19 Mayıs 2009, Salı 08:23:42

Antalya'da havacılar vergi rekortmeni!

Çelebi-IC Antalya Havalimanı Terminal Yatırım İşletmesi AŞ, 2008 kurumlar vergisi rekortmeni oldu.
  • Onlara böyle bir pay düsmemektedir.7 yildizli otele 3 yildizli fiati ile Avrupa ve Ruslara pazarlayanlara kazanamadiklarindanmi bu vergilere girememekteler?O halde bu kadar lüks bir masrafla insa edilen bu oteller,bu sartlar altinda MILLI EKONOMIYE zarar degilmidir.Sahibi beni ilgilendirmiyor.Bunun hesabini Maliye nin sorma hakki yokmudur.Neden böyle carpik hesap sistemi ile Milli Ekonomiye zarar vermekteyiz?
  • EDkmek parasi adina her isteyen bir kösede tezgah kurarsa,kayitdisini nasil azaltiriz.Birde kayitlinin icindeki kayitdisi var.Bu da Turizm bölgelerinde cok revactadir.Bunun adida HANUTCULUKTUR.Fiat etiketlenmesi olmayan bir magazaya ben hic girmem.Herkes bunu uygulasa,Kanunlara uymayanlarida takip ederek,gereken cezalari alan bir dürüst memur kitlesine sahip olsak,Vergi Sampiyonu ilan etmege gerek kalmaz.Herkes görevini tam yapmalidir.Maasim az sözleri bana göre hikayedeir.Nedeni herzaman bizde %10 dan asagi issiz sayisi yopktur.Su an bunun cok üstündedir.
  • Birde kaliteyi ele alsalar çok iyi olacak..

Antalya Vergi Dairesi Başkanı Mahmut Sütçü, düzenlediği basın toplantısında, 2008 yılında en fazla vergi ödeyen ilk 100 şirketi açıkladı.

Çelebi-IC, 10 milyon 301 bin 580 TL ile en fazla vergi ödeyen kurum oldu. Listenin ikinci sırasında Eti Elektrometalurji AŞ, üçüncü sırada ise KGM Granit-Mermer Dekorasyon İthalat İhracat İnşaat ve Ticaret Ltd Şti yer aldı.

Sütçü, 2009 yılına dönük beyanname ve matrah sayılarında ciddi artışın olduğunu bildirdi.

2007'de 20 bin 398 olan beyanname sayısının 2008'de 21 bin 530'a 2009'da 22 bin 307'ye çıktığını kaydeden Sütçü, beyanname sayılarında ise 2008'da yüzde 6, 2009'da da yüzde 4 oranında arttığını aktardı. Beyan edilen matrah sayılarında da ciddi artışın olduğunu vurgulayan Sütçü, "2007 yılında verilen 668 milyon liralık beyanname üzerinden 135 milyon liralık bir vergi hesaplanmıştı. 2008'de 870 milyon liralık bir matraha karşılık 178 milyon liralık vergi hesaplandı. 2009'da ise 1 milyar 74 milyon liralık bir matrahtan 215 milyon liralık bir vergi alacağız. Matrahlardaki artış oranı 2008'de yüzde 30, 2009'da ise yüzde 23 olarak gerçekleşti. Tahakkuk eden vergilerdeki artış ise, 2008'de yüzde 32, 2009'da yüzde 21." açıklamasında bulundu.

Sütçü'nün verdiği bilgilere göre, ilk 100 içerisinde; bina ve inşaat müteahhitliği 19, otelcilik 10, zirai ilaçlar toptan ve perakende satışı 7, fidan ve tohumculuk 5, hastane tedavisine yönelik hizmetler 4, mobilya alanında da 4 firma faaliyet gösteriyor. ilk 100'deki firmaların 64'ü Antalya'da yer alırken 14'ü Manavgat'ta, 12'si Alanya'da 4'ü Serik'te, 2'şer tane Kaş ve Finike'de, birer tanesi de Kumluca ve Kemer'de faaliyet gösteriyor.

Başkan Sütçü, Antalya'daki otel işletmecilerinin yüzde 60'ının mükellefiyetlerinin başta İstanbul ve Ankara olmak üzere başka yerlerde olduğunu belirterek turizmcilere, "Bu vergilerden mahalli idarelere yüzde 5'lik gibi bir pay veriliyor. Turizmciler buradan para kazanıyorlar, burada beyanname vermelerini ve yerel yönetimlere destek çıkmalarını istiyoruz." çağrısında bulundu.

VERGİ BORCUNU BANKA KREDİSİYLE ÖDEYEN MÜKELLEFLER VAR

Mahmut Sütçü, mükelleflerin sadece kurumsal açıdan değil, katma değer vergisi, stopaj, damga vergisi, harçlar, istihdam anlamında çok ciddi katkılarının olduğunu kaydetti.

