22 Haziran 2016, Çarşamba 10:30:02

Turizmdeki kriz balonculuğu da vurdu

Kapadokya’da balon turları da turizmde yaşanan krizden olumsuz etkilendi. Krizin etkisiyle sektörde doluluk yüzde 40’a gerilerken, gelir de 85 milyon eurodan 34 milyon euroya düştü.
  • Balon ücretleri pahalı diyenleri anlamak mümkün değil. Sanki zorla uçuşa katıl deniliyor. Pahalıysa katılmazsın, basit. Ayrıca biraz araştırılsa 25 balon firmasında 25 farklı fiyat alabilirlerdi. Gayet uygun uçuş yapan yerler de var.
  • Acente & rehber mafyası bindiği dalı kesiyor farkında değil.üstüne üstlük çobanlıktan gelme firma sahipleride Buna seyirci.Böyle giderse bir-iki firma dışında kimse kalmıyacak haberiniz olsun.Pilotların ve ekiplerin sırtına binmekle bu iş çözülmez.
  • Yazık insanlara o ücretler satış yapıp ondan sonra balon turizmide etkilendi diyin daha beter olsunlar.
  • Bu rakamlara göre ciddi vergi kaybı da yaşanmış oldu.
  • Beter olsunlar...Yerli halkımızı utanmadan kazıklıyorlardı...Bu onlara ders olsun...Otelcilerde , turizimcilerde, havacılarda..yerli halka indirim yapmalı, kolaylık tanımalı...o Zaman turizm e istikrar gelecektir...
  • Pilotlara normal zamandada maaş vermeyen sevgili şirketlerimiz ....beddua almayın
  • Adam başı 1000 TL saati !! şaka gibi . Şimdi bekleyin bakalım melul melul.
  • bir yanlışlık var. tüm millet akp ye oy verdi. istikrara oy verdi. turizmin ölmüş olması imkansız. bunu cehapeli aleviler söylüyordur. balonculara git sor işlerimiz tıkırında diyeceklerdir.
  • Bu turizmcilerin alayının köküne kibrit suyu..Yıllarca yabancı turiste 100$ yerli turiste 1000$ fiyat tarifesi uyguladınız şimdi beter olun.Yerli turiste fiyatları da düşürseniz köyüme gider tavuklara yem atarım,bahçeden domates Mısır salatalık biber hepside organik,bahçeme hamak kurar yatarım ohh missss ama yinede sizlerin otellerinde tatil yapmam.
  • sen turist tarifesi uygularsan turist olmayınca tabi müşteri bulamazsın. o fiyatları aşağı çekin ki halk da yararlansın biraz.

Turizm sektöründe etkisini sürdüren kriz, Kapadokya’da kendine özgü bir sektöre dönüşen sıcak hava balonculuğunu kötü sarstı. Bölgedeki yatak iptalleri, doğal olarak firmalarca düzenlenen balon turlarına da yansıdı. Tura çıkan balonlarda doluluk oranı yüzde 40 geriledi. Sektörde gelir, bir önceki yıla göre 50 milyon euroluk kayıpla, 34 milyon euroya geriledi. Sıcak hava balonculuğu, kısa zamanda markalaşarak kendine özgü bir sektöre dönüşünce, peribacaları ülkesi Kapadokya’nın en gözde turizm alternatifl erinden biri haline gelmişti.. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden (SHGM) ruhsatlı işletmelerin sayısı 2014 yılında 25’e, balon sayısı 195’e çıktı. İşletme sayısı artıkça, düzenlenen tur sayısı da arttı ve elde edilen gelir 85 milyon euroya yükseldi.

Sektör 1500 kişiye istihdam olanağı sağlıyor

Kapadokya’nın sıcak hava balonculuğunda cazibe merkezi haline gelmesinde, son yıllarda bölgeye hava yoluyla gelen turist sayısındaki artışlar etkin rol oynadı. Örneğin, Kayseri’deki Erkilet Havaalanı’nın uluslararası standartlara kavuşması, Tuzköy Havaalanı’nın SHGM tarafından Open - Sky alan ilan edilerek ikili anlaşmalar uyarınca 107 ülkenin uçuşlarına açılması, sadece sektörün gelişmesine katkıda bulunmakla kalmadı, balon işletmeciliğinde, Kapadokya’yı dünyanın en gözde merkezlerinden biri haline getirdi.

