04 Aralık 2017, Pazartesi
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]
  • Merhaba ben özel Ahmet yesevi mesleki ve teknik lisesinde okuyorum okuduğum lisede pilotaj ile ilgili bir alan yok diye biliyorum Askeriyeye geçmeden pilot olmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum bu konu hakkında nasıl bir eğitim görülmesi gerekir nerede buna uygun eğitim veren yer veya benzeri kursları nerden alabilirim ve yukarıdaki bilgiler içinde teşekkürler
  • Pilot açığı var derken? 80.000€ bayılıp ATPL frozen alınca hooop Airlinelarda first officer olmuyormuşuz? yoksa 35.000€ daha type rating e vermiyormuymuşuz? sonra bunlardan 2 misli daha zor olan iş bulma süreci yokmuymuş? ee toefl min 75,...? peki DLR? Haydi bunları yapmışız birde ben tecrübeli first officer isterim bana 750 sa üzeri gel diyenler yokmuymuş? Kalkıp ya Allah dünyanın bir ucuna sırf iş bulalım tecrübeli gidelim diye neredeyse ATPL miktarı 100.000$ gibi rakamları bulan paralar verip time building yapanlar yokmuymuş? Ha 4 yıllık lisans mezunu şartlı diye tutturan havayollarıda mı yokmuş? Şöyle bir okudum da sanki bunların hiçbirisi yokmuş gibi yazılıp çiziliyor...
  • Erdal copy paste yapıyorsun, yakışmıyor
  • Tebrikler çok doğru. Yüzde 99 una katılıyorum. Yanlız şöyle bir husus var. Macaristan ve Polonya ya yüzlerce öğrenci göndermiş biri olarak şu tespiti yapmam lazım. Şu an PPL türkiyede 14 bin euro yani ıvır zıvırı, 70 bin TL. Azcık net yapan biri yüzde 50 burslu istanbul orta halli bir üniversitede mühendis olma maliyeti 15-30 bin TL civarında. Deneme amaçlı havacılığa yeteneğim varmı diye görmek için 70 bin TL , 15-30 bin tlye göre riske edilecek para değil. Macaristan da 5000 euro. Algısı vergisi ingilizce eğitimisi falan 6000 euro. Şimdi bunkadar paragöz uçuş okulu varken nasıl cesaret edeceksiniz? Saygılarımla
  • Bir yakını Thk Üniversitesi pilotaj bölümünde okuyan biri olarak söylüyorum ki , aman Thk 'den uzak durun, 4 yıllık bölümü 5-6 yılda zor bitirirsiniz.Devamlı yalan söyleyerek öğrencileri ve ailelerini oyalıyorlar, paranızla rezil olursunuz!
  • İyi günler.Biz havalimanlarında çalışan DHMİ hariç devlet memurlarıyız.Üniversite mezunuyuz,ortalama 3.500 tl civarında maaş alıyoruz.DHMİ çalişanları gibi EUROCONTROL tazminatı alamıyoruz.Bugün DHMİ de çalişan ilkokul mezunu EUROCONTROL TAZMİNATI ALIYOR VE MAAŞI 5.000 tl.Yılbaşında tüm kamu görvlileri hukümetin belirlediği yüzse 4 zam alacak.YILBAŞINDAN İTİBAREN dhmi GN.MD.DHMİ çalışanlarına yüzde 50 zam yapıyor.bu adaletmi.Biz bu durumu hem sn.cumhurbaşkanlığı makamına hem deBrüksel deki EUROCONTROL merkezine soracagız.bu zamlar nasıl oluyor.DHMİ de çalişan havacılıkla alakası olmayan evrak memuru Eurocontrol tazminatı alıyor.Bunları Brüksel EUROCONTROL MERKEZİNE aktarıp fkirlerini almak istiyoruz.Bu durum vicdanımızı sızlatıyor.Durumu EUROCONTROL merkezine anlatıp niye böyle bir uygulama var vdiye soracağız.
