26 Haziran 2016, Pazar 09:21:38

Yerli savaş uçağı 7 yıl sonra göklerde

Savunma sanayisine yaptığı yatırımlarla dışa bağımlılığı önemli oranda azaltan Türk mühendisler, hükumetin 2023 hedefleri doğrultusunda çıtayı yükselterek havacılıkta yeni bir safhanın kapısını araladı.
  • Seviniriz gurur duyariz ammaaaa görünen köy klavuz istemez.Yerli bir araba yapamiyoruz siz UCAK'tan bahsediyorsunuz.Tabiki temennimiz yapabilmek basarabilmek...bu gibi güzel hayeller ancak milli düsünmekle milli agir ve milli hafif sanayii atilimlarla olur yani A dan Z ye milli üretim milli düsünceyle hayata gecer.Kisacasi Cumhuriyet Atatürk ilkelerine dört elle sarilmakla olur.Cumhuriyetin ilk 10 yilinda o yokluk zor dönemde 258 kücük ve büyük ölcekli fabrikalar nmasil kuruldu ve dünyanin en hizli kalkinan üc ülkesinden biri oldu.
  • Artık uzay çalışmalarına başlamalıyız. Ay'a gözlem uydusu göndermek dünyada ses getirir japonya kanalıyla olsa bile aynı şekilde Mars'a gözlem uydusu göndermek. Dream Chaser ile uzaya astronot uzayadamı göndersek güzel reklamımız olur.
  • Eğer iyi hayal edebilirsek, neden olmasın, güzel rüyalar görürüz.
  • Ha ha ha leyn daha uçakla kullanılan contayı yapamıyorsun uçağı rüyanda yaparsın...ne içtiysen bizede söylede bizde içmelim...komedi değil komedi ötesisin
  • Kendi eğitim uçağımız, insansız hava araçlarımız, kendi helikopterlerimiz, kendi yolcu uçağımız, kendi tankımız, milli gemilerimiz, elektronik harp silahlarımız, kendi tabanca ve tüfeklerimiz, özgün zırhlı araçlarımız ve hava savunma sistemimizle yalnızca dünyada süpergüçlerde olan üretim gücünü yakalamaya az kaldı! Bu saydıklarım BM kurucu ülkelerinin sahip olduğu teknoloji gücü. Bu gidişle belki biz de BM'nin 6.gücü olacağız.
  • Dünya yeni bir osmanlıya muhtaç er ya da geç hakim olacağız tekrardan inşallah.
  • bu espri baydı bence uzay aracı falan yapacaz deyin artık!! bu arada Çin yolcu uçağının sadece dizaynı için 7,5 yıl harcamış:(
  • komik
  • Zuhahahahha hahha hiç güleceğim yoktu .
  • Adamlar kendileri bu milleti nasıl iyi yerlere getiririm diye bakıyor. Burda laf fazlalığı yapmak yerine kendiniz bir şeylere katkı yapsanız. Sağır duymaz uydurur laf atmak en kolayı. hiçbir ülke birden uçak üretemez önce öğrenmek lazım hürküş ve atak bu yönden önemli basamaklar Türkiye için. Devamı gelir inşallah Elbet aksilikler olucak 0 dan uçak üretmek kolay değil.

Savunma sanayisine yaptığı yatırımlarla dışa bağımlılığı önemli oranda azaltan Türk mühendisler, hükumetin 2023 hedefleri doğrultusunda çıtayı yükselterek havacılıkta yeni bir safhanın kapısını araladı. Türkiye'nin 'hayal projesi' olan milli savaş uçağı 7 yıl sonra semalarda olacak.

Türkiye'de 30 yıl önce modern savunma sanayinin geliştirilmesi ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin modernizasyonu için çıkılan yolda özellikle son yıllarda önemli mesafe kat edildi. Ortaya konulan özgün, yerli ve milli projeler uluslararası arenada büyük beğeni toplarken, ülke savunmasında da büyük rol üstleniyor. yenisafak.com olarak her hafta, yerli projelerimizden birini mercek altına alarak gelişmeleri sizlere aktarıyoruz. Bu hafta sizlere milli savaş uçağının sürecinden bahsedeceğiz. Kendi milli tankını, gemisini, helikopterini, eğitim uçağını, füzesini ve piyade tüfeği gibi temel silahları üretmeyi başaran Türkiye'de savaş uçağının üretilmesi için de çalışmalar sürüyor.

