18 Ocak 2012, Çarşamba 08:09:32

UÇAĞINI İSTEYEN AMERİKA'YLA DALGA GEÇİYOR

İran devlet radyosu tarafından duyurulan habere göre: İran’ın ele geçirdiği Amerikan insansız uçağının Washington yönetimi tarafından istenmesi üzerine harekete geçen Tahran yönetimi, uçağın Oyuncağını gönderme kararı aldı.
Amerikan ordusunun envanterine kayıtlı olan RQ-170 tipi insansız keşif uçağı geçtiğimiz ay İran’ın doğusunda Afganistan sınırına 225 kilometre mesafede düşmüş ve İran’ın eline geçmişti. Amerikan yönetimi düşüşün teknik sebeplerle olduğunu savunurken İran ise kendilerine ait özel bir teknoloji ile uçağı düşürdüklerini savunmuştu. Bu gelişme üzerine derhal Tahran’la temaslara başlayan Washington yönetimine cevap, İran devlet radyosundan geldi.

İran devlet radyosu, Amerika’nın keşif amaçlı kullandığı RQ-170 tipi keşif insansız uçağın Oyuncak modelinin, Washington yönetiminin resmi talebine yanıt olarak Beyaz Saray’a gönderileceğini duyurdu.

Radyo, Oyuncağın uçağın gerçek büyüklüğünün 80′de biri kadar olacağını, ayrıca modelin İran pazarında yaklaşık 70 bin riyale (8 TL) satılacağını belirtti.

Barack Obama yönetimi, geçen ay İran’ın doğusunda Afganistan sınırına 225 kilometre mesafede düştükten sonra İranlı yetkililer tarafından ele geçirilen keşif uçağının ABD’ye iade edilmesini talep etmişti.

RQ-170

Silah taşımayan ve sadece istihbarat amaçlı kullanılan RQ-170 tipi insansız uçaklar, Amerika’nın Afganistan’daki gözü olarak görev yapıyordu. 13 metre kanat açıklığına sahip olan söz konusu uçak saatte 800 kilometre hıza çıkabiliyor ve 15 bin metreden fazla yüksekliğe çıkabiliyor.

Söz konusu casus uçak F-16, F-22, F-35 gibi savaş uçaklarını üreten Lockheed Martin şirketi tarafından imal ediliyor ve 2005 yılından bu yana Amerş,ikan ordusu tarafından kullanılıyor.
UÇAĞINI İSTEYEN AMERİKA'YLA DALGA GEÇİYOR

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000