Bazı mükelleflerin vergisini ödeyebilmek için bankadan kredi çektiğini ifade eden Sütçü, şöyle devam etti: "Likidite olmayan mükelleflerin, banka kredisi Çekerek bu borçlarını ödediklerini çok gürdük. Zamanında ödeyemeyenlerin de mahcubiyet içerisinde olduklarına şahit olduk. Bu bir sorumluluk ve sahip çıkmanın yansımasıdır. Bu tür mükelleflerin varlığı bize gurur veriyor."

KİRACI EV SAHİBİNİ İHBAR EDİYOR

Sütçü, 'kriz var' diye denetimlere ara vermediklerini, kontrolleri yoğun bir şeklide sürdürdüklerini dile getirdi.

Özellikle gayrimenkul satımlarını yakın takibe aldıklarını kaydeden Sütçü, "Konut satışlarını bankalardan gelen veriler ışığında denetliyoruz. Son dönemlerde kira geliriyle ilgili olarak ciddi artışlar sağladık. Kira konusunda gerek beyanname, gerek matrah sayılarında yüzde 30'lara varan artışlar sağladık. Son dönemlerde kira beyannamesi vermeyen mükelleflerimiz varsa biran önce kendileri versinler." diye konuştu.

Kira beyannamelerine yönelik yeni bir çalışma içerisine gireceklerini haber veren Sütçü, şöyle devam etti: "Ev sahipleri tarafından mağdur edilen kiracılar, ev sahibini Maliye'ye ihbar ediyor. Ev sahibine gerçekte ne kadar kira ödediğini bildiriyor. Bu tür ihbarların sayısı son dönemlerde ciddi oranda arttı. Yeni bir ekip oluşturduk. Kiracıların bu tür şikayetlerini değerlendirilecek."

Antalya'da kurumlar vergisi sıralamasında ilk 10'a giren şirketler ve tahakkuk eden vergi miktarları şöyle:

"Çelebi-IC Antalya Havalimanı Terminal İşletmesi AŞ 10 milyon 301 bin 580 TL, Eti Elektrometalurji AŞ 6 milyon 253 bin 484 TL, KGM Granit-Mermer Dekorasyon ithalat İhracat İnşaat ve Ticaret LTD ŞTİ 3 milyon 678 bin 832 TL, Güneş Ekspres Havacılık AŞ 2 milyon 986 bin 558 TL, Doktor Tarsa Tarım Sanayi ve Ticaret AŞ 2 milyon 450 bin 165 TL, AGT Ağaç Sanayi ve Ticaret AŞ 2 milyon 434 bin 644 TL, Kemer Yaşam Hastanesi 2 milyon 42 bin 889 TL, Antalya Havalimanı Uluslararası Terminal İşletmesi AŞ 1 milyon 948 bin 20 TL, Telemobil Lojistik Dağıtım ve Haberleşme Cihazları İnşaat Ticaret LTD. ŞTİ 1 milyon 647 bin 650 TL ve Yüksel Tohumculuk Tarım Sanayi Ticaret LTD. ŞTİ 1 milyon 535 bin 48 TL."

Antalya'da havacılar vergi rekortmeni!

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Onlara böyle bir pay düsmemektedir.7 yildizli otele 3 yildizli fiati ile Avrupa ve Ruslara pazarlayanlara kazanamadiklarindanmi bu vergilere girememekteler?O halde bu kadar lüks bir masrafla insa edilen bu oteller,bu sartlar altinda MILLI EKONOMIYE zarar degilmidir.Sahibi beni ilgilendirmiyor.Bunun hesabini Maliye nin sorma hakki yokmudur.Neden böyle carpik hesap sistemi ile Milli Ekonomiye zarar vermekteyiz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
EDkmek parasi adina her isteyen bir kösede tezgah kurarsa,kayitdisini nasil azaltiriz.Birde kayitlinin icindeki kayitdisi var.Bu da Turizm bölgelerinde cok revactadir.Bunun adida HANUTCULUKTUR.Fiat etiketlenmesi olmayan bir magazaya ben hic girmem.Herkes bunu uygulasa,Kanunlara uymayanlarida takip ederek,gereken cezalari alan bir dürüst memur kitlesine sahip olsak,Vergi Sampiyonu ilan etmege gerek kalmaz.Herkes görevini tam yapmalidir.Maasim az sözleri bana göre hikayedeir.Nedeni herzaman bizde %10 dan asagi issiz sayisi yopktur.Su an bunun cok üstündedir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Birde kaliteyi ele alsalar çok iyi olacak..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000