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan F-16 Muharip Uçaklarının yerini alabilecek modern ve TSK ihtiyaçlarına uygun bir muharip uçağa ihtiyaç duyuluyor. 2020'li yıllardan itibaren değiştirilmesine ihtiyaç duyulacak F-16'ların yerini yerli savaş uçağı alacak. Milli Muharip Uçak Geliştirilmesi (TF-X) Projesi ile azami oranda yurt içi imkan ve kabiliyetler ile tasarlanarak savaş uçaklarının prototiplerinin üretilmesi amaçlanıyor.

Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin 15 Aralık 2010'daki toplantısında; Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın (Hv.K.K.) 2020'li yıllardan sonraki Jet Eğitim Uçağı ve Muharip Uçak ihtiyacının karşılanması maksadıyla kavramsal tasarım yapılması için Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verilmişti. Bu karar doğrultusunda, 23 Ağustos 2011 tarihinde Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ve TUSAŞ arasında sözleşme imzalanmış, gerekli idari koşulların oluşmasını müteakip 29 Eylül 2011 tarihinde proje takvimi başlatılmıştı.

Tasarım için görüşmeler sürüyor

Tamamen özgün olarak geliştirilen Milli Muharip Uçak Projesi'nde nihai tasarım için 3 alternatif oluşturuldu. Kavramsal tasarım çalışmaları 29 Eylül 2013'te tamamlanan projede ön tasarım aşaması faaliyetlerine yönelik olarak ana yüklenici adayı ile sözleşme görüşmeleri devam ediyor. TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı konu ile ilgili olarak, “Tasarım fazına girebilmek için SSM ile sözleşme görüşmelerimiz devam ediyor" diye konuşmuştu.

Proje kapsamında mühendislik, teknoloji, test ve üretim altyapılarının geliştirilerek, muharip uçak tasarım ve üretimine yönelik kabiliyet kazanılacak. Aynı zamanda uçak alt sistemlerinin de milli imkanlarla geliştirilmesi amacıyla teknoloji geliştirme projeleri yürütülecek.

1000 proje takımı kurulacak

Milli Muharip Uçak Projesi kapsamında uçağın bileşenlerinin imaline yönelik 300 proje yürütülmesi öngörülüyor. Uçağın tamamen yerli olması için 140 alt sistemin tamamında çalışan onlarca işletmeye ihtiyaç duyuluyor. Uçağın bileşenlerine yönelik projelerin fon miktarları belirlendikten sonra rekabet için bir proje en az iki şirkete verilecek, bu kapsamda en az 1000 proje takımı kurulacak.

2023'te semalarımızda uçacak

Savunma alanındaki en büyük projelerden biri olan milli savaş uçağının, Cumhuriyet'imizin 100. yılı olan 2023'te ilk uçuşunu yapması bekleniyor. Test ve sertifikasyon aşamasından sonra da uçağın 2030 yılında hizmete girmesi hedefleniyor. (Yeni Şafak)

Yerli savaş uçağı 7 yıl sonra göklerde

Yorumlar Tüm Yorumlar (52)

Millete masallar ~ 7 yıl önce
Seviniriz gurur duyariz ammaaaa görünen köy klavuz istemez.Yerli bir araba yapamiyoruz siz UCAK'tan bahsediyorsunuz.Tabiki temennimiz yapabilmek basarabilmek...bu gibi güzel hayeller ancak milli düsünmekle milli agir ve milli hafif sanayii atilimlarla olur yani A dan Z ye milli üretim milli düsünceyle hayata gecer.Kisacasi Cumhuriyet Atatürk ilkelerine dört elle sarilmakla olur.Cumhuriyetin ilk 10 yilinda o yokluk zor dönemde 258 kücük ve büyük ölcekli fabrikalar nmasil kuruldu ve dünyanin en hizli kalkinan üc ülkesinden biri oldu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uzay ~ 8 yıl önce
Artık uzay çalışmalarına başlamalıyız. Ay'a gözlem uydusu göndermek dünyada ses getirir japonya kanalıyla olsa bile aynı şekilde Mars'a gözlem uydusu göndermek. Dream Chaser ile uzaya astronot uzayadamı göndersek güzel reklamımız olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Herşey hayalle başlar ~ 8 yıl önce
Eğer iyi hayal edebilirsek, neden olmasın, güzel rüyalar görürüz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Züpper güç ~ 8 yıl önce
Ha ha ha leyn daha uçakla kullanılan contayı yapamıyorsun uçağı rüyanda yaparsın...ne içtiysen bizede söylede bizde içmelim...komedi değil komedi ötesisin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Turkjet ~ 7 yıl önce
Selamunaleykum.breder,bugun almanya amerıka fransa ingiltere gibi büyük ülkeler çinde yaptırıyo herşeyi.bırakın bu türkiyenin gelişmesini istememe görüşünü.türkiyedeki donanma çoğu ülkede yok ve türkiyeye direk olarak savaş açabilecek götü yiyen bi ülkede yok.
süper güç ~ 8 yıl önce
Kendi eğitim uçağımız, insansız hava araçlarımız, kendi helikopterlerimiz, kendi yolcu uçağımız, kendi tankımız, milli gemilerimiz, elektronik harp silahlarımız, kendi tabanca ve tüfeklerimiz, özgün zırhlı araçlarımız ve hava savunma sistemimizle yalnızca dünyada süpergüçlerde olan üretim gücünü yakalamaya az kaldı! Bu saydıklarım BM kurucu ülkelerinin sahip olduğu teknoloji gücü. Bu gidişle belki biz de BM'nin 6.gücü olacağız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bak hele ~ 8 yıl önce
Anlattıklarından sonra aklıma geldi nasıl içmişim.
Makina yapamıyoruz ulan ~ 8 yıl önce
Yaptığımız makinalar hep kopya Türk ağır sanayi gelişmedi teknoloji hayata şöyle yayılır önce mekanik sonra hidrolik ve pneumatic,elektrik,elektronik,digital ve son olarak mekatronik şimdi Türk ağır sanayisi bu evreleri geçirmemişken uçak nasıl olacak.Ben bu saydığım evreleri geçirmemişken deneyim kazanmamışlen nasıl nasıl yapacağız.Evet birtakım makinalar kopyalanıp satılıyor ama nasıl üzerinde seri numarası yok olursa bir sürü sorumluluğun altına girilecek garanti kapsamı vb.yaptığımız zaten taklit birde ihraç edicez sökülüyor parça parça satılıyor kargoya o şekilde veriliyor teknik ekip hangi ülkedeyse orda monte ediyor durum bu.Burdan soruyorum hangi ağır sanayi hamlesi yapıldı benim hatırladığım Atatürk döneminde Nuri Demirağ girişim yaptı demiryolları ve demiryolu vagonları ray imalatı ya sonra 70senedir birşey yapamıyoruz hadi googledan bakın yugoslavya Tito zamanında uçak yaptı siyah beyaz televizyon yaptı iki ayrı marka Türkiye ne yaptı.Yıllar insanları din ile kandırarak geçti dile kolay70sene hiç bir ilerleme yok şimdi uçak yapacağız yok babam ben yemem sen bunu git trollerine anlat mübarek gün ağzımı açtırma.
süper güç ~ 8 yıl önce
Teknolojinin her alanında güçlü olmak çok büyük bir iddiadır bu yüzden devlet belli alanları seçti. Bunlardan biri de savunma Sanayisi.
TürkiyeSüperGüç ~ 8 yıl önce
Dünya yeni bir osmanlıya muhtaç er ya da geç hakim olacağız tekrardan inşallah.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hayal ~ 8 yıl önce
hayller ne gerçekler ne!!! uyan uyan
Mağdur ~ 8 yıl önce
Birader neyin kafası bu? Ne içtin neyle uyuştu bu beyin?
baydı ~ 8 yıl önce
bu espri baydı bence uzay aracı falan yapacaz deyin artık!! bu arada Çin yolcu uçağının sadece dizaynı için 7,5 yıl harcamış:(

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SNC ~ 8 yıl önce
Yerli uçak anlaşması yaptığımız SNC Corp.yani Fatih Özmen'in şirketi amerikada Dream Cheaser adında uzay aracı da yapıyor, ne var sanki? İstesek o uzay aracı için de anlaşma yapar Türkiyeden uzaya çıkarız. Hiçbir şey imkansız değil.
baya ~ 8 yıl önce
komik

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Akgenc ~ 8 yıl önce
Zuhahahahha hahha hiç güleceğim yoktu .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
~ 8 yıl önce
Adamlar kendileri bu milleti nasıl iyi yerlere getiririm diye bakıyor. Burda laf fazlalığı yapmak yerine kendiniz bir şeylere katkı yapsanız. Sağır duymaz uydurur laf atmak en kolayı. hiçbir ülke birden uçak üretemez önce öğrenmek lazım hürküş ve atak bu yönden önemli basamaklar Türkiye için. Devamı gelir inşallah Elbet aksilikler olucak 0 dan uçak üretmek kolay değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
En iyi ~ 8 yıl önce
Cok iyi yerlerdeyiz zaten, dunyanin en tehlikleli 165 ulkesi arasinda 155.'yiz, dunyanin en cok kadin oldurulen ulkeleri arasinda 3.'yuz, yosuzlukta dunya 4.'yuz, yasam kalitesinde ilk 100'de degiliz. Durmak yok yola devam.. La Fontaine'den masallar

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000