28 Haziran 2008, Cumartesi 07:49:01

Uçak seferleri buzları eritti

Ankara, ’kaşar diplomasisi’ ile ilişkileri ısıttığı Erivan’la yakınlaşmayı sürdürüyor. Erivan-Antalya arası charter uçak seferlerine verilen izinle, Ermenistan’la ilişkiler daha da yumuşadı.

Ankara, ’kaşar diplomasisi’ ile ilişkileri ısıttığı Erivan’la yakınlaşmayı sürdürüyor. Erivan-Antalya arası charter uçak seferlerine verilen izinle, Ermenistan’la ilişkiler daha da yumuşadı. Bu yıl 50 bin Ermeni turist beklenirken, Türkiye, çalışmak için kaçak yoldan giren Ermeni vatandaşlarına karşı önlemleri de iyice gevşetti.
TÜRKİYE ile Ermenistan’ı yakınlaştırmak için bir süre önce hayata geçirilen ’Ortak kaşar üretiminden’ sonra, ’turizm diplomasisi’ de devreye girdi. Ankara, Ermenistan ile ilişkileri yumuşatma çalışmaları çerçevesinde, Erivan ile Türkiye’nin tatil beldesi Antalya arasında charter seferleri düzenlenmesine izin verdi.

50 bin Ermeni turist

Kısa süre önce Ermenistan’a ait Armavia Havayolu, 140 kişilik Ermeni turist kafilesini Antalya’ya getirdi. Teknik nedenlerden dolayı Antalya seferlerine kısa süreliğine ara veren Armavia, önümüzdeki günlerde uçuşlarına yeniden başlayak. Bu yıl Antalya ve civarına Ermenistan’dan 50 bin turist gelmesi bekleniyor.

Kaçak sayısı 70 bin

Ankara, zor ekonomik koşullar nedeniyle ülkelerini terkeden Ermenistan vatandaşlarının Türkiye’de kaçak olarak kalmalarına ve çalışmalarına gösterdiği kolaylığı daha da gevşetti. Üç yıl önce Türkiye’de yaklaşık 40 bin Ermeni kaçak olarak yaşarken, bu rakam 70 bine yükseldi. Türkiye’nin, 160 milyon dolarlık ticaretle Ermenistan’ın üçüncü büyük ekonomik partneri olduğu bilgisi de Ankara’nın "Erivan dosyası" içinde yer alıyor.

Gül maça gidebilir

Eylül ayında Erivan’da yapılacak olan Ermenistan-Türkiye Dünya Kupası eleme grubu maçı için Ermenistan’ın yeni Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın, "Bu maç için Cumhurbaşkanı Gül’ü davet edeceğim" açıklaması da Ankara’da olumlu değerlendiriliyor. Kaynaklar, Erivan’dan bu yönde henüz gelmiş resmi davetin olmadığını belirtirlerken, "Ancak olumsuz bir düşünce içinde değiliz" değerlendirmesini yaptılar.

Obama’ya soykırım uyarısı

Bu arada Türkiye’nin, ABD’nin Demokrat başkan adayı Barak Obama’nın yeni ABD Başkanı olacağından hareketle, yanında yer alan uzman diplomatlarla sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili temas kurduğu belirtildi. Ankara, Obama’nın yakın çevresine, ABD’de soykırımla ilgili bir karar alınması durumunda, Türkiye’nin buna tepkisinin çok sert olacağı ve bunun etkilerinin Avrupa ve Ortadoğu’da da görüleceği uyarısını net bir dille iletti.

Sürekli fikir jimnastiği

Yeni yaklaşım politikasını belirlemek için yapılan fikir jimnastiğinde, "Ermenistan Anayasası’ndan, Türkiye’den toprak talebinin çıkarılması, Azerbaycan ile Nahcivan arasındaki koridorun açılması" gibi ön şartlardan vazgeçilip vazgeçilmeyeceği de tartışılıyor. Ancak devletin bu yönde almış olduğu bir karar olmadığı vurgulanırken, "Siyasi açıdan bir takım esneklikler yapılabilmesi için karşı tarafın da adımlar atması şart" koşulu öne çıkıyor.

 

Uçak seferleri buzları eritti

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000