  • İyi günler.Biz havalimanlarında çalışan DHMİ hariç devlet memurlarıyız.Üniversite mezunuyuz,ortalama 3.500 tl civarında maaş alıyoruz.DHMİ çalişanları gibi EUROCONTROL tazminatı alamıyoruz.Bugün DHMİ de çalişan ilkokul mezunu EUROCONTROL TAZMİNATI ALIYOR VE MAAŞI 5.000 tl.Yılbaşında tüm kamu görvlileri hukümetin belirlediği yüzde 4 zam alacak..YILBAŞINDAN İTİBAREN dhmi GN.MD.DHMİ çalışanlarına yüzde 50 zam yapıyor.bu adaletmi.Biz bu durumu hem sn.cumhurbaşkanlığı makamına hem deBrüksel deki EUROCONTROL merkezine soracagız.bu zamlar nasıl oluyor.DHMİ de çalişan havacılıkla alakası olmayan evrak memuru Eurocontrol tazminatı alıyor.Bunları Brüksel EUROCONTROL MERKEZİNE aktarıp fkirlerini almak istiyoruz.Bu durum vicdanımızı sızlatıyor.Durumu EUROCONTROL merkezine anlatıp niye böyle bir uygulama var vdiye soracağız.
  • Bu işe lise ve üniversite seviyesinde başlanmalı.Bir mesleğiniz varken pilotluk yaptığınızda zevkli olmuyor.Çünkü gerçek hayatı biliyorsunuz ve o yerde yaşanıyor.Hep sevdiklerinizden uzak ve saçma sapan zaman dilimlerinde yaşanmıyor,nefes alıyorsunuz sadece.Yani sadece bu işten para kazanmayı bilirseniz anca o zaman çekilir.İkincisi pilotsanız yurtdışında çalışılmalı ki yurtdışından ülkeye hem döviz girsin hem de insan gibi uçasınız.Örnek mi FTL.Örnek mi uçuş programınız.Örnek mi havacılık vizyonları.Örnek mi tranfer yasağı anlaşması oralarda yok.Avrupa da maaşlar düşük, zaten oralara schengen vatandaşı değilseniz almıyorlar.Maaşların iyi olduğu iyi ülkelere gidilmeli ki size değer verilmiş olsun.Bu da kişilere göre değişir.Sonuçta gençleri bilinçlendirip öyle yönlendirmek lazım.Erdal Bey doğru yazmış hatta tam yerinden yazmış.Puana göre olmuyor işler.
  • bu işe parası için girmeyin diye hep söylüyoruz, tekrar diyorum yapmayın ! eğer hakikaten ilginiz bu yöndeyse tercih tabi. şu an bütün firmalar alım yapıyor ve verdikleri ücretler yatırdığınız parayı karşılayacak durumda değil günümüzde(yaklaşık mühendis maaşı) ve onca yıl çalışıp çabalayıp, iş bulamama ihtimali de tuz biber oluyor. thy den girin sunexpress ten girin iş garantili olsun yoksa hayal satın alırsınız. şimdi birileri diyecek ki kendisi bişey olamamamış bunları yazmış; işler öyle değil kapağı attık bir yerlere ama yol göstermek açısından yazdım kenarda bulunsun, herkese başarılar..
  • Titizlikle yazılmış güzel bir yazı. Ben sadece pilot olacaklara değil tüm gençlere şunu söylemek isterim: Ekmek aslanın ağzında. Her iş zor. Kolay iş olmaz. Elbette iş yerlerinde bazıları basamakları hızlı çıkıyor ve torpille öne geçiyor veya fazla çalışmadan başkasının emeğinden sömürerek yaşıyor . Havayolu sektörünün çok küçük bir sektör olduğu düşünülürse bu tip durumlarla sık karşılaşmanız yüksek olasılık. Şu forumdaki tartışmaların en büyük sebebi budur.

