11 Ekim 2015, Pazar 09:00:27

Vücut tarama sistemi ertelendi

Artan ve çeşitlilik gösteren terör eylemleri nedeniyle havalimanlarında uygulanan güvenlik tedbirlerinde de çok sık değişikliğe gidiliyor.
  • rahatsız verici olmasın hic

Artan ve çeşitlilik gösteren terör eylemleri nedeniyle havalimanlarında uygulanan güvenlik tedbirlerinde de çok sık değişikliğe gidiliyor.

Bu konuda en kapsamlı yenilik ise hiç kuşkusuz ‘vücut tarama sistemleri' ile denetimlerin gerçekleştirilecek olması. Ancak havalimanlarında 1 Eylül'den itibaren başlatılması planlanan vücut tarama sistemi, henüz uygulamaya konulamadı. Bu sistemlerle ilgili henüz ihaleye dahi çıkılmadı. Gerçi ihale yapılsa da, cihaz siparişlerinin yoğun talep nedeniyle gelecek yıl teslim edilebileceği ifade ediliyor.

Havalimanlarının güvenliğinden sorumlu Milli Sivil Havacılık Güvenliği Kurulu, birkaç ay önce gerçekleştirdiği toplantıda aldığı kararla, denetimlerde sistem değişikliğine gitmişti. Bu doğrultuda, 1 Temmuz'dan itibaren ilk etapta İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali giriş kapılarındaki x-ray güvenlik noktaları kaldırıldı. 1 Eylül'den itibaren de, daha detaylı yolcu ve bagaj kontrolleri gerçekleştirildi. Yine bu tarihten itibaren yolcu denetimleri için pasaport kontrol noktaları arkasına kurulması istenen vücut tarayıcı sistemler konusunda ise gelişme yaşanmadı. Çünkü cihazlar konusunda ihale yapılamadığından, üretici firmalara sipariş de verilemedi. Bu yüzden sadece ABD ve Avrupa'da 2-3 ülkenin ortaklaşa ürettiği cihazlar için bugün verilecek siparişlerin ise yoğun talep nedeniyle en az 9 ay sonra teslim edilebileceği belirtiliyor.

KAPI DEDEKTÖRLERİ YETERSİZ!

Avrupa Sivil Havacılık Konferansı (ECAC), kapı dedektörlerinin ‘yeni tip ve vücutta taşınan patlayıcılara yönelik tespit yeterliliğinin düşük olması' nedeniyle, yolcuların vücut tarama sistemi ile denetlenmesini kararlaştırdı. ECAC ayrıca uygulamanın üye ülkelerdeki hava limanlarında 1 Eylül'de başlatılmasını istedi. Bu yüzden, Milli Sivil Havacılık Güvenliği Kurulu'nun aldığı kararla, vücut tarama sistemi İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanı ile Ankara Esenboğa, Antalya, İzmir Adnan Menderes, Bodrum (4), Dalaman, Adana, Trabzon, Şanlıurfa'daki GAP ve Kütahya'daki Zafer Havalimanı'na kurulacak. Yolcular da, risk analizine göre yani ‘şüpheli yolcu profiline' veya rastgele vücut tarama sistemi ile güvenlik kontrolünden geçirilecek.

CİHAZ 240 BİN EURO

Cihaz, aslında elle arama yapılmasından rahatsızlık duyan yolcular açısından güzel bir uygulama. Liste fiyatı yaklaşık 240 bin Euro olan cihazda, bir kişi görevlendiriliyor. Cihaza, ellerini havaya kaldırarak giren yolcu, daha sonra öndeki manyetik halıda durarak işlemin bitmesini bekliyor. Risk analizine göre seçilerek denetime giren yolcuların işlemi ise 30 saniyede tamamlanıyor. Cihaz üzerindeki ekranda ise yolcu üzerindeki tüm metal ve patlayıcı maddelerin yerleri tespit ediliyor.

3 saat rötara tazminat ödenecek

Avrupa Adalet Divanı'nın verdiği son karara göre uçakların teknik arıza yapması olağan dışı sebep sayılmayacak. Bu yüzden en az üç saat rötar yapan uçak için havayolu şirketleri tarafından her yolcuya 600 Euro (2 bin lira) ödenebilecek. Karar, herhangi bir havayolu şirketiyle Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden ayrılan ya da bir AB ülkesine ait havayolu şirketiyle AB ülkelerine giden yolcuları kapsıyor.

Bagajlara hızlı teslimat

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yolcuların sıra beklemeden biniş işlemlerini kendilerinin yapmasına imkan sağlayan chek-in kiosklarının sayılarını artıran THY, şimdi de ‘bagaj teslim sistemi' hizmeti başlattı. Yolcular, Dış Hatlar Terminali'ndeki biniş bankolarına kurulan cihazlarla, internet üzerinden veya check-in kiosklarından aldıkları biniş kartlarını okutarak bagajlarını kendileri teslim edebiliyor.

Mustafa Gün / Zaman

Vücut tarama sistemi ertelendi

Yorumlar

e ~ 9 yıl önce
rahatsız verici olmasın hic

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000