29 Eylül 2011, Perşembe 08:05:33

YAKIT ARAÇLARI KALDIRILIYOR

Antalya'da limandan havaalimanına uçak yakıtı taşıyan ve yürüyen bomba olarak adlandırılan tankerlerin kaldırılması gündemde...
  • Hergün 700 uçağa uçak başı bir tanker yakıt veriliyormuş. Nereye uçuyormuş bu uçaklar da her seferinde 32 ton uplift yapılıyormuş.
  • YAKITI SATAN VE BAORU HATTI SAHİBİ ÖNCELİKLE HAVALİMANLARINA GİDEN HATTAN HAVALİMANI İHTİYACI KADAR YAKIT VERMEYİ BECERSİN ONDAN SONRA TANKERLERİ OZAMAN İPTAL ETSİN!! BİRDE YAKIT ALAN HAVALİMANI YETKİLİLERİNİN TANKER SAHİPLERİYLE İLİŞKİLERİNİ SINIRLI TUTMALIDIR!!
  • şehir tarafında uçak pistleri var, nasıl yeni bir giriş yapacaklar ki? pistin uzerinden insanlar mı geçecek? boru hattı da deniz altından geçirilmesin. allah korusun en küçük bir sızıntı durumunda butun antalya sahili yakıt tabakası altında kalır. en iyi çözüm, arıtma tesisi hizasında jet yakıtı tankerlerinin yanaşabileceği küçük bir liman yapmak ve havaalanına boru hattı ile ulaştırmak.
  • biran önce yapılması dileği
  • antalya havalimanına giden yolcuları ve çalışanları da düşünerek şehir tarafına da bir giriş konulsa hayat daha da kolay olur. sağ kulağı sol elle göstermeye gerek yok. yol yarı yarıya kısalır. hergün havalimanına defalarca gidip-gelen insanları düşününce kar edilecek mesafeyi hesaplayın bir de. taksiciler buna bozulacak ya neyse
Yakıtın, tankerler yerine deniz altına yapılacak boru hattıyla hava limanına taşınması düşünülüyor. Plan hayata geçirilirse hergün şehir içinden geçerek havalimanına yakıt taşıyan ortalama 700 tankerin oluşturduğu tehlike bertaraf edilecek. Günde 700'ün üzerinde uçağın inip kalktığı Antalya'da, hava araçlarının ihtiyaç duyduğu yakıt limandaki akaryakıt tesislerinden karşılanıyor.

Uçak başına bir tanker her gün 30 kilometre yol kat ederek havalimanına ulaşıyor. Limandan çıktıktan sonra şehir içinden geçerek havaalanına ulaşan tankerler kent için büyük tehlike oluşturuyor. Bir uçak için bir tankerin yakıt taşıdığı dikkate alındığında Konyaaltı ile Kepez ve Muratpaşa ilçelerinin içinde her gün 700 uçak yakıtı taşıyan tanker seyahat ediyor. 'Yürüyen bomba' olarak adlandırılan bu tankerler oluşturdukları çevre ve görüntü kirliliğinin dışında güvenlik açısından da büyük risk oluşturuyor.

Geçmiş yıllarda da itirazlara neden olmasına karşın, Antalya Havalimanı'nı kullanan uçak sayısının çok daha az olması sebebiyle dikkat çekmeye başlayan bu durum, uçak sayılarının katlanarak artmasıyla risk oluşturmaya başladı. Yakıt tankerleriyle ilgili şikayetlerin artması üzerine harekete geçen Antalya Valiliği öncülüğünde bu duruma çözüm yolları aranmaya başlandı.

Vali Ahmet Altıparmak'ın önerisiyle liman ile havaalanı arasında denizin altından boru hattı döşenmesi gündeme geldi. Bir başka çözüm yolu olarak Lara bölgesinde tanker gemilerin yüklerini boşaltabileceği bir merkez oluşturulması konuşuluyor. Üzerinde çalışılan fikrin şehrin önemli projelerinden tanesi olduğunu açıklayan Vali Altıparmak, "Yüzlerce tanker limandan çıkıp havalimanına gidiyor. Antalya'ya geldiğimde buna çözüm üretelim diye konuşunca bu fikir çıktı. Petrol şirketleriyle görüşüldü. Onlar da bu konuya sıcak bakıyor. Şuan arkadaşlar nasıl bir çözüm üreteceğimizi tartışıyor. Uçaklara yakıt taşıyan tankerlere deniz yoluyla hizmet vermek ya da deniz altından boru hattıyla havalimanına doğrudan bağın kurulması. Şu an ikna aşamasındayız. Şirketlere görüşüyoruz." diye konuştu.

