTARMAYA,İLETİŞİM BASKIYA DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA.Saygılarımla

Pilot İsrafı

Merhaba,

Yıllardır hemen hemen  sektörün içinden - dışından herkesin pilot ihtiyacımız olduğu ve pilot açığı olduğunu söylediğini biliyoruz. Maalesef genelde ihtiyaç olan konularda israfın olduğu da bilinen bir gerçek.

Çok sayıda genç için cazip bir meslek olmasına rağmen niçin yeterli pilot temini mümkün olamıyor ? Üstelik mühendislik dahil çok sayıda işsiz üniversite mezunumuz varken.

X havayolu olarak 100 milyon dolarlık bir uçağı sipariş ettiğinizde bunun için gerekli uçuş ve bakım alt yapısını da hazırlamanız gerekiyor. 100 milyonluk yatırımı uçuracak olan ise taş çatlasa 1 milyon dolarlık pilot yatırımı (Örnek 320 gibi  dar gövde bir  uçak için uçak  başına ortalama 5 ekip - 10 pilot )

Yani 100 + 1 milyonluk yatırımın okyanus kısmı tamam dere kısmı ise maalesef hep sorun oluyor. Bu işi yapacak kabiliyetli binlerce istekli genç var, maddi kaynak var ( 1 / 100 ) , uçağın filoya katılma tarihi yıllar evvelden belli , peki niye sorun oluyor ?

                                                                **

Ülkemizde pilot eğitimi konusunda atılan güzel adımlar oldu, bunları da  takdir etmek lazım.

 

-Başta Anadolu Üniversitesi olmak üzere kamu-özel üniversitelerin yapmış olduğu çalışmalar.

-THY A.O Uçuş okulu (Güzel bir proje,  Çok daha yüksek kapasite ile çalışabilir hatta yurt dışına bile hizmet verebilirdi, maalesef düşünce iyi fakat fiiliyatta sorunlar oldu )

- Uçuş okulları ( Antalya ve İstanbul merkezli bazı okullarımızın ciddi atılımlarını görüyoruz)

-Fuar çalışmaları ( Özellikle IFTE ile bu konudaki bir açık kapatılmış oldu )

                                                           **

Yazının başlığını oluşturan pilot israfı  konusunda bazı konuları paylaşmak istiyorum. Savaş uçağı pilotu ihtiyacı için çok katı şartlara göre seçilen ve eğitilen pilotlarımızın mecburi hizmet süresini tamamlamadan tazminat ödeyip veya süreyi tamamlayıp sivile geçişleri hep tartışıldı.

Şahsen bu kadar değerli ve milli güvenliği etkileyen bir kadronun halen aktif savaş uçağı pilotluğu yapabilirken sivile geçebilmelerini doğru bulmuyorum.

Bazı yerlerde yazılan rakamlara bakarsanız  bir savaş uçağı pilotunun yetiştirilmesi için 4 milyon  usd – 15 milyon usd arasında maliyetlerden bahsediliyor. Ortalama 10 milyon usd  kabul edilse ülkenin 10 milyon dolarlık bir kıymeti, 100 bin dolarlık bir ikame ile karşılanabilecek bir ihtiyaç  için heba ediliyor. Bununla birlikte bu pilotları da suçlayamayız çünkü göreve  başlarken kendilerine tanınan bir hakkı kullanıyorlar.

Bu hakkı kullanmalarını engellemek için yeni yaptırımlar  uygulamak veya ayrılanları suçlamak yerine en başta kuralı yazarken 15 yıl yerine başka bir kavram veya süre yazarsınız. Mecburi hizmet süresi dolmadan ayrılmak isteyenlerin ayrılma prosedürü belli. Bu prosedür personel ilk defa işe girerken ve uçuş eğitimine başlarken iki tarafın da kabülü ile geçerli olan bir yaptırım. Sonradan mecburi hizmet süresi dolmadan ayrılmak isteyenleri   göndermemek için oksijen parası gibi caydırıcı olmak adına  aşırı taleplerde bulunmak yerine en baştan şartları yazmış olmak daha hukuki ve adil olur.

