09 Kasım 2011, Çarşamba 08:30:48

VE ABD ŞİFRELERİ VERİYOR...

ABD, dünyada ilk kez bir ülkeye F-16 savaş uçaklarının ‘kaynak kodlarını’ vermeyi kabul etti...
  • Sen daha lastikli çamaşırla gezerken ben bu konularda ilgi ve bilgi sahibiydim. Her şekilde.. Simülatöre ihtiyacım yok gerçeği dururken
  • Ne güzeldi F-16 ile uçmak.
  • bizden başka kimse yemiyo bunları yaa komik olmayın NOD32 koduda varmı ki rica etsek =))
  • Eger ki Amerikanin eskiciliklerini kullanip bir yere gelebilecegimizi saniyorsak yaniliyoruz...Boyle giderse Amerika Ay da koloni kurarken biz ancak o zaman F-22 kodlarini aliriz!
  • Bu ne ya, herkes havacılık duayeni olmuş görmeyeli :)) Beyler flight simulator ile olacak iş değil bunlar :))
  • derim ki zaten f-16 lar teknoloji ve işlevsellik olarak öyle yada böyle stratejik önemlerini yitirmeye başladılar yeni türevlerle mukayese edildiğinde. Aviyonikleri yazılımı güncelle güncelle nereye kadar.. F4 Phantomlar 70'lerin ortalarına kadar amerikanın gözbebeği iken donanma dahil, sonrasında gözden çıkarıldı ve bizede montakj edildi :) Amerika f14 tomcat'lere F16 lara geçti.. Sonra yerlerine f18 hornetler f35 f 22 ler geldi bu seferde F 16 lar bize montaj :) Sorarım 10-15 sene önce neden vermedi? 15 sene sonrada f35 kaynak kodlarını verirler. O sırada alem Yapay Zeka hava araçları kullanırken bilfiil. Kendi sistemini üretemezsen savaşan şahinde kapışan şahinde olmaz.
  • isteyene veriyorlar kadlarini...
  • siz kupayi almadan sampiyon olmaya alistiniz heralde?? dünyada ilk kez yaziyor orada hemde haberi veren VATAN!!
  • F 35 lerin kodlarını isteriz.
  • f16nin yaziliminin buyuk bolumu zaten turkiye tarafindan yazilmaktadir. Kucuk ama onemli bir kismi ise ABDliler tarafindan yazilmistir. Bu yazilan kisim da sifre degildir. Turkiyeye verilmesi de en azindan su an aktif projelerde gundemde degildir.
Türkiye, F-16’ların bilgisayar sistemine tam hakimiyet sayesinde Türk malı parçalar ve silahları bu uçaklarda kullanabilecek. Başka ülkelerin F-16’larını modernize ederek para kazanabilecek.
 
ABD merkezli Lockheed Martin firması tarafından üretilen ve tüm dünyada savaş uçaklarında standart olarak kabul edilen F-16’lar için Türkiye’nin yıllardır talep ettiği “kaynak kodları” sonunda geliyor. F-16’nın uçuş sistemi ve silahlarını tamamen kontrol eden bilgisayar programı Amerika’nın tekelindeydi. Şimdiye kadar 4 bin 200 adet üretilen ve dünyada ABD ve İsrail dahil 26 ülke tarafından aktif olarak kullanılan savaş uçaklarındaki bu kısıtlama nedeniyle, hava kuvvetlerinde F-16 bulunan ülkeler, bu uçakları modernize etmek istediklerinde mutlaka ABD’ye başvurmak zorunda kalıyor, kendi fabrikalarında ürettikleri bombaları, füzeleri ya da parçaları da F-16’nın bilgisayar sistemi bunları tanımadığı için kullanamıyordu. İşte bu kısıtlama artık Türk Hava Kuvvetleri için geçerli olmayacak. ABD’den tanesi 60 milyon dolara yeni sipariş edilen 30 F-16C uçağıyla birlikte envanterinde yaklaşık 250 F-16 bulunan Türk ordusu bu alanda ABD ile birlikte dünyanın en büyük F-16 filosuna sahip ülkesi oldu.
 
2.9 milyar $’lık anlaşma
 
Ankara ile Washington arasında imzalanan modernizasyon anlaşması uyarınca Türk Hava Kuvvetleri’ne ait 213 adet F-16 savaş uçağı tanesi 5.2 milyon dolardan modernize edilecek. Toplam boyutu 2.9 milyar dolara ulaşan bu anlaşmanın en önemli maddesi ise ABD’nin dünyada ilk kez F-16’ların kaynak kodunu Türkiye’ye vermeyi kabul etmesi oldu. Türkiye, Türk mühendislerin TAI’de bir F-16 sistem yazılımını başarıyla geliştirmesinin ardından Washington’a uçaklarda bu sistemi kullanma isteğini iletmişti. Obama yönetimi de bu talebe sıcak baktı ve ABD’n bu jesti sayesinde ASELSAN tarafından üretilen silah sistemlerinin F-16’larda kullanılmasının yolu açılmış oldu. Türkiye, dünyada F-16 modernizasyonunda ABD’nin tekelini de bu sayede kırmış olacak. Pakistan’ın kullandığı eski model F-16 uçaklarının modernizasyonunu Türkiye üstleniyor.
 
