27 Mart 2016, Pazar 10:10:19

Terör yüzünden çileye uçacağız!

Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Zaventem Havalimanı’nda hafta içinde yaşanan terör saldırısı, hiç kuşkusuz güvenlik tedbirlerinin yeniden sorgulanmasına ve kontrollerin daha da artırılmasını gündeme getirecek.
  • Boylesi daha iyi her sey bizim guvenliyimiz icin
  • Bu çileyi zaten sabiha gökçen de uçuş ekipleri fazlasıyla yaşıyor.. Hadi tamam kemer çıkarttırıyorsunuz anlıyorum saygı duyuyorum belki de olması gereken bir şey. Ama geçenler de iyice abartıp ekiplerin 200 ml lik parfümlerini bile toplamaya kalktılar sizede artık sıvı kısıtlaması var diyerek. Bazı bayan arkadaslarımızın makyaj malzemelerini bile almaya kalktılar. Sonradan heralde itiraz etmiş olacaklat ki düzeldi. Bu antAlyadan gelen sevgili vali basımızın belası oldu ekiplere karşı ciddi bir garezi oldugunu düşünüyorum
  • zaman'a kayyum atandıktan sonra saçmaladılar iyice...
  • Havaalanına ilk girişte x-ray cihazı koymak en büyük hatadır. İnsanların en yoğun olarak bulunduğu yerdir. Dışarıdan gelen canlı bomba için bombayı patlatmanın en uygun yeridir. Girişteki x-ray den sonra check in salonlarına kadar hiç bir yerde bukadar insan yoğunluğu yoktur.
  • amaç insanları fişlemek!!
  • Gerçekleştirilen tüm saldırıların faillerinin istihbarat tarafından zaten bilinen kişiler olması bu gibi önlemlerin bir tiyatrodan ibaret kılıyor. Seyahat etmeyi ve normal bir yaşantı sürmeyi milyonlarca insan için bir çileye dönüştüren bu caydırıcı olmayan önlemler bir güvenlik ekonomisinden, rantından ibaret. Milyarlarca dolar özel güvenlik şirketlerine ve cihazlarına harcanıyor. Korku ve kaygı modern hayatın hastalığı, teröristler hedeflerine ulaşıyor ne yazık ki. Havayolları, turizm endüstrisi ve paydaşları bu gibi anlamsız uygulamaların uzun vadede en büyük kaybedeni olacak. Çok yazık!

Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Zaventem Havalimanı’nda hafta içinde yaşanan terör saldırısı, hiç kuşkusuz güvenlik tedbirlerinin yeniden sorgulanmasına ve kontrollerin daha da artırılmasını gündeme getirecek. Yani düne kadar şikayet ettiğimiz havalimanlarındaki yoğun güvenlik tedbirleri, yerini daha ağır uygulamalara bırakacak. Bu yüzden havalimanlarındaki konforun ve uçaklardaki keyifli seyahatin tadı büyük ölçüde kaçacak. Yeni dönemde paranoyaya dönüşecek güvenlik uygulamalarıyla da eğlence yerine adeta çileye uçmaya başlayacağız.

Canlı bomba eylemleri nedeniyle güvenlik tedbirleri en üst seviyeye çıkarılan Türkiye’deki havalimanlarında, Brüksel’deki saldırı sonrası da denetimler artırıldı. Bu amaçla havalimanı girişinde araçlar didik didik aranırken, metroyla gelenler risk analizine göre GBT (Genel Bilgi Toplama) kontrolüne tabi tutuldu. Terminal içi ve dışında devriye gezen polis sayısı da artırılırken, K 9 bomba arama köpekleriyle denetimlere ağırlık verildi. Ayrıca terminal girişindeki kapı dedektörlerindeki sinyal seviyesi de yükseltildi. Yolcular bu yüzden, seyahat öncesi en büyük çileyi güvenlik kontrollerinde yaşadı. Üzerinde en küçük bir metal eşya taşıyanlar dahi kapı dedektörlerinden geçerken sinyal verdiğinden hemen hemen her yolcu detaylı elle aranmaya başlandı. Bu arada uçağa verilen bagajlar da titiz kontrolden geçirilirken, şüpheli valizler açılarak kontrol edildi.