Lise ve üniversite seviyesinde pilotaj eğitmi

Merhaba,

Pilotaj eğitimi hakkında detay yazmadan önce  pilotaj mesleği SHGM tarafından nasıl tanımlanmış ona bakalım ;  http://web.shgm.gov.tr/tr/havacilik-personeli/2207-pilot

Pilot, hobi, hususi veya profesyonel olarak bir hava taşıtını kullanan, sevk ve idaresini üstlenen meslek grubunun genel adıdır. Hobi olarak uçmak için sadece bir hususi pilot lisansına sahip olmanız yeterliyken Geçiminizi pilot olarak sağlamak istemeniz halinde, hususi pilot lisanslarına yönelik uçuş eğitiminden veya sınavından ayrı olarak ticari seviyede bir lisansa ihtiyacınız olacaktır.

Pilotluk mesleği, sürekli eğitim ve kendini geliştirmeyi zaruri kılan, yüksek sorumluluk ve dikkat gerektiren prestijli bir meslektir. Özellikle pilotluk mesleğini ticari uçuşlarda kariyer olarak sürdüren pilotların, yılın 365 günü ve günün 24 saati uçuşlar gerçekleşebileceğinden dolayı çok düzenli bir mesai uygulaması.bulunmamaktadır.

Bununla birlikte Pilotların Görev Süreleri; günlük, haftalık, aylık, üç aylık ve yıllık olarak sınırlandırılmıştır. Uçuş görev ve dinlenme süreleri, ilgili yasal talimatlar doğrultusunda düzenlenmektedir. Bu prestijli meslek zorluklarının yanı sıra yüksek bir gelir potansiyeline de sahiptir.

   **

Aileler ve gençler ile eğitim konulu görüşmelerimde pilotajı  özellikle tavsiye ediyorum ve tam bir dünya mesleği olarak tanımlıyorum. Maalesef eğitim ile ilgili ailelerin en büyük yanlışlarından biri öğrencilerin istek , kabiliyet , beklentilerine uygun değil de aldıkları puana uygun meslek tercih etmeleri. Alınan puan ile okunabilecek en yüksek puanlı fakülte hangisi ise o tercih ediliyor örneğin 450 puan alan ve inşaat mühendisi olmak isteyen  bir öğrenci için ailesi  449 puanlı inşaat mühendisliği yerine 450 puanlı makine mühendisliği için çocuğunu zorluyor ve 1 puan düşük olan yeri büyük kayıp olarak görüyor. Bunun eczaneye girip en pahalı ilacı istemekten veya lokantaya girip en pahalı yemeği sipariş etmekten farkı yok.

Ülkemiz adına yapılabilecek en güzel işlerden biri nitelikli insan gücü ihracı bunun için pilotluk biçilmiş kaftan. Bırakın yurt dışına pilot ihracını kendi ülkemizde bile pilot ihtiyacımızı kendi kaynaklarımızdan karşılamakta zorlanıyoruz. Evet nasıl oluyor da  bu kadar genç nüfusun olduğu ülkemizde ve pilotaj gibi prestijli bir meslek için ihtiyaç varken  pilot açığı oluşuyor.   Bir yandan işsiz pilotlarımız varken bir yandan havayollarımız niçin pilot bulamıyor sorusunun cevabını  içeren pek çok yazı  daha önce  Airporthaber ve diğer mecralarda  yayınlanmıştı ve bu yazılarda ortak kanaat işsiz pilotların –istisnaları hariç- havayollarının  aradığı kriterleri karşılamadığı idi.

**

En çok sorulan soru ; Nasıl pilot olurum ? Nasıl havayolu pilotu olurum ?

Bilindiği üzere havayolu pilotu olmak için üniversite mezunu olmak şart değil lise mezunu olmak yeterli  fakat 2017 yılında pilot olmak isteyen bir genç üniversite mezunu olmanın  zorunlu olmasa bile çok önemli olduğunu bilmeli. (fakülte mezunu olmak şartı SHGM’nin değil bu talepte bulunan havayollarının kendi kriteri)  

Pilot olmak için pilotaj kurslarına devam etmeniz veya üniversitelerin pilotaj bölümlerinde okunmanız gerekiyor. PPL olarak adlandırılan amatör pilot lisansı 50 saat uçuş ve 150 saat teorik ders  ve ortalama 6 aylık bir eğitim süresi gerektirirken Profesyonel pilotaj eğitimi için  yaklaşık 16 aylık  kurs süresi  gerekiyor. Yani lise mezunu herhangi bir vatandaşımız- sağlık, ingilizce ve diğer konularda bazı şartların karşılanması kaydıyla- profesyonel pilot olabilir.

