30 Eylül 2015, Çarşamba 12:25:33

Uçak yolcuları neden hasta oluyor?

Hürriyet Gazetesi köşe yazarlarından Osman Müftüğlu, uçak yolcularının yaşadıkları sağlık problemlerini ve nedenlerini köşesine taşıdı.
  • Yolcular insanda kabin ekipleri baska bir yaratik mi ? Sık seyahat edenler bile aylik 3 yada 5 kez o havayi teneffuz ederken, iceridekiler 189 farkli yolcunun havasina ayda 100 saatlere waran sureler icerisinde maruz kaliyorlar, onlar ölsün o zaman :/
  • Kapital sistemin uçak firmaları çok sefer çok yolcu mantığı ve az gider mantığı ile hareket ettikçe insanların etkilenmesi kaçınılmazdır
  • Uçuş ekibi özellikle de kabin ekibi ne yapsın. Değil ayda bir haftada 24 kez uçuş yapıyoruz.
  • 7 yılda bir hasta olurum. hiç birşey beni hasta edemez çok sağlam bayanım. maşallahim var
  • Amsterdam dan Turkiye'ye her gitmem de muhakkak hasta oluyorum. 3,5 saat uzun bi yolculuk degil ama maalesef etkileniyorum.

Hayat hızlanıp dünyamız düzleştikçe (!) uçakla seyahat edenlerin sayısı üçe beşe katlandı.

Sayı arttıkça da farklı sağlık sorunları ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan biri de enfeksiyonlar. Özellikle uluslar arası uçuş yapanlar, hele bir de sık seyahat etmek zorundaysalar, her ayın en az bir haftasını üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla
geçiriyorlar. Üstelik bunların çoğu yerel olmayan, bizde pek görülmeyen bize yabancı viral enfeksiyonlar. Peki, bunun nedeni ne?

Neden sık sık hasta oluyor uçak yolcuları? Buyurun...

72 milletten insanın bir araya toplanabildiği en kalabalık, en sıkışık yerlerden biri havaalanları ve uçaklar. Özellikle uçaklar kozmopolit kalabalıklardan nasibini en çok alan ortamlar.

Aksıran, hapşıran, öksüren, gribini, nezlesini, kısacası üst solunum yollarında taşıdığı avuç dolusu virüsünü uçağın içine bir çırpıda yayabilen çok sayıda insanla birlikte yolculuk yapılıyor.

Havaalanları ve uçakların havalandırma sistemleri ne kadar kaliteli olursa olsun, ne kadar düzenli kontrol edilebilirse edilsin farklı ülkelerde yaşayıp o ülkelerin farklı bakteri-virüs floraları oraya buraya taşıyan insanlar var. Bu bakteri-virüsleri bir araya
getirdiğinizde, hele hele bunları uçakların dar ve sıkışık ortamlarında 8-10 saat birlikte kalmaya zorladığınızda "mikrop alışverişi" kaçınılmaz oluyor.

Peki, bu işin çözümü var mı? Yeni bir araştırmanın sonuçlarına bakılırsa muhtemelen var! Zaten konuyu gündeme getirmemizin sebebi de bu.

Bağışıklık sistemini farklı kanallardan güçlendirdiğini bildiğimiz "karamürver" bitkisi (Sambucus nigra) özütünün uçak yolculuğu sırasında oluşabilecek üst solunum yolları enfeksiyonlarında da fayda sağlayabileceğini gösteren yeni bazı kanıtlar var.

Avustralya'da yapılan çok yeni bir çalışma net ve açık olarak gösterdi ki 300 mg karamürver özü içeren kapsüller (45 mg antosiyanine eşdeğerdir) uçak yolculuğundan hemen önce alındığında yolculuk esnasında kapılabilecek soğuk algınlığı enfeksiyonlarının süresini kısaltıp belirtilerini hafifletebiliyor.

Karamürver özleri bir yandan bağışıklık sistemini güçlendirirken diğer yandan solunum sistemi mukozasına da destek sağlıyor.
Neticede solunum sistemi bakterileri ya da gribe yol açan virüsler (influenza grubu) ile mücadele kolaylaşıyor. 

Uçakta başka neler oluyor

Uzun zamandır biliyoruz ki hava yolculuklarının yaratabileceği bazı sağlık sorunları zaten var. Bu yolculuklar özellikle uzun sürdüklerinde "susuz kalmaya, yorgunluğa, ayak damarlarında pıhtı oluşumu ve bu pıhtıların yarattığı önemli sorunlara" sebep
olabiliyor.

Uzun süreli seyahatlerde, özellikle okyanus aşırı gezilerde ortaya çıkan jetlag da önemli bir konu. Diğer taraftan tansiyonu yüksek, kulak kanalları sorunlu, beyin damarları problemli olanlarda da uzun süreli uçak seyahatleri problem yaratabiliyor.
Bunların hepsi tamam da anlaşılan yeni bir sorunla daha karşı karşıyayız:

Enfeksiyonlar!

Önerilerim şunlar:

- Uçağa uykusuz binmeyin.

- Uçak yolculukları öncesi ve süresince yeteri kadar sıvı tüketin.

- Öncesinde de, yolculuk esnasında da alkolden uzak durun.

- Uzun süreli yolculuklarda en azından saat başı beş dakika uçak içi yürüyüş yapmanın bir yolunu bulun.

- Nezle veya gripseniz, mümkünse yolculuğunuzu erteleyin.

- Yakınınızdaki bir yolcu aksırıp hapşırıyorsa kendinizi korumanın bir yolunu bulun ve onu mikrop yaygınlaşması konusunda uyarmaktan çekinmeyin.

Osman Müftüoğlu / Hürriyet

Uçak yolcuları neden hasta oluyor?

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Cha Cha ~ 9 yıl önce
Yolcular insanda kabin ekipleri baska bir yaratik mi ? Sık seyahat edenler bile aylik 3 yada 5 kez o havayi teneffuz ederken, iceridekiler 189 farkli yolcunun havasina ayda 100 saatlere waran sureler icerisinde maruz kaliyorlar, onlar ölsün o zaman :/

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yorum ~ 9 yıl önce
Kapital sistemin uçak firmaları çok sefer çok yolcu mantığı ve az gider mantığı ile hareket ettikçe insanların etkilenmesi kaçınılmazdır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uçuş Ekibi ~ 9 yıl önce
Uçuş ekibi özellikle de kabin ekibi ne yapsın. Değil ayda bir haftada 24 kez uçuş yapıyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Serap ~ 9 yıl önce
7 yılda bir hasta olurum. hiç birşey beni hasta edemez çok sağlam bayanım. maşallahim var

Yanıtla

Kalan karakter 1000
istanbul ~ 9 yıl önce
Amsterdam dan Turkiye'ye her gitmem de muhakkak hasta oluyorum. 3,5 saat uzun bi yolculuk degil ama maalesef etkileniyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Amsterdam ~ 9 yıl önce
Küçükken babamın şirketi amsterdamdaydı ve her ziyaret ettiğimizde istanbul dönüşü hastaneye kaldırılırdım astım krizinden dolayı, havadan bir durum olsa gerek, bence araştırılmalı :)

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000