SHGM’nin yeni işletmelere ruhsat vermesiyle önü açılan balonculuk sektörü, bir önceki yıla göre 2014’de daha çok turist gezdirerek, sezonu 84.8 milyon euroluk döviz girdisiyle kapamıştı. Balon turları bin 500’ü aşkın kişiye de istihdam olanağı sağlıyor. SHGM verilerine göre, 2002 yılında bölgede 6 işletme 31 balon vardı. İşletme sayısı 2014 sonunda 25’ e, balon sayısı 195’e çıktı. Yine verilere göre, 2014 yılında Kapadokya’ya gelen 2 milyon 852 bin 552 turistin 424 bini balon turlarına katıldı, bu turlardan yaklaşık 85 milyon euro gelir elde edildi. Bir önceki yıl ise balon turlarından elde edilen döviz geliri, 65 milyon euro idi.

İstihdamda önemli oranda kısıtlama var

Kapadokya’da balon turları düzenleyen firmaların belli başlıcalarını Anatolian Balloons, Kapadokya Balons, Göreme Balons, Ürgüp Baloons, THK Gökçen Balons, Turka Balons, Discovery Baloons, Kaya Balons, Skyway ve Voyager gibi işletmeler oluşturuyor. Uluer Havacılık bünyesinde faaliyet gösteren Anatolian Balloons bunların en büyüğü. 400 yolcu kapasiteli Anatolian Balloons, kriz öncesi 23 olan balon sayısını 17’ye, pilot sayısını ise 11’e düşürdü. İşletmede 4’ü yabancı 15 pilot görev yapıyordu. Kriz nedeniyle yabancı pilotlar ayrıldı. Çalışanlardan bir bölümünün, firma ile iş ilişkileri kesildi. Krizin,özellikle kapasite kullanımında öteki işletmeleri de ciddi sorunlarla karşı karşıya bıraktığı, gerek balon sayılarında gerekse istihdamda, önemli oranda kısıtlamalara gidildiği bildirildi.

Sektör yükselişe geçtiği dönemde krizle boğuşmak zorunda kaldı

Anatolian Balloons Genel Müdürü Mahmut Uluer, Kapadokya’da çok sayıda turistik tesis, 30 bine yakın turist yatağı olduğunu belirterek, “Bu tesisler bir yıl öncesine kadar, yerlisiyle yabancısıyla 3 milyona yakın turist ağırlıyordu. Ne var ki; güney komşularımızdaki savaş ve artan terör olayları yüzünden bölgeye yabancı turist gelmez oldu. Dolayısıyla, otellerde yüzde 30’a gerileyen doluluk, balon turlarına yüzde 40 oranında yansıdı ve işletmeleri zor durumda bıraktı. Baloncular, aradaki yüzde 10’luk farkı yerli turist avantajıyla korumaya çalışıyor” dedi.2002 yılında 6 küçük işletme ile göklere açılan balonculuğun, sıçrama yaparak Kapadokya’da yükselişe geçtiği bir dönemde, krizle boğuşmak zorunda kalmasını talihsizsizlik olarak değerlendiren Uluer, “Bölgemizde sıcak hava balonculuğu özellikle son yıllarda hızlı bir gelişme göstererek Kapadokya’nın en önemli alternatif turizm seçenekleri arasına girdi. Bunda da SHGM’nin aldığı bir dizi önlem etkili oldu. Ne var ki; sektörde yaşanan kriz işletmeleri zora soktu” dedi.

