25 Kasım 2012, Pazar 10:45:24

TÜRKİYE AWACS İSTEYECEK Mİ?

Patriotlar’ın ardından Türkiye’nin NATO’dan AWACS erken uyarı uçağı talep etmesi de gündemde...
  • 2011'de Çiğli'deki hava gösterilerinde sergilenen AWACS neydi peki? Ben bizim biliyordum?
  • biz awacs sipariş ettik beoing firmasına ama sistemin bir parçasını israilli firma ürettiği için ve bu parçayı israilli firma göndermediği için boeing uçağı teslim edemiyor malesef yoksa şu an bizim kendi awacs uçağımız olacaktı. beoing 737 modelinin awacs versiyonu bu resimdeki uçak boeing 707 modeli olup radarı yuvarlaktır boeing 737 modelinde radar uçağın arkada tarafında ve uzunlamasına monte edilmiş olacaktır..
  • Onun yerine kendi uçağımızı verseler artık??

AWACS’lar 1990’da Saddam Kuveyt’i işgal ettiğinde de Türkiye’ye gönderilmişti...

ABD Başkanı George W. Bush, İkinci Körfez Savaşı’nı 2003 Nisan’ında başlatmadan hemen önce Türkiye, Irak’tan gelebilecek olası bir saldırıda nasıl yardımcı olabileceklerini tartışmak için NATO’nun 4’üncü maddesini devreye sokarak acil toplantı talep etmişti. Toplantının ardından ittifak ‘Display Deterrence’ adlı operasyonla, Türkiye’nin güvenliğini sağlamak için savunma önlemleri aldı. Bu önlemler, AWACS erken uyarı uçakları, beş Patriot hava savunma bataryası ve kimyasal ve biyolojik savunma ekipmanından oluşuyordu. Şimdi benzer bir önlem Suriye tehdidine karşı kullanılıyor.

‘Ek talep olabilir’

Türkiye 9 yıl aradan sonra bir kez daha NATO’nun 4’üncü maddesini işleterek önce danışma toplantısı ardından da Patriot füze bataryalarının Suriye sınırını konuşlanmasını talep etti. NATO’nun da buna önümüzdeki haftalarda yanıt verip, ikisi Malatya, ikisi Şanlıurfa ve ikisi de Diyarbakır’a olmak üzere 6 Patriot bataryasını Türkiye’ye gönderecek. Ancak NATO’nun Suriye tehdidine yönelik Türkiye sınırında alacağı önlemler bununla sınırlı kalmayabilir. Turkish Weekly’nin haberine göre bir Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Türkiye’nin hava savunmasını desteklemek için ek talepler yapılabileceğini, bunun içinde NATO’nun sahip olduğu AWACS erken uyarı uçaklarının da olabileceğini belirtti. AWACS’lar 1990’da Saddam Kuveyt’i işgal ettiğinde de Türkiye’ye gönderilmişti. 2003’teki operasyon kapsamında ise 950 saat uçuş yaparak Türk hava sahasını korudu.

En üstün uçak! E-3 Sentry (AWACS)

Boeing firması tarafından üretilen bir hava uyarı ve kontrol sistemi. Bu jet her tür hava koşulunda denetleme, komuta, kontrol ve iletişimi sağlıyor. Bu özelliği ile ABD, NATO ve diğer müttefik savunma kuvvetleri tarafından kullanılıyor. AWACS dünyanın en üstün hava savaşı kumanda ve kontrol uçağı olarak adlandırılıyor.

TÜRKİYE AWACS İSTEYECEK Mİ?

Yorumlar

Volvo ~ 11 yıl önce
2011'de Çiğli'deki hava gösterilerinde sergilenen AWACS neydi peki? Ben bizim biliyordum?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CAMAROTH ~ 11 yıl önce
biz awacs sipariş ettik beoing firmasına ama sistemin bir parçasını israilli firma ürettiği için ve bu parçayı israilli firma göndermediği için boeing uçağı teslim edemiyor malesef yoksa şu an bizim kendi awacs uçağımız olacaktı. beoing 737 modelinin awacs versiyonu bu resimdeki uçak boeing 707 modeli olup radarı yuvarlaktır boeing 737 modelinde radar uçağın arkada tarafında ve uzunlamasına monte edilmiş olacaktır..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
adem ~ 11 yıl önce
Ben de diyorum kim sıkıyor bu palavraları.
Boeing ~ 11 yıl önce
Onun yerine kendi uçağımızı verseler artık??

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000