Şehir içini kullanan tanker sayısının çok yüksek olduğunu, araç trafiğini etkileyen bu durumun risk oluşturduğunu anlatan Altıparmak, çalışmanın hayata geçirilmesiyle birlikte tankerlerin Antalya Havalimanı'na girmeyeceğini söyledi. Altıparmak, "Kentin bir kirlilikten kurtarılması bu. Şu an bir düşünce. Planlama, ikna, müzakere sürecindeyiz." dedi.

PROJEYE DESTEK DE VAR

Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek de Antalya'ya gelen 10 milyon turistten 5 milyonunun tankerlerin geçiş güzergahını kullandığına dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı: "Dünyada bu depolama tesislerinin hepsi denizin kenarındadır. Bu alanlar son teknolojilere göre yapılmıştır. Tankerlerle taşınan yakıt yanıcıdır. Havalimanına denizden boru hattı döşenerek götürülmesi çok önemlidir. Ben de desteklerim. Bakıldığı zaman çok 'uçuk' bir proje. Gerçekleşmesi halinde çok çok iyi olur." Antalya Limanı'nın yanındaki akaryakıt dolum tesislerinin şehir için oluşturduğu tehlikenin her fırsatta altını çizen bu konuda mücadele eden Konyaaltı Belediyesi'nin AK Partili meclis üyesi Yaşar Tabur, fikrin geç kalınmış ancak doğru bir yaklaşım olduğunu belirtti.

Özellikle yaz aylarında turist sayısındaki artışla birlikte uçaklara yakıt taşıyan tanker sayılarının da fazlalaştığını anlatan Tabur, "Her uçak için bir tanker yakıt taşıyor. Antalya Havalimanı'nı günde 700 uçak kullandığı dikkate alındığında, şehir içinden her gün 700 tanker bir kez dolu bir kez de boş olarak geçiyor. Bunun önlenmesi lazım." şeklinde konuştu. (Medya73)
YAKIT ARAÇLARI KALDIRILIYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 13 yıl önce
Hergün 700 uçağa uçak başı bir tanker yakıt veriliyormuş. Nereye uçuyormuş bu uçaklar da her seferinde 32 ton uplift yapılıyormuş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
YAKITI SATAN VE BAORU HATTI SAHİBİ ÖNCELİKLE HAVALİMANLARINA GİDEN HATTAN HAVALİMANI İHTİYACI KADAR YAKIT VERMEYİ BECERSİN ONDAN SONRA TANKERLERİ OZAMAN İPTAL ETSİN!! BİRDE YAKIT ALAN HAVALİMANI YETKİLİLERİNİN TANKER SAHİPLERİYLE İLİŞKİLERİNİ SINIRLI TUTMALIDIR!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
şehir tarafında uçak pistleri var, nasıl yeni bir giriş yapacaklar ki? pistin uzerinden insanlar mı geçecek? boru hattı da deniz altından geçirilmesin. allah korusun en küçük bir sızıntı durumunda butun antalya sahili yakıt tabakası altında kalır. en iyi çözüm, arıtma tesisi hizasında jet yakıtı tankerlerinin yanaşabileceği küçük bir liman yapmak ve havaalanına boru hattı ile ulaştırmak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
biran önce yapılması dileği

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
antalya havalimanına giden yolcuları ve çalışanları da düşünerek şehir tarafına da bir giriş konulsa hayat daha da kolay olur. sağ kulağı sol elle göstermeye gerek yok. yol yarı yarıya kısalır. hergün havalimanına defalarca gidip-gelen insanları düşününce kar edilecek mesafeyi hesaplayın bir de. taksiciler buna bozulacak ya neyse

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000