Savaşan Şahin
 
- Üretici: Lockheed Martin
 
- İlk Uçuş: 2 Şubat 1974
 
- Hizmete Giriş: 17 Ağustos 1978
 
- Mürettebat: 1-2 Motor: Tek l Uzunluk 14,8 m l Yükseklik 4,8 m
 
- Tırmanma Hızı: 254 m (834 ft) /sn l Servis Tavanı: 15.240 m (50.000 ft)
 
- Menzil: 1.000 km l Hızı: 2175 km/sn (2.05 mach, 12 bin metrede)
 
3 SORUDA KAYNAK KODU

Kaynak kodu nedir?
 
- Nasıl Microsoft, ürettiği Windows yazılımının kaynak kodlarını başka biri kendi bilgisi dışında değiştirmesin diye dünyada kimseyle paylaşmıyorsa, Amerikan ordusu da F-16’ların kendi bilgileri dışında modifiye edilmesini engellemek için bu uçakların yazılımlarının kodlarını kimseyle paylaşmıyor. F-16 kullanan ülkeler bu uçakları yenilemek istediklerinde ABD de kaynak kodu elinde olduğu için para kazanıyor. Kaynak kodu olmadan uçağın uçuş sistemine, silah sistemlerine erişim mümkün değil. F-16’nın fırlattığı füzelerin aynısını dahi üretseniz, uçaklar bunları tanımayacağı için kullanamazsınız. Sadece Amerikan yapımı silahları kullanabilirsiniz.
 
Neden gizli tutulur?
 
- Eğer düşman bir ülke bu kodları eline geçirse ABD üretimi bu uçakların sistem teknolojisine tamamen erişmiş olur.
 
Kaynak kodla ne yapılamaz?
 
- Kaynak kodu uçağı kapatmaya yaramaz. Uçağı hiçbir şekilde uzaktan kontrol etmeye olanak vermez. Başka ülkelere ait hava kuvvetlerini uçuş bilgisayarında düşman-dost olarak tanımlamaya yarayan sistemden farklıdır. Bu “object code” ile ayarlanabilir. (Vatan)
VE ABD ŞİFRELERİ VERİYOR...

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

Misafir ~ 12 yıl önce
Sen daha lastikli çamaşırla gezerken ben bu konularda ilgi ve bilgi sahibiydim. Her şekilde.. Simülatöre ihtiyacım yok gerçeği dururken

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Ne güzeldi F-16 ile uçmak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
bizden başka kimse yemiyo bunları yaa komik olmayın NOD32 koduda varmı ki rica etsek =))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Eger ki Amerikanin eskiciliklerini kullanip bir yere gelebilecegimizi saniyorsak yaniliyoruz...Boyle giderse Amerika Ay da koloni kurarken biz ancak o zaman F-22 kodlarini aliriz!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bu ne ya, herkes havacılık duayeni olmuş görmeyeli :)) Beyler flight simulator ile olacak iş değil bunlar :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
derim ki zaten f-16 lar teknoloji ve işlevsellik olarak öyle yada böyle stratejik önemlerini yitirmeye başladılar yeni türevlerle mukayese edildiğinde. Aviyonikleri yazılımı güncelle güncelle nereye kadar.. F4 Phantomlar 70'lerin ortalarına kadar amerikanın gözbebeği iken donanma dahil, sonrasında gözden çıkarıldı ve bizede montakj edildi :) Amerika f14 tomcat'lere F16 lara geçti.. Sonra yerlerine f18 hornetler f35 f 22 ler geldi bu seferde F 16 lar bize montaj :) Sorarım 10-15 sene önce neden vermedi? 15 sene sonrada f35 kaynak kodlarını verirler. O sırada alem Yapay Zeka hava araçları kullanırken bilfiil. Kendi sistemini üretemezsen savaşan şahinde kapışan şahinde olmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
isteyene veriyorlar kadlarini...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
siz kupayi almadan sampiyon olmaya alistiniz heralde?? dünyada ilk kez yaziyor orada hemde haberi veren VATAN!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
F 35 lerin kodlarını isteriz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
f16nin yaziliminin buyuk bolumu zaten turkiye tarafindan yazilmaktadir. Kucuk ama onemli bir kismi ise ABDliler tarafindan yazilmistir. Bu yazilan kisim da sifre degildir. Turkiyeye verilmesi de en azindan su an aktif projelerde gundemde degildir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000