PPL sahibi bir kişi pilot ünvanı alır ve ticari olmayan uçuşlarda –lisansında yetkili olduğu uçaklar ile- sorumlu pilot veya 2. Pilot olarak uçuş yapabilir. PPL eğitimi profesyonel pilotaj eğitimin zorunlu ve ilk adımıdır. İlkokulu okumadan ortaokula devam edilemeyeceği gibi PPL eğitimi de benzer kapsamdadır. Pilotaj bölümleri ülkemizde  az sayıda üniversitede var ve  devlet üniversiteleri puanları çok yüksek kontenjanları düşük özel üniversiteler ise  aynı şekilde hem az sayıda var hem de kontenjanları sınırlı. Bazı üniversitelerin pilotaj bölümü mezunlarına aynı zamanda uçak mühendisliği mezuniyeti imkanı da sağlaması söz konusu.

**

Gençlerin  geleceği ile ilgili tercihleri 8. Sınıf sonunda lise tercihi ile kısmen ve 12. Sınıf sonunda üniversite tercihi ile büyük ölçüde belli oluyor. İşte sorun tam da  burada başlıyor, Çocukluğundan bu yana hep pilot olmak istiyorum diyen gençlerin karşısına iyi bir mesleki yönlendirme yerine sadece en yüksek puana odaklı sınavlar çıkıyor. Lise eğitimi sırasında pilotaj eğitimi görmeyen / göremeyen genç bu isteğini üniversiteye hatta üniversite sonrasına ertelemek zorunda kalıyor. Üniversite mezunu olduktan sonra iş hayatı başlıyor ve hayat pratiği daha çocukluktan bu yana pilot olma  hevesli gençlerin önüne engel olarak çıkıyor. Yaş itibariyle ağaç yaşken eğiliyor ve biraz geç kalınmış oluyor. Üniversite mezunu olduktan sonra nasıl olsa  pilot olacağım diye düşünen  gençler kendi bölümlerini okurken  eğitimleri için gerekli özeni göstermiyor sonra pilot da olamayınca iki türlü zarar. Çocukluktan beri hevesi var fakat  yeteneği olup olmadığını çok geç görme imkanı oluyor üniversite bitmiş pilotaj kursuna başlanmış fakat pilotaja uygun olmadığını görüyor ve hayal kırıklığı ve kayıp yıllar oysa daha erken yaşlarda bunu deneyebilse idi farklı bir alana yönelebilirdi.

Peki çözüm nedir ? Çözüm lise yıllarında  üniversite tercihi yapmadan önce gençlerin  PPL eğitimi alabilmesi. Bu mümkün mü ? EASA ve FAA uygulamalarında mümkün  hem EASA hem FAA öğrenci lisansı(student licence)  ile lisans sahibi(licence holder)  olmak için yaş şartlarını farklı tutuyor. Bizim ülkemizde bu seneye kadar bu ayrım yapılmamıştı ve 18 yaş şartı vardı SHY-1 pilot lisanslandırma yönetmeliği  ile birlikte öğrenci pilot yaş şartı 16 oldu fakat  uygulama kısmında lise mezunu olma şartı kalınca maalesef pratikte değişen bir şey  olmadı. Kural ile ilgili güncel link :

http://web.shgm.gov.tr/tr/pilot/2096-ogrenci-pilot-lisans-spl-islemleri

Öğrenci Pilot Lisans (SPL) İşlemleri

 

Öğrenci pilot lisansı, pilot adaylarının lisans almaya esas teşkil edecek eğitimleri alabilmeleri için eğitime başlamadan önce tanzim edilir ve ön talep formu niteliği taşır. Öğrenci pilot lisansı ile sadece uçuş eğitimi amacıyla ve eğitim programına uygun olarak uçuşlar yapılabilir. Başvuru, ilgili kurs müdürlüğü tarafından gerekli belge ve bilgileri kapsayan talep formları ile Genel Müdürlüğümüze yapılır. Bu belge, bilgi ve formlar üzerinde değerlendirmeler yapılır ve durumu uygun olanların Öğrenci Pilot Lisansı düzenlenir.

Öğrenci pilot lisansı müracaatlarında aşağıdaki şartlar aranır

  • İlk yalnız uçuşundan önce 16 yaşını tamamlamış olmak.

  • En az lise veya dengi okul mezunu olmak.