İsraf 1 : Pilot israflarından biri belki de birincisi: aktif savaş uçağı pilotlarının sivil sektöre geçip herhangi bir pilotun yapabileceği işi yapması.

İsraf 2 :Savaş uçağı pilotluğu için eğitilirken veya sonrasında sağlık şartları askeri uçuşlara uymayıp aktif görevden alınan ve çok değerli pilotaj birikimi heba olanların mecburi hizmet süresine bakılmaksızın sivile geçişi mümkün olabilir.

İsraf 3 : Bir atımlık barutu ile uçuş okullarından eğitim alıp pilot olan  fakat ingilizcesi veya başka bir eksiği nedeniyle havayolları tarafından kabül edilmeyince süreci bırakan ve tüm uçuş eğitimi yatırımı heba olanların tekrar bir eğitim paketi ile kazanılması mümkün

İsraf 4 : Pilot yöneticiler , kuşkusuz her meslek grubunu en iyi anlayan kendi içlerinden çıkan insanlardır. Hastahane başhekiminin doktor olması gibi. Bununla birlikte hastahanenin boyası, kaloriferlerin yanması , vb tüm işlere doktor yöneticilerin bakması nasıl doktor israfı ise  pilot dışında başka bir yönetici tarafından yapılabilecek iş için de pilot yönetici çalıştırılması israftır.

Uçuş işletme yöneticisi , belki uçuş eğitim yöneticisi gibi kritik bazı bölümler dışında pilot yönetici minimize edilmelidir.

İsraf 5 : Son zamanlarda  aktif pilotların sağlık  muayenelerinde standartları zorlayan bir yaklaşım  olduğu ve bu yüzden ground edilenler olduğu  iddiası var, doğruysa ciddi bir israf ve pilotlar üzerinde de psikolojik baskı ile ayrıca uçuş emniyetine zarar. Sağlık muayenesi sonrası ground sürecinde pilottan eğitim vb istifade edilebilecekken tamamen off olması da ayrı bir israf.

                                                           **

Bu vesile ile  son günlerde ülkemizde yaşanan terör olayları nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza;  Allah’tan Rahmet , yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Terörün her türlüsünü lanetliyorum.

Saygılarımla

Erdal Gülmez

Pilot İsrafı

Yorumlar Tüm Yorumlar (35)

