24 Eylül 2011, Cumartesi 08:01:19

UÇAK LASTİKLERİ NEDEN KOLAY PATLAMIYOR?

Tonlarca yükle iniş kalkış yapan uçakların lastiklerinin patlayıp patlamayacağı sorusu birçok kişinin aklına geliyor.
  • nitrojen bir kedidir.
  • nitrojen yanıcı bir gaz değildir.
  • atpl kitaplarından bilgileri buraya copy paste yapmanıza gerek yok! zaten bu konularla ilgilenen kişi eksiklerini çoktan tamamlamışır. alakasız birisine ise bu haberin içeriği fazla bile kalır. o yüzden kim daha çok biliyor yarışınızı gidin kendi aranızda yapın. kimse bilgi yarışması yapmıyor, mülakatta yok, sakin olun şampiyonlar..
  • al sana biraz daha bilgi, bu arada gercekten ilk yorumu yazan ben degilim. ama bu haberi kim hazirladiysa sacma sapan hazirlamis. 180, 300 derecede "BILE" devreye girebilen termik tipalar, zaten o sicakliklarda eriyip lastigin icindeki havayi bosaltmak uzere tasarlanmislardir. niye o sicakliklarda bile calisabiliyor... bu ilk degil ki airport haber de, 17/35 R pistinde calisma olucak yazdiginizda da kafam karismisti hangi pist kapaniyor diye. Biraz ozen gosterin yahu, ekmek yiyorsunuz bu isten...
  • nitrojen gazi yanici bir gazdir. Diger gazlardan farkli olarak düsük yanma sicakligina sahiptir.
  • o mesaji atan ben degilim, ama adam yanlis bilgiyi duzeltti diye niye ukala oluyor. Bu durumda sen ne oluyorsun, ezik mi? haberi yazan adam oturup adam gibi isini yapsa kimsenin de derdi degil biseyleri bildigini gostermek...
  • kaptan/ FO / dispatch / ground sormamiz gerekir bence engineer anlamaz
  • neden nitrojen diyorsunuz azot demek varken
  • karting pistlerinde de gormemiz mumkun : ) bilgilendirici yazi icin tesekkurler.
  • aferin bize bilgini gösterdin eksikleri tamamladın, madalyalar gelsin sana
Tonlarca yükle iniş kalkış yapan uçakların lastiklerinin patlayıp patlamayacağı sorusu birçok kişinin aklına geliyor. Ancak, uçak jantı üzerine yerleştirilen ve 300 derece ısıda bile devreye giren termik tapeler sayesinde lastiklerin patlamasının önüne geçiliyor.

Uçak jantı üzerinde emniyet aksesuar parçaları ile 180 veya 300 derece ısıda bile devreye girebilen termik tapalar bulunuyor. Tapalar yüksek ısıda devreye girip lastiğin içindeki nitrojen gazı (azot) basıncını dışarıya doğru vererek azaltıyor. Söz konusu durum, uçakların pistleri kullanırken lastiklerin yüksek ısıdan dolayı patlama ve yarılmasını engellemiş oluyor.

UÇAK LASTİKLERİ 'NİTROJEN' İLE ŞİŞİRİLİYOR
Öte yandan uçak lastikleri, her zaman nitrojen ile şişiriliyor. Sebebi ise; sıcak ve soğuk hava değişimlerinde sıcaklık farkından dolayı lastik basıncının düşmeme veya artmaması gösteriliyor. Azot oksijene göre daha kararlı bir madde olduğu için yüksek ısı ve basınca dayanabiliyor.

Ayrıca uçak lastiği 200 iniş ya da kalkış sonrası değiştiriliyor ya da kaplanıyor. Her lastiğe en fazla 6 kez kaplama yapılarak uçaklarda güvenle kullanılabiliyor. Ömrünü tamamlayıp yenileme imkanı ortadan kalkan uçak lastikler hurdaya çıkartılıyor.

Uçak lastiklerinin bir kısmı Marmaray, İDO gibi kuruluşlar olmak üzere liman kentlerindeki iskelelerde koruyucu olarak kullanılıyor.

(Sondakika.com)

UÇAK LASTİKLERİ NEDEN KOLAY PATLAMIYOR?

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

Misafir ~ 13 yıl önce
nitrojen bir kedidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
nitrojen yanıcı bir gaz değildir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
atpl kitaplarından bilgileri buraya copy paste yapmanıza gerek yok! zaten bu konularla ilgilenen kişi eksiklerini çoktan tamamlamışır. alakasız birisine ise bu haberin içeriği fazla bile kalır. o yüzden kim daha çok biliyor yarışınızı gidin kendi aranızda yapın. kimse bilgi yarışması yapmıyor, mülakatta yok, sakin olun şampiyonlar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
al sana biraz daha bilgi, bu arada gercekten ilk yorumu yazan ben degilim. ama bu haberi kim hazirladiysa sacma sapan hazirlamis. 180, 300 derecede "BILE" devreye girebilen termik tipalar, zaten o sicakliklarda eriyip lastigin icindeki havayi bosaltmak uzere tasarlanmislardir. niye o sicakliklarda bile calisabiliyor... bu ilk degil ki airport haber de, 17/35 R pistinde calisma olucak yazdiginizda da kafam karismisti hangi pist kapaniyor diye. Biraz ozen gosterin yahu, ekmek yiyorsunuz bu isten...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
nitrojen gazi yanici bir gazdir. Diger gazlardan farkli olarak düsük yanma sicakligina sahiptir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
o mesaji atan ben degilim, ama adam yanlis bilgiyi duzeltti diye niye ukala oluyor. Bu durumda sen ne oluyorsun, ezik mi? haberi yazan adam oturup adam gibi isini yapsa kimsenin de derdi degil biseyleri bildigini gostermek...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
kaptan/ FO / dispatch / ground sormamiz gerekir bence engineer anlamaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
neden nitrojen diyorsunuz azot demek varken

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
karting pistlerinde de gormemiz mumkun : ) bilgilendirici yazi icin tesekkurler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
aferin bize bilgini gösterdin eksikleri tamamladın, madalyalar gelsin sana

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000