10 Nisan 2011, Pazar 09:13:50

UÇAN KUŞ ONLARDAN SORULUYOR

Toplumsal olaylardan çete operasyonlarına hemen her olayda polislere 'hava desteği' veren, 'İstanbul Emniyet Müdürlüğü Havacılık Şube Müdürlüğü' kapılarını açtı.
  • Polisimizin hizmetine verilen en son teknoloji ürünü helicopterlerin suçluları ve şüphelileri yakalaması konusunda son derece fayda sağladığı kesindir.. Özellikle amerika hem gece hem de gündüz kullanılan helicopterler yerdeki polislere inanılmız destek sağlıyor, helicopterlere takılan güçlü projectörler, en son model güçlü cameralar ile de vatandaşın huzurunu bozan hamam böceklerini yakalayıp gerekli cezayı almasını sağlıyorlar.. Emniyette bulununan helicopteri gördüm, inceledim ayrıntılı olarak aynısı tıpkısı amerika da bütün şehirlerde kullanılıyor neden bu model çünkü son derece kıvrak, compact yüksek binaların arasından, çevresinde rahatlıkla uçabilir manera yapabilir,
  • SA-318'e nasıl cesaret edipte binebiliyorlar bilmiyorum. Ama MD-600 hakkaten mükemmel bir helikopter. İnşallah onların sayılarını artırırlar.

Havacılık Şube Müdürlüğü, 1983'te ordunun hibe ettiği bir helikopterle kuruldu. Bugün, son teknolojiyle donatılmış üç helikopterle polisin en büyük destekçilerinden. Şubede 40 personel görev yapıyor. Kaptan olarak 8 pilot var. 5'i emniyet müdürü rütbesinde, 3'ü komiser. Sloganları 'Emniyeti Gökleri Çıkardık'. Şube helikopterleri 2010'da 408 uçuşla birlikte 648 saat havada kaldı. 132 operasyonda 246 saat karadaki meslektaşlarına destek verdi. Helikopterler eylemlerde de 35 saat görev yaptı. En çok mesai, 90 saatle 'terörü önlemeye' yönelik.

Helikopterlerdeki kameralar termal özelliğe sahip. Sıcaklık farkına göre görüntü alabiliyor. Özellikle gece baskınlarında polisin büyük yardımcısı. Kameralarla ormanlık alana kaçan birinin saklandığı yer, vücudundaki ısıdan belirleniyor. Isı farkından dolayı yeni terk edilmiş bir araçla, park edilmiş araç ayırt edilebiliyor.

YÜZE YUKARIDAN TESPİT

Havacılık Şube Müdürü Pilot Uygar Elmastaşı, dünyada kullanılan bir sistem için çalışmaların sürdürdüğünü belirtti: 'Aranan plaka ya da şahsın yüz bilgileri bu sisteme adapte edilecek. MOBESE merkezine aktardığımız görüntüyle, aldığımız görüntüyü karşılaştırarak aranan şahıslar ya da plakalar profilinde olup olmadığının tespiti yönünde gelişmeler olacağını tahmin ediyoruz.'

Elmastaşı hedeflerini de şöyle anlattı: Atatürk'ün gösterdiği hedef doğrultusunda, 2023'ü, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıldönümünü hedefliyoruz. 'Ne yapabiliriz, suçla mücadeleyi nasıl daha iyi hale getirebilirizin' projelerini şekillendiriyoruz. Helikopter sayımızı 2011 ve 2012'de 2 katına, 2023'e kadar da en az 3-4 katına çıkarmak gibi bir amacımız var. Personel sayısının arttırılmasına yönelik hedeflerimiz var. 2023'te İstanbul polisinin gökyüzünden uzaya çıkacağını düşünüyorum.

Fransız yapımı SA 318C Aloutte helikopterleri 2 mürettebat, 2 yolcu kapasiteli. 3 saat havada kalabiliyor, ortalama seyir sürati 150 km/s. Asayiş, operasyon, keşif, gözetleme, eğitim, fotoğraf-film çekimine yönelik çalışmalarda kullanılıyor. MD 600N ise 2004 yapımı. Helikopter 2 mürettebat ve 5 yolcu kapasiteli. Polisin elinde bu modelden 2 tane var. Ortalama seyir sürati 220 km/s. Keşif, gözetleme, eğitim, fotoğraf-film çekimine yönelik uçuşlarda görev alıyor. Üzerine yerleştirilen flir kamera, search light ve naklen yayın cihazı gibi ekipmanlarla daha çok asayiş ve operasyonel amaçlara yönelik kullanılıyor.

YILMAZ'I KURTARAN EKİPTEYDİ

Elmastaşı 1998'de dönemin Başbakan'ı Mesut Yılmaz'ı taşıyan helikopterin yardımcı pilotuydu. Helikopterin sağ motoru havalandıktan 15 dakika sonra Silivri açıklarında, deniz üzerinde arızalanmıştı. Helikopter sarsıntı geçirip irtifa kaybetmeye başlamış, pilot soğukkanlılığını yitirmeyip geri dönmüş, Yılmaz'ın o sabah açılışını yaptığı tesise tek motorla inmeyi başarmıştı. Elmastaşı o günü unutamadığını belirtiyor: Helikopterde Başbakan ve kabineden 12 kişi vardı. İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürü de helikopterdeydi. Benim için çok ilginç bir tecrübe oldu. Orada çok soğukkanlı hareket ettiğimizi düşünüyorum. Çünkü yaşanan büyük bir arızaydı. Arızaya müteakiben helikopterin her şeyi değişti.

Özellikle geceleri polisten kaçan kişiler, helikopterin varlığından bile haberdar olmuyor. Bir stadyumu bile 1 kilometre uzaklıktan aydınlatacak 2 milyon mumluk güçlü ışığıyla, şüphelide şok etkisi yaratıyor. Kıpırma şansı kalmayan şüpheliler, kıskavrak yakalanıyor. Elmastaşı, 'Helikopterler, gördüğü alanın genişliği sayesinde, yerde yaklaşık 20 polis ekibinin yapmış olduğu işi tek başına yapıyor' dedi. (Akşam)

UÇAN KUŞ ONLARDAN SORULUYOR

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Polisimizin hizmetine verilen en son teknoloji ürünü helicopterlerin suçluları ve şüphelileri yakalaması konusunda son derece fayda sağladığı kesindir.. Özellikle amerika hem gece hem de gündüz kullanılan helicopterler yerdeki polislere inanılmız destek sağlıyor, helicopterlere takılan güçlü projectörler, en son model güçlü cameralar ile de vatandaşın huzurunu bozan hamam böceklerini yakalayıp gerekli cezayı almasını sağlıyorlar.. Emniyette bulununan helicopteri gördüm, inceledim ayrıntılı olarak aynısı tıpkısı amerika da bütün şehirlerde kullanılıyor neden bu model çünkü son derece kıvrak, compact yüksek binaların arasından, çevresinde rahatlıkla uçabilir manera yapabilir,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
SA-318'e nasıl cesaret edipte binebiliyorlar bilmiyorum. Ama MD-600 hakkaten mükemmel bir helikopter. İnşallah onların sayılarını artırırlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000