11 Ekim 2009, Pazar 07:48:55

Uçak rötarları tavan yaptı!

ABD’deki uçak seferlerinde gecikmelerin 1990 yılına göre 2 kattan fazla arttığı, Amerikan ekonomisi düzeldikçe bu rakamın daha da kötüye gidebileceği bildirildi...

ABD’deki uçak seferlerinde gecikmelerin 1990 yılına göre 2 kattan fazla arttığı, Amerikan ekonomisi düzeldikçe bu rakamın daha da kötüye gidebileceği bildirildi. Brookings Enstitüsü’nün hazırladığı rapora göre, ABD'deki uçak seferlerinin yüzde 10,1'i en az 2 saat gecikiyor. Gecikmenin en fazla görüldüğü kent ise New York.

Brookings Enstitüsünün raporuna göre, sorunun büyük kısmı, büyük kentler arasında düzenlenen kısa mesafeli uçuşlardaki fazla yığılmadan kaynaklanırken, hava trafiği kontrol sistemlerinin yetersiz donanımı ve diğer faktörler de gecikmede rol oynuyor. Uzmanlar, soruna çözüm olarak, kısa mesafeli uçuşlar yerine hızlı tren seferlerinin hizmete alınmasını, ayrıca seferlerin gün boyunca daha eşit biçimde dağılımını sağlamak için, yoğun hareketliliğe sahip havaalanlarına, trafiğin en fazla olduğu zamanlarda düzenlenen uçuşlardan harç alma izni verilmesi önerisinde bulunuyor.

Rapora göre, ABD'deki uçak seferlerinin yüzde 10,1'i en az 2 saat gecikiyor.1990 yılında ise bu oran yüzde 4,3'dü. Ortalama gecikme oranı da, 1990 yılında 41 dakikayken, bu yıl 56,5 dakikaya çıktı. Uçakların zamanında varış oranının ise yüzde 78,9 olduğu belirtildi.

ABD'deki uçak seferlerinde gecikmenin en fazla görüldüğü kent New York olarak belirlenirken, kentte varış seferlerinin yüzde 30'u, kalkış seferlerinin ise yüzde 22'si gecikiyor.

Brookings'in araştırması, uçuşlardaki gecikmenin büyük çoğunluğunun 26 kentte toplandığını ortaya koyarken, bu kentler arasında New York, Chicago, Miami, Atlanta, Philadelphia ve San Francisco'nun isimleri öne çıkıyor. Zamanında seferlerde en iyi performans gösteren büyük kentler ise Salt Lake, Honolulu ve San Jose olarak tespit edildi.

Raporun hazırlayıcılarından Adie Tomer, zamanında düzenlenen seferlerde son zamanlarda düzelme görüldüğünü, bunun nedenininse ekonomik durgunluk yüzünden hava yolu şirketlerinin seferlerini azaltması olduğunu söyledi. Ancak Tomer, Amerikan ekonomisi düzeldikçe, hava yolu trafiğinin de artacağını, bunun da daha fazla gecikme anlamına geldiğini belirtti.

Uzmanlar raporda, Amerikan hava yolu taşımacılığının etkinliğinin en iyi nasıl artırılabileceğini ele almak üzere, hava yolları ve havaalanları temsilcilerinin katılımıyla bir federal komisyonun kurulmasını da tavsiye ediyor. Brookings uzmanları, uçakların birbirine daha yakın uçabilmesini sağlayacak teknolojinin kullanımı, havaalanlarının özelleştirilmesi ve ülkenin hava trafiği kontrol sisteminin modernleştirilmesi gibi önerilerde de bulunuyor.

(Haber Türk)

Uçak rötarları tavan yaptı!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000