18 Ekim 2018, Perşembe 08:17:31

Yerli helikopter motorunun detayları belli oldu

Son dönemde başlatılan Özgün Hafif Genel Maksat, ATAK, Türk Genel Maksat Helikopteri gibi projelerde kullanılacak olan TS1400 motorunun, kullanılacak platformlar ve detayları hakkında Savunma Sanayii Başkanlığı resmi Twitter hesabından bir infografik görsel paylaştı.
  • Madem yerli ve milli helikopter motoru yapabiliyorduk niye bunca sene beklendi? Ayrıca neden ingilizlerle anlaşma yapıldı? Yabancılardan destek alarak nasıl yerli ve milli motor vs yapılır,yapılırsa adı yerli ve milli olur mu? Helikopter denen aletin motorunu dünyada sayılı ülkeler yapıyor,yazılımları da öyle biz hangi arada bu kadar geliştik? Gönül herşeyi yapmamızı istiyor ama thy'ye fetocuları dolduran,oradan bu sebeple atılanları şimdi de tei'ye dolduran temel efendi'nin başında olduğu bir kuruma,ağızlarından Türk kelimesi çıkmayanların şimdi bir anda yerli ve milli olmalarına niye ve nasıl inanalım,güvenelim?
  • İnşallah her bir parçasını yerli sermaye ve yerli üretim olarak dışarıdan hiç bir parça ve hammadde almadan yapabiliriz gerçekten. Benim yerli ve milli anlayışım budur.
  • Bu mu yerli, bi kerem bu yerli değil, diğer motorlarda da o yuvarlak şeylerden var. Köşelisini yapsınlar o zaman inanalım yerli olduğuna, kopyacılar yaaaaa(!)...

Savunma Sanayinin her alanında sürdürülen milli ve yerli hedefler doğrultusunda T625 genel maksat helikopterine entegre edilecek TS1400 motorunun görseli paylaşıldı. T625 Genel Maksat Helikopteri 2021 yılından itibaren seri üretime geçecek.

Genel maksat helikopterinin motoru da TUSAŞ Motor Sanayii tarafından tamamen yerli imkanlarla üretildi.

Geçtiğimiz günlerde motorun ana kalbini oluşturan çekirdek motorun ön prototipi tamamlanmış ve ilk ateşleme başarıyla gerçekleştirilmişti.

Tasarlanan motor ileride geliştirilecek türevleri, ATAK ve HÜRKUŞ gibi diğer milli platformlara güç verebilecek. Ayrıca bu motorun çekirdek teknolojisi "Milli Eğitim/Savaş Uçağı – T/FX" için ihtiyaç duyulan motor için de temel oluşturacak ve Turboşaft Motor Geliştirme Projesi kapsamında kazanılan kabiliyetlerin üzerine gerekli teknolojik eklemeler yapılarak ihtiyaç duyulan sürelerde milli uçak motorunun geliştirilmesi sağlanacaktır.

TEI tarafından geliştirilen Milli türbin motoru aynı zamanda ileride stratejik sınıftaki IHA'larımızı da uçuracak.

İşte o infografik;

Yerli helikopter motorunun detayları belli oldu

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

??? ~ 5 yıl önce
Madem yerli ve milli helikopter motoru yapabiliyorduk niye bunca sene beklendi? Ayrıca neden ingilizlerle anlaşma yapıldı? Yabancılardan destek alarak nasıl yerli ve milli motor vs yapılır,yapılırsa adı yerli ve milli olur mu? Helikopter denen aletin motorunu dünyada sayılı ülkeler yapıyor,yazılımları da öyle biz hangi arada bu kadar geliştik? Gönül herşeyi yapmamızı istiyor ama thy'ye fetocuları dolduran,oradan bu sebeple atılanları şimdi de tei'ye dolduran temel efendi'nin başında olduğu bir kuruma,ağızlarından Türk kelimesi çıkmayanların şimdi bir anda yerli ve milli olmalarına niye ve nasıl inanalım,güvenelim?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teknik ~ 5 yıl önce
İnşallah her bir parçasını yerli sermaye ve yerli üretim olarak dışarıdan hiç bir parça ve hammadde almadan yapabiliriz gerçekten. Benim yerli ve milli anlayışım budur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hıhhhhh ~ 5 yıl önce
Bu mu yerli, bi kerem bu yerli değil, diğer motorlarda da o yuvarlak şeylerden var. Köşelisini yapsınlar o zaman inanalım yerli olduğuna, kopyacılar yaaaaa(!)...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Beyinsiz troll ~ 5 yıl önce
Senin dediğin “Bu tekerlek yuvarlak olmuş kopyalamıssınız. Hadi kare tekerlek yapında görelim” örneğine benzer. Tekerlek kare olursa yürür mü!? Motor için bi çalısma prensibi, kalıbı taslağı dizaynı var. Otur yerine!
Foroz ~ 5 yıl önce
Adama beyinsiz demişsin ama sen kendini bi kontrol et. Adam ironi yapmış.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000