  • 1inci veya 2nci sınıf sağlık sertifikası sahibi olmak ve sağlık sertifikasında tek pilota sertifikalı uçaklarda sorumlu pilot olarak uçmasına engel bir kısıtlama olmadığını göstermek

  • Adayların Adli Sicil kaydı belgesini sunmak

**

2 Haziran 2017 tarihinde yayınlanan SHY-1 pilot lisans yönetmeliği md 16 / ç : Ticari hava taşımacılığında bulunmak isteyen, aletli uçuş yetkisi veya uçuş öğretmenliği yetkisi sahibi olmak isteyen pilotlar için en az lise veya dengi okul mezunu olmak. “ diyor aslında buradan da SHGM’nin kastının lise mezunu şartının PPL için geçerli olmadığı şeklinde anlaşılıyor, umarım bir çeviri veya insani hata ile yazılan lise  mezuniyeti şartı  uygulamada sorun çıkarmaz ve gençlerimizin mesleki heyecanı kaybolmadan  lise yıllarında PPL eğitimine başlayıp lise mezunu olunca lisans sahibi olmaları sağlanır.

 

Pilot olmak isteyen gençler ve çocuklarının pilot olmasını  isteyen aileler için şahsi tavsiyem ; Lise eğitimi sırasında yaz tatillerinde PPL eğitimine devam edip pilotluğun size sizin pilotluğa uygun olduğunu görüyorsanız kabiliyet ve kapasitenize uygun bir fakülte okuyup (tercihen mühendislik ) yine üniversite eğitimi sırasında yaz tatillerinde  kursa devam ederek CPL eğitimini tamamlayabilirsiniz böylece hem ailenizin istediği gibi  üniversite mezunu olur hem de sizin hayaliniz olan pilot olursunuz. Bu yöntem ile daha ekonomik şartlarla iki meslek sahibi olmanız mümkün. Bu şekilde nitelikli gençlerimizin pilot olmasını sağlayarak kalıcı – sürekli – ekonomik pilot istihdamının çözümüne katkı sağlanmış olur. Pilotaj size uygun değilse o zaman havacılığın çok geniş yelpaze de diğer dallarına veya tamamen başka bir  alana vakitlice yönelmiş olursunuz.