Talep edilen ücret 160 -300 euro arasında

Kapadokya Turistik İşletmeciler Derneği verilerine göre, turizm sezonlarında günlük bin kişiyi aşan genel yolcu kapasitesiyle Kapadokya balon sektöründe çok önemli bir yere sahip. Gökyüzünde balon turları genelde 60 ile 75 dakikalık zaman dilimleri üzerinden yapılıyor. Gezi süresi 2 saati kapsayan turlar da var. Talep edilen ücret ise 160 ila 300 euro arasında değişiyor. Kapadokya’da ticari balon turları 10 yıl önce başladı. Balon turlarına katılanların çoğunluğunu yabancı turistler oluşturuyor. Turlar Ürgüp, Göreme, Uçhisar ve Çavuşin gibi farklı uçuş merkezlerinden, kapasiteleri 3 ila 36 kişi arasında değişen sıcak hava balonlarıyla yapılıyor. (Dünya)

Turizmdeki kriz balonculuğu da vurdu

Yorumlar Tüm Yorumlar (25)

Turizmci ~ 8 yıl önce
Balon ücretleri pahalı diyenleri anlamak mümkün değil. Sanki zorla uçuşa katıl deniliyor. Pahalıysa katılmazsın, basit. Ayrıca biraz araştırılsa 25 balon firmasında 25 farklı fiyat alabilirlerdi. Gayet uygun uçuş yapan yerler de var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hüsnü ~ 8 yıl önce
Acente & rehber mafyası bindiği dalı kesiyor farkında değil.üstüne üstlük çobanlıktan gelme firma sahipleride Buna seyirci.Böyle giderse bir-iki firma dışında kimse kalmıyacak haberiniz olsun.Pilotların ve ekiplerin sırtına binmekle bu iş çözülmez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Beter olsunlar ~ 8 yıl önce
Yazık insanlara o ücretler satış yapıp ondan sonra balon turizmide etkilendi diyin daha beter olsunlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vergi ~ 8 yıl önce
Bu rakamlara göre ciddi vergi kaybı da yaşanmış oldu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Beter ~ 8 yıl önce
Beter olsunlar...Yerli halkımızı utanmadan kazıklıyorlardı...Bu onlara ders olsun...Otelcilerde , turizimcilerde, havacılarda..yerli halka indirim yapmalı, kolaylık tanımalı...o Zaman turizm e istikrar gelecektir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Balon ~ 8 yıl önce
Pilotlara normal zamandada maaş vermeyen sevgili şirketlerimiz ....beddua almayın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yanii ~ 8 yıl önce
Adam başı 1000 TL saati !! şaka gibi . Şimdi bekleyin bakalım melul melul.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
olmaz ~ 8 yıl önce
bir yanlışlık var. tüm millet akp ye oy verdi. istikrara oy verdi. turizmin ölmüş olması imkansız. bunu cehapeli aleviler söylüyordur. balonculara git sor işlerimiz tıkırında diyeceklerdir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MIGHTY ~ 8 yıl önce
Bu turizmcilerin alayının köküne kibrit suyu..Yıllarca yabancı turiste 100$ yerli turiste 1000$ fiyat tarifesi uyguladınız şimdi beter olun.Yerli turiste fiyatları da düşürseniz köyüme gider tavuklara yem atarım,bahçeden domates Mısır salatalık biber hepside organik,bahçeme hamak kurar yatarım ohh missss ama yinede sizlerin otellerinde tatil yapmam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cahilsavar ~ 8 yıl önce
sonu gelmeyen, elmayla armutu birbirine karıştırıp ucuz çıkarımlar yapan cehalet... gelmeyen turistin sadece antalya'daki otel sahiplerini değil, ülkenin tamamını bir vadede ve muhakkak sıkıntıya sokacağının ayrımına varamayan cehalet... oteller dolmayınca, otellere iş yapan tüccarların, onların çalıştığı esnafların, o turistleri getiren havayollarının edeceği zararı düşünemeyen cehalet... turizm geliri olmadığı için cari açığın finansmanında yabancı parayla borçlanmak zorunda kalacağımızı hesaba katmayan cehalet... yerli turistin bırakacağı paranın TL olacağı ama bizim ülke olarak dövize olan ihtiyacımız için yabancının getireceği dövizin yerli turistle sağlanamayacağını bilmeyen cehalet...
iyi olmuş ~ 8 yıl önce
sen turist tarifesi uygularsan turist olmayınca tabi müşteri bulamazsın. o fiyatları aşağı çekin ki halk da yararlansın biraz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000