İZMİR’DEKİ UYGULAMA KALDIRILDI

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndaki terminal girişinde kaldırılan x-ray cihazlı güvenlik kontrolü ise Brüksel Havalimanı’ndaki terör saldırısı sonrası yeniden uygulanmaya başladı. 1 Temmuz 2015’ten itibaren ilk etapta İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali giriş kapılarındaki x-ray güvenlik noktalarının kaldırılmasını kararlaştırılmıştı. Uygulama başladı ve bugüne kadar da güvenlik zafiyeti konusunda herhangi bir sorunla karşılaşılmamıştı. Terminal girişindeki x-ray cihazlarının kaldırılmasıyla her kapıda ‘risk analizatörü’ görevlendirilmişti. Risk analizatörlerinin tespit ettiği şüpheli ya da rast gele seçilen yolcular ise ayrı bölgede, detaylı aramadan geçiriliyordu. Ayrıca 24 saat kamerayla izlenen terminaldeki güvenlik personeli sayısı artırılırken, şüpheli paket veya valizler ise ‘patlayıcı koklama köpekleri’ tarafından kontrol edildi. Burada sağlanan başarı nedeniyle uygulamanın diğer havalimanlarına yaygınlaştırılması beklenirken, Brüksel’deki saldırı, projeyi sonlandırdı.

YENİ TEDBİRLER KAPIDA!

Artan terör eylemleri sonrası ABD ve Avrupa ülkelerindeki havalimanlarında güvenlik tedbirleri en üst seviyeye çıkarılırken, bir süre önce yeni uygulamalar konusunda bazı kararlar alınmıştı. Özellikle Rus Metrojet Havayolları yolcu uçağının geçen Ekim’de terör örgütü IŞİD tarafından düşürülmesinin ardından havalimanlarındaki güvenlik uygulamalarında değişikliğe gidildi. AB Komisyonu’nun yanı sıra ABD ve bazı Avrupa ülkeleri, Türkiye’den de başta transit (aktarmalı uçuş yapan) yolculara yönelik yeni tedbirler almasını istedi. ABD ve İngiltere, transit yolcularla ilgili bagaj ve diğer işlemlerin kendileri tarafından yapılması için aralarında Türkiye, Libya, Tunus ve Ürdün gibi 8 ülkeden talepte bulundu. Uluslararası kurallar gereği bu istek geri çevrildi ancak son saldırı yüzünden bu konunun yeniden gündeme getirilmesi de bekleniyor.

AB’nin ısrarcı davrandığı bir başka konu da, Uzak Sınırlar Projesi. Bu proje gerçekleşirse stratejik aktarma merkezi konumundaki Türkiye gibi ülkelerde, sınır güvenliğinin Göç İdaresi tarafından yapılandırılması ve sınır kapılarında ofis açması planlanıyor. Böyle bir teşkilatlanma olduğunda ise Türkiye’deki sınır kapıları, AB’nin uzak sınır kapısı gibi algılanacak ve AB’ye gerçekleşecek uçuşlarda yolculara yönelik yeni güvenlik uygulamaları gündeme gelecek.

GÜVENLİKTE TAVİZ OLMAYACAK!

Avrupa ülkeleri, terör örgütlerinin gücünün zayıflatılması amacıyla ilk etapta para ve insan kaynağının kesilmesi konusunda ciddi tedbirler alınmasını istiyor. Bu kapsamda kara, hava ve deniz sınırlarlarından geçişlerdeki güvenlik tedbirlerinin en üst seviyeye çıkarılması istenirken, daha sonra ise gücü azalan terör örgütleriyle sıcak temasa yani çatışmaya girilmesinin daha doğru olacağı dile getiriliyor. Bu konuda ısrarcı olan ABD ve Avrupa ülkeleri, terör örgütü üyelerinin takibini ve yakalanmasını kolaylaştıracak