iPhone Uygulaması ~ 8 yıl önce
Bu asker düşmanlığı niye , niye bu kıskançlık , uğraş sen de ol , çabala .... asker olmazsa ne olacağını gördünüz yakınlarda... saygı sevgi lütfen. Herkese iyi uçuşlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FirstOfficer ~ 8 yıl önce
"Asker pilot gelmesin" demek kadar saçma birşey yok. Asker pilotlara da sivilde kazanacakları hakları verirsen neden gelsinler; o da ayrı. Bunlarla uğraşacağınıza yabancı pilotları kademeli olarak azaltmaya bakın. En gözde havayollarının yana yakıla yabancı pilot peşinde koştuğunu biliyoruz. Avrupanın beş para etmez, ingilizcesi yetersiz (anlamak için işi gücü bırakıp onu dinlemeniz lazım), turboproptan gelip direct entry kaptan yapılan adamlarını geri gönderin. Adamlar "yarabbi şükür" diyorlar. Ayrıca tip kursu için ödedikleri rakamlar sözleşme süreleri sonunda kendilerine geri ödeniyor. Kendi vatandaşına da parayı getirmeden tip'e başlayamazsın diyor. İsraf budur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FLY BY WIRE ~ 8 yıl önce
En buyuk israf,surekli pilot alip,elinde tutamamaktir.Bir direct entry Kaptanin THY'ye girip,sorumlu kaptan olana kadarki sureci anlatsam ve maliyetini cikarsam,inanin sok olursunuz.THY bolgesinde en az maas veren sirket.Begenmiyorsan git edepsizligi yapılıyor,e gidiyo millet zaten.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.... ~ 8 yıl önce
Ne olursa olsun asker egomanyası bitiyor.. Siviller beğensenizde beğenmesenizde geliyor. Havacılık sizden ibaret değil. Küçük yaşlarda hiçbir masraf yapmadan yetiştirildiniz. Şimdi bu devlet sayesinde nerelere geldiniz. 8-9 bin lira sizinle aynı soyadı taşıyan kim alıyor da siz beğenmiyorsunuz.. Yapılanlar nankörlüktür. Ayıptır. Devlete sırtını dönersen,gün gelir o da sana döner.. 10 yıl sonra görüşürüz.. Yaşasın sivil havacılık!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uzaktan ~ 8 yıl önce
1. Savaş pilotluğu kaç yılına kadar yapılır? 2. Bu kin neden? 3. Yabancılardan çok mu mutlusun?
borajet ~ 8 yıl önce
Borajet gibi Alsınlar alsınlar önce çalışanın harcirahini yatirmazlar sonra yemek parasını sonrada maaşini yatirmazlar bintane uçak olsa nolur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ya bırak abi ~ 8 yıl önce
Genel geçer herkesin gönlünü alır yazı yazıp geçmişsiniz. Yapmayın böyle şeyler çıkın kardeşim adamları kandırıyorlar uçuş okulu muhabbetine ondan sonra 3 liraya mahkum bırakıyorlar de; askeriyede adamın canına okuyor komutan sürekli mobbing uyguluyor adamlar ondan askerlikten nefret edip bırakıyorlar de.. Ya da sözde pilot olup da pilot olmayan yöneticilerin kuklası olanları yaz.. Memleketimde bir sürü canavar gibi adam varken lafta bayrak taşıyıcısı olan şirketin iki sayfayla kriterleri tamam denilen yabancı adayları 32 dişiyle karşılayıp türlü türlü yaptıkları şebeklikleri anlat.. SHGM arka bahçesi diğer şirketler zaten sineğin yapını çıkarıcam diye ortalığın içine ediyor. Havacılıkla ilgili bir gelişme bi 50 yıl daha olmaz maalesef.. Turşu olduk sayenizde!!..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Erdal ~ 8 yıl önce
18 ay sürecek eğitim denilerek başlayanlar hiç kusursuz oldukları halde thy deki programlama beceriksizliği sayesinde üç seneye yaklaştığı halde işe başlayamadılar. Bu da israf 6 olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 8 yıl önce
Yabancı pilotlar broker şirketler aracılığı ile geliyor. Bunlara da para ödeniyor. Acaba içerden birileri de pay alıyor mudur?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 8 yıl önce
15 yıl aktif askeri pilotluk yapmış birinin istediği yere gitme hakkı vardır. Zaten o rütbeden sonra aktif pilotluk görevi yapman da mümkün deyil bizim sistemde. Ancak karargahta evrak memurluğu yaptırırlar. Alman hava kuvvetleri pilotlarını 41 yaşında tam hakları ile emekli ediyor, siz bizimkilere istifa etmeyi çok görüyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilotlar ~ 8 yıl önce
Düşünebiliyormusunuz Thy sürekli pilot arıyor.Yıllardan beri ulusal ve uluslar arası sitelerde Thy ilanı eksik olmuyor.Keza özel sektörde de benzer durum sözkonusu.Top yöneticiler duruma müdahele edemiyorlar.Birileri sürekli hale gelen bu giriş çıkışlardan heralde nemalanıyorki müdahale etmiyor.İş arapsaçına döndü.Bu pilotlar ne için çıkıyor kimse sorgulamıyor ve düzeltici işlemi yapmıyor.Sürekli baskı ve tehdit.Bu her taraftan geliyor.Uçuş emniyeti aksatılıyor.Yetkisi olmayan insanlar bilinçsizlikten ve bilgisizlikten operasyona baskı yapıyor.SONUÇ:KURUM KÜLTÜRÜ MÜDÜR KÜLTÜRÜNE,BİLGİ HİYERARŞİYE,GELECEK GÜNÜ KURTARMAYA,İLETİŞİM BASKIYA DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA.Saygılarımla

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000