Saygılarımla

Erdal Gülmez

Lise ve üniversite seviyesinde pilotaj eğitmi

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

Mehmet Ali Özbek ~ 6 yıl önce
Merhaba ben özel Ahmet yesevi mesleki ve teknik lisesinde okuyorum okuduğum lisede pilotaj ile ilgili bir alan yok diye biliyorum Askeriyeye geçmeden pilot olmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum bu konu hakkında nasıl bir eğitim görülmesi gerekir nerede buna uygun eğitim veren yer veya benzeri kursları nerden alabilirim ve yukarıdaki bilgiler içinde teşekkürler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Google ~ 6 yıl önce
lise pilotaj programı
~ 6 yıl önce
Pilot açığı var derken? 80.000€ bayılıp ATPL frozen alınca hooop Airlinelarda first officer olmuyormuşuz? yoksa 35.000€ daha type rating e vermiyormuymuşuz? sonra bunlardan 2 misli daha zor olan iş bulma süreci yokmuymuş? ee toefl min 75,...? peki DLR? Haydi bunları yapmışız birde ben tecrübeli first officer isterim bana 750 sa üzeri gel diyenler yokmuymuş? Kalkıp ya Allah dünyanın bir ucuna sırf iş bulalım tecrübeli gidelim diye neredeyse ATPL miktarı 100.000$ gibi rakamları bulan paralar verip time building yapanlar yokmuymuş? Ha 4 yıllık lisans mezunu şartlı diye tutturan havayollarıda mı yokmuş? Şöyle bir okudum da sanki bunların hiçbirisi yokmuş gibi yazılıp çiziliyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
fo ~ 6 yıl önce
sen olma zaten bence. Bu kadar söylenip de yok toefl 75 mi alıcaz hadi aldık vs diyip de pilot olmaya çalışma adam gibi eğitim alır iyi de ingilizce bilirsen hop diye pilot olursun evet. Ayrıca bir çok şirket senden tip parası almaz anlaşma yapar maaşından keser.
lise ~ 4 yıl önce
www.pilotajlisesi.com
Sami ~ 6 yıl önce
Erdal copy paste yapıyorsun, yakışmıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Özgün ~ 6 yıl önce
Sami Bey, shgm den alıntı veya benzeri şekilde yönetmelik gibi yerleri copy-paste veya link şeklinde tabii ki yazıyorum. Bu zaten yazıda da açıkça yazıyor ve böyle olmak zorunda . Bunun dışında yazının tamamı kendi özgün fikir ve yazım,iyidir kötüdür tartışılır fakat özgündür. Aksi bir cümle var ise site editörüne ve bana mail ile gönderin yazmayı bırakırım.
Sami ~ 6 yıl önce
şaka yaptım la şaka :) hem havacı hem artis
Sami ~ 6 yıl önce
servet işin gücün goy goy
Easa pilots ~ 6 yıl önce
Tebrikler çok doğru. Yüzde 99 una katılıyorum. Yanlız şöyle bir husus var. Macaristan ve Polonya ya yüzlerce öğrenci göndermiş biri olarak şu tespiti yapmam lazım. Şu an PPL türkiyede 14 bin euro yani ıvır zıvırı, 70 bin TL. Azcık net yapan biri yüzde 50 burslu istanbul orta halli bir üniversitede mühendis olma maliyeti 15-30 bin TL civarında. Deneme amaçlı havacılığa yeteneğim varmı diye görmek için 70 bin TL , 15-30 bin tlye göre riske edilecek para değil. Macaristan da 5000 euro. Algısı vergisi ingilizce eğitimisi falan 6000 euro. Şimdi bunkadar paragöz uçuş okulu varken nasıl cesaret edeceksiniz? Saygılarımla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aman haa ~ 6 yıl önce
Bir yakını Thk Üniversitesi pilotaj bölümünde okuyan biri olarak söylüyorum ki , aman Thk 'den uzak durun, 4 yıllık bölümü 5-6 yılda zor bitirirsiniz.Devamlı yalan söyleyerek öğrencileri ve ailelerini oyalıyorlar, paranızla rezil olursunuz!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arda ~ 6 yıl önce
Thk mi thy mi ??
kemal demir ~ 6 yıl önce
İyi günler.Biz havalimanlarında çalışan DHMİ hariç devlet memurlarıyız.Üniversite mezunuyuz,ortalama 3.500 tl civarında maaş alıyoruz.DHMİ çalişanları gibi EUROCONTROL tazminatı alamıyoruz.Bugün DHMİ de çalişan ilkokul mezunu EUROCONTROL TAZMİNATI ALIYOR VE MAAŞI 5.000 tl.Yılbaşında tüm kamu görvlileri hukümetin belirlediği yüzse 4 zam alacak.YILBAŞINDAN İTİBAREN dhmi GN.MD.DHMİ çalışanlarına yüzde 50 zam yapıyor.bu adaletmi.Biz bu durumu hem sn.cumhurbaşkanlığı makamına hem deBrüksel deki EUROCONTROL merkezine soracagız.bu zamlar nasıl oluyor.DHMİ de çalişan havacılıkla alakası olmayan evrak memuru Eurocontrol tazminatı alıyor.Bunları Brüksel EUROCONTROL MERKEZİNE aktarıp fkirlerini almak istiyoruz.Bu durum vicdanımızı sızlatıyor.Durumu EUROCONTROL merkezine anlatıp niye böyle bir uygulama var vdiye soracağız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mehmet ~ 6 yıl önce
Arkadaş dhmi'de ilkokul mezunu çalışan mi var.hangi çağda yasiyoruz....bari meramını anlatırken doğru dürüst yaz.havacılık tazminatını sadece dhmi çalışanları alabilir.o bile dhmi de hala problemli....
hasan demirci ~ 6 yıl önce
İyi günler.Biz havalimanlarında çalışan DHMİ hariç devlet memurlarıyız.Üniversite mezunuyuz,ortalama 3.500 tl civarında maaş alıyoruz.DHMİ çalişanları gibi EUROCONTROL tazminatı alamıyoruz.Bugün DHMİ de çalişan ilkokul mezunu EUROCONTROL TAZMİNATI ALIYOR VE MAAŞI 5.000 tl.Yılbaşında tüm kamu görvlileri hukümetin belirlediği yüzde 4 zam alacak..YILBAŞINDAN İTİBAREN dhmi GN.MD.DHMİ çalışanlarına yüzde 50 zam yapıyor.bu adaletmi.Biz bu durumu hem sn.cumhurbaşkanlığı makamına hem deBrüksel deki EUROCONTROL merkezine soracagız.bu zamlar nasıl oluyor.DHMİ de çalişan havacılıkla alakası olmayan evrak memuru Eurocontrol tazminatı alıyor.Bunları Brüksel EUROCONTROL MERKEZİNE aktarıp fkirlerini almak istiyoruz.Bu durum vicdanımızı sızlatıyor.Durumu EUROCONTROL merkezine anlatıp niye böyle bir uygulama var vdiye soracağız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hasan Demirciye CVP ~ 6 yıl önce
Çok haklısınız ama vicdanen hukuksal açıdan hiçbir sonuç alamazsınız. Eurocntrl Code 348 in 145-23A1.a maddesi bu hakkı tanımış. Ve bence aldıkları zam analarının ak sütü kadar helal-i hoş olsun. Diger yandan sizin maaşlar gerçekten gülünç durumda. Bugün 3500 lira para deil. Pazarcı Simitçi daha iyi kazanıyor. Ama sizde çok nitelikli eleman değilsiniz. Ya şükredip oturacaksınız yada semt pazarlarında ticaret yapıcaksınız. Seçim sizin. İyi noeller.
Demir ~ 6 yıl önce
Oğuz çok hoş yazıyorsun bence daha sık yazmalısın.
Çok doğru ~ 6 yıl önce
Bu işe lise ve üniversite seviyesinde başlanmalı.Bir mesleğiniz varken pilotluk yaptığınızda zevkli olmuyor.Çünkü gerçek hayatı biliyorsunuz ve o yerde yaşanıyor.Hep sevdiklerinizden uzak ve saçma sapan zaman dilimlerinde yaşanmıyor,nefes alıyorsunuz sadece.Yani sadece bu işten para kazanmayı bilirseniz anca o zaman çekilir.İkincisi pilotsanız yurtdışında çalışılmalı ki yurtdışından ülkeye hem döviz girsin hem de insan gibi uçasınız.Örnek mi FTL.Örnek mi uçuş programınız.Örnek mi havacılık vizyonları.Örnek mi tranfer yasağı anlaşması oralarda yok.Avrupa da maaşlar düşük, zaten oralara schengen vatandaşı değilseniz almıyorlar.Maaşların iyi olduğu iyi ülkelere gidilmeli ki size değer verilmiş olsun.Bu da kişilere göre değişir.Sonuçta gençleri bilinçlendirip öyle yönlendirmek lazım.Erdal Bey doğru yazmış hatta tam yerinden yazmış.Puana göre olmuyor işler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bir zamanlar öğrenci ~ 6 yıl önce
bu işe parası için girmeyin diye hep söylüyoruz, tekrar diyorum yapmayın ! eğer hakikaten ilginiz bu yöndeyse tercih tabi. şu an bütün firmalar alım yapıyor ve verdikleri ücretler yatırdığınız parayı karşılayacak durumda değil günümüzde(yaklaşık mühendis maaşı) ve onca yıl çalışıp çabalayıp, iş bulamama ihtimali de tuz biber oluyor. thy den girin sunexpress ten girin iş garantili olsun yoksa hayal satın alırsınız. şimdi birileri diyecek ki kendisi bişey olamamamış bunları yazmış; işler öyle değil kapağı attık bir yerlere ama yol göstermek açısından yazdım kenarda bulunsun, herkese başarılar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Güzel yazı ~ 6 yıl önce
Titizlikle yazılmış güzel bir yazı. Ben sadece pilot olacaklara değil tüm gençlere şunu söylemek isterim: Ekmek aslanın ağzında. Her iş zor. Kolay iş olmaz. Elbette iş yerlerinde bazıları basamakları hızlı çıkıyor ve torpille öne geçiyor veya fazla çalışmadan başkasının emeğinden sömürerek yaşıyor . Havayolu sektörünün çok küçük bir sektör olduğu düşünülürse bu tip durumlarla sık karşılaşmanız yüksek olasılık. Şu forumdaki tartışmaların en büyük sebebi budur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000