12 Mart 2014, Çarşamba 09:25:06

YENİ ÇED RAPORUNDA İLGİNÇ DETAYLAR

3. havalimanı için hazırlanan ÇED raporunda proje kapsamında kuş-uçak çarpışmaları konusunda gündeme gelebilecek riskler belirlenerek kuş sayımlarının tamamlanmasıyla da risk analizi hazırlanacağı yer aldı.
  • 3. Havalimanı yapılınca İstanbul un yine 2 havalimanı olacak sonuçta Atatürk havalimanı kapanacak ve şehir ister istemez ormanlarımıza kayarak yok olacak. İhtiyaçlar var olan birşeyi yok edip yenisini yapmakla giderilmez. 1997 de ihale edildi 17 yıl sonra yenisi için ihale yapıldı. 20 sene sonra ne olacak 4. havalimanı yapılıp 3 havalimanımı kapatılacak yatırım bumu sizce. elinde imkan var sonuçta değerlendirilip ihale edilen paranın 4/1 ile Atatürk yada sabiha gökçen in kapasitesi artar. Eğer görmek zor ise haritadan bakın yer var yatırım için. bizden sonra gelecek nesile de yer bırakalım onlarda nefes alacak güzel yeşil bir vatan bulsun tıpkı Çanakkale de dedelerimizin bize bıraktığı gibi. Yazık ki kendi elimizle yok ediyoruz doğayı.
  • Olimpiyat stadını yaptılar kimse orada oynamak istemiyor.Rüzgarı her zaman fazla,orada maç seyreden bilir.Bir yere havaalanı yapılmadan önce yıllarca inceleme yapılır.Bütün kaptanlar bilirki kuzeyden hava geldiginde Karadeniz rüzgarı sert olur ve çogu zaman limitleri aşar.Nasıl bir inceleme yapıldı?Uçakların limitleri,rüzgar istatiskleri yapıldımı.Eger havalimanı oraya yapılırsa oraya biz inicez,ancak başkaları kuşlar için tepki verirken biz kaptanlar önce yolcu emniyeti derken hiç bir tepki vermiyoruz.İspanyada arkadaşımızın yaşadıgı gibi zorlu inişler bizi bekliyor,Allah kolaylık versin.
  • kalkıp da üç beş tane kuş var deyip de buraya havalimanı yapılmaz her yerinde emek komik olur.. kuş börtü, böcek kaplumbağ, kurbağ dünyanın her yerinde vardır, sinekte vardır. bütün bunları sebep öne sürüp havalimanı yapılmamalı yapılamaz denemez.. new york jfk havalimanı yardım ada üzerindedir bilginize, suyun kenarı kuş da var herşey de var. havaalanı genişledi genişliyorda yeni terminallar yapıldı devm yani.. 3.havalimanını yapımını kimse engelleyemeyecek o kadar..

Projede kuşların havaalanlarından uzaklaştırılması için LPG’li toplar, silah patlatma, kuş kaçırıcı ultrasonik sesler, alarm sesleri, maketler, ışıklar kullanılacağı yer aldı.

İstanbul’a yapılacak 3. havalimanı için hazırlanan bin 350 sayfalık yeni ÇED Raporu’nda dikkat çeken tespitlere yer verildi. “Proje alanı 76 milyon 500 bin metrekare olup bu alanın 61 milyon 720 bin metrekaresi orman alanıdır” denilen raporda, projenin gerçekleşmesi durumunda alanda floristik açıdan büyük bir habitat ve biyomas kaybı yaşanacağı belirtildi. Raporda C ve D çağındaki karaçam ve kızılçam gibi ağaç türlerinin kesilerek piyasaya arz edilmesinin daha ekonomik olduğuna dikkat çekildi.

Cengiz-Limak-Kolin konsorsiyumu tarafından yapılacak 3. Havalimanı’nın yeni ÇED Raporu geçtiğimiz hafta Çevre Bakanlığı’na sunuldu. Rapora göre proje kapsamındaki mezarlık, okul, cami, orman ve yapıların kamulaştırmayla izin işlemleri Ulaştırma Bakanlığı’nca yürütülecek. Rapora göre kuş uçak çarpışmalarıyla ilgili risk analizleri projenin inşaat ve işletme aşamasındaki kuş sayımlarıyla birlikte hazırlanabilecek.

Alanın kuş göç yolları, kuş-uçak çarpmaları açısından değerlendirilmesi, tedbir önerilerinin geliştirilebilmesi için göç döneminde türler iki yıl süreyle izlenerek, göç yolları ve uçuş rotaları belirlenecek. Kuş-uçak çarpışmaları konusunda riskler belirlenerek kuş sayımlarının tamamlanmasıyla da risk analizi hazırlanacak. Kuşların uzaklaştırılması için gerekirse “sesli ve görüntülü korkutma” yöntemleri uygulanacak. Raporda bu yöntemler, “LPG’li toplar, silah patlatma, kuş kaçırıcı ultrasonik sesler, alarm sesleri, maketler, ışıklar” olarak sıralandı.

Kesilecek ağaca dahil edilmedi

Projenin gerçekleşmesi durumunda alanda floristik açıdan büyük bir habitat ve biyomas kaybı yaşanacak. Havalimanın kurulması planlanan alanın önemli bir kısmında Arnavutköy Kuzey Ormanları yer alır. İçerisinde iğde yapraklı, geniş yapraklı ve karışık ağaçların bulunduğu çok katmalı bir orman koridorunun da parçasıdır. Ayrıca İstanbul’a yerleşim karakterini veren kuzey rejiminin de önemli bir bileşenidir. Faaliyet alanının büyük çoğunluğu ağaçlandırma sahasıdır. Maritima çamı, fıstıkçamı, meşe ve yalancı akasya ağaçlandırması çoğunluktadır. Fertler genellikle 8 santimetrenin altında genç fidanlarda oluşmaktadır. 8 santiatrenin altındaki fertler envanter dışı olduğundan kesilecek ağaç adedi ve servet hesaplanmasına dahil edilmemiştir.

Piyasa arzları daha uygunmuş

A çağında olan (0-8 cm) meşcerelerden sürgünden gelen meşe ve gürgen gençliklerinin başka alanlara nakli ekonomik ve peyzaj değeri taşımayacağı için uygun değildir. Hızlı gelişen türlerden maritima çamı, sahil çamı, radiata çamı gibi türler Türkiye piyasasında değerlendirmesi zor ve peyzaj değerleri taşımadığından her çağdaki meşçerelerinin orman idaresince kesilerek piyasaya arz edilmesinin uygun olacağı, C çağındaki (20-35,9 cm)çapındaki karaçam ve kızılçam meşçerelerinin de aynı şekilde uygun olacağı değerlendirilmektedir.

Çevre mühendisleri dava hazırlığında

İstanbul’da yapılması planlanan 3. havalimanı projesinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu için verilen olumlu karar, İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından yetersiz bulunmuştu. Mahkeme bilirkişi keşfi yapılana kadar inşaat faaliyetlerini durdurmuştu. Ancak ihaleyi alan konsorsiyum Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yeni bir ÇED raporu sundu. Yeni raporu hukuksuz olarak tanımlayan Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, “Biz artık Çevre Bakanı’nın çevre bakanı gibi konuşmasını istiyoruz” dedi. 6 Mart 2014’te bakanlığın onayına sunulan yeni ÇED raporu ilkinin yaklaşık 4 katı uzunluğunda.

İLK İTİRAZ ÇEVRE MÜHENDİSLERİNDEN

Raporla ilgili yürütmeyi durdurma davası açacaklarını söyleyen Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, yeni raporla ilgili şunları söyledi: “Yeni ÇED raporu apar topar hazırlanmış bir rapordur. Öyle ki, raporda Atıksu Arıtma/Derin Deniz Deşarjı Genelgesi eski tarihli olarak ele alınmış, 2012 tarihli genelgeye atıf yapılmıştır, halbuki genelge 2014’de değiştirilmiştir. Çevre sorunlarına dair ifadelerde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Yeni hazırlanan ÇED Raporu hukuken geçersizdir. Bu raporu esas kabul eden tüm bürokratlar suç işlemektedir. İstanbul Çevre Mühendisleri Odası çalışmasında havalimanının küresel ısınmayı hızlandıracak ısı adası, elektromanyetik kirlik oluşturacağı, su havzalarını ve yer altı sularını kurutacağını ve kuşların göç yollarını etkileyeceğini tespit etmişti. Yeni ÇED raporunda bu detaylar da yer aldı. (Hürriyet)

YENİ ÇED RAPORUNDA İLGİNÇ DETAYLAR

Yorumlar

VATANDAŞ ~ 10 yıl önce
3. Havalimanı yapılınca İstanbul un yine 2 havalimanı olacak sonuçta Atatürk havalimanı kapanacak ve şehir ister istemez ormanlarımıza kayarak yok olacak. İhtiyaçlar var olan birşeyi yok edip yenisini yapmakla giderilmez. 1997 de ihale edildi 17 yıl sonra yenisi için ihale yapıldı. 20 sene sonra ne olacak 4. havalimanı yapılıp 3 havalimanımı kapatılacak yatırım bumu sizce. elinde imkan var sonuçta değerlendirilip ihale edilen paranın 4/1 ile Atatürk yada sabiha gökçen in kapasitesi artar. Eğer görmek zor ise haritadan bakın yer var yatırım için. bizden sonra gelecek nesile de yer bırakalım onlarda nefes alacak güzel yeşil bir vatan bulsun tıpkı Çanakkale de dedelerimizin bize bıraktığı gibi. Yazık ki kendi elimizle yok ediyoruz doğayı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Olimpiyat stadını yaptılar kimse orada oynamak istemiyor.Rüzgarı her zaman fazla,orada maç seyreden bilir.Bir yere havaalanı yapılmadan önce yıllarca inceleme yapılır.Bütün kaptanlar bilirki kuzeyden hava geldiginde Karadeniz rüzgarı sert olur ve çogu zaman limitleri aşar.Nasıl bir inceleme yapıldı?Uçakların limitleri,rüzgar istatiskleri yapıldımı.Eger havalimanı oraya yapılırsa oraya biz inicez,ancak başkaları kuşlar için tepki verirken biz kaptanlar önce yolcu emniyeti derken hiç bir tepki vermiyoruz.İspanyada arkadaşımızın yaşadıgı gibi zorlu inişler bizi bekliyor,Allah kolaylık versin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
camöaroth ~ 10 yıl önce
kalkıp da üç beş tane kuş var deyip de buraya havalimanı yapılmaz her yerinde emek komik olur.. kuş börtü, böcek kaplumbağ, kurbağ dünyanın her yerinde vardır, sinekte vardır. bütün bunları sebep öne sürüp havalimanı yapılmamalı yapılamaz denemez.. new york jfk havalimanı yardım ada üzerindedir bilginize, suyun kenarı kuş da var herşey de var. havaalanı genişledi genişliyorda yeni terminallar yapıldı devm yani.. 3.havalimanını yapımını kimse engelleyemeyecek o kadar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000