03 Haziran 2008, Salı 18:05:11

HAVAYOLU CEO’LARI TEDİRGİN!

Artan petrol fiyatları nedeniyle havacılık sektöründe yaşanan tedirginlik gün geçtikçe daha da artıyor. Dev şirketlerin CEO’ları tehlikeye dikkat çekerek, “ İflaslar artacak” uyarısında bulundu.
  • Dünya havaciligi bilmediginden petrol fiyatlarindan endise icinde! Oysa biz havaciligi en teknolojik ve modern anlamda yaptigimizdan bize birsey olmaz.Ya da yine bir arap yardim ediverir canim...

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin  (IATA)  64. Yıllık Genel Kurulu ve Dünya Hava Taşımacılığı Zirvesi için İstanbul’da bulunan yöneticilerden, British Airways CEO’su Willie Walsh, “Bu durumda şunu kesinlikle bilmeliyiz ki, havayolu şirketlerinin müşterilere uyguladığı fiyatlar artacak, bu kaçınılmazdır.” derken, KLM CEO’su Peter Hartman da, “Sektörün krizde olduğu konusunda tamamen ikna oldum.  İyi bir yıl geçirmiş gibiyiz ancak oranlara bakıldığı zaman bu öyle gözükmüyor. Rakamları geçen yılla kıyasladığınız zaman düş kırıklığına uğruyorsunuz” şeklinde konuştu.

KIŞIN BİLET FİYATLARINA ZAM

Bilet fiyatlarının artacağına vurgu yapan Willie Walsh,  petrol fiyatlarındaki artışın bütün sektör için büyük tehlike olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu süreçte kapasitemizi indirmemiz için hala yerimiz var. Talep doğal olarak düştü. Özellikle kış döneminde talebin daha az olduğu aylarda kapasitemizi indirmek için imkanımız var. Ancak şunu kesinlikle bilmeliyiz ki, havayolu şirketlerinin müşterilere uyguladığı fiyatlar artacak, bu kaçınılmazdır. Petrol fiyatlarındaki artışın bir bölümünün bilet fiyatlarına yansıtılması kaçınılmaz. Petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle yeni düzenlemeler yapacağız. Bu yeni dönemi sürekli gözden geçiriyoruz.” Fiyat artışlarının gerçek etkisinin kış aylarında görüleceğini kaydeden Walsh, “Bugün karşılaştığımız talep fiyat artışlarından önce alınmış biletlerden kaynaklanıyor. Bilet fiyatlarında yükselişi göreceksiniz. Biz de mali durumumuza bu gelişmeleri kış aylarında yansıtacağız” dedi. Walsh, 2008 sonu için yüzde 2’nin biraz üzerinde büyüme planladıklarını ancak geçen yıla göre sabit bir gelişme hızı beklediklerini dile getirdi.

İFLASLAR ARTACAK

Peter Hartman da artan petrol fiyatları nedeniyle hedeflerinin yüksek oranda değişeceğini belirterek, “Kriz de olduğumuza ikna oldum. Bazı havayolu şirketleri iflas edecek.” Dei. Hartman sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim sektörümüzdeki hemen hemen bütün firmalar geçen yıl maliyetleri düşürmek yolunda çok çalıştılar. Ancak artık maliyetleri daha fazla kesmeye yönelik atacak adım kalmadı. Bizim yakıt fiyatlarındaki artışın etkisiyle nasıl baş edeceğimizi bilmiyorum. Burada petrol fiyatlarının ulaştığı seviyeden değil petrol fiyatlarının artış hızından bahsediyorum. Petrol fiyatlarındaki artış konusunda uygun bir yanıtımız yok. Bizim operasyon şeklimizi tekrar düşünmemiz gerekiyor. Sektörde bazı havayolu şirketlerinin birleştiğini, konsolidasyona gittiklerini görüyorsunuz; bu hızlanacak. Fiyatlar kesinlikle artacak. Birçok havayolu şirketi kapasitelerini düşürecek. Bu da müşterilere daha kısıtlı arz olarak dönecek.” Hartman ayrıca maliyetleri düşürme yönünde çözümler geliştirmek zorunda olduklarını belirterek, grup dahilinde daha fazla sinerji yaratmanın yolunu bulmaları gerektiğini ifade etti.

HAVAYOLU CEO’LARI TEDİRGİN!

Yorumlar

Shark ~ 16 yıl önce
Dünya havaciligi bilmediginden petrol fiyatlarindan endise icinde! Oysa biz havaciligi en teknolojik ve modern anlamda yaptigimizdan bize birsey olmaz.Ya da yine bir arap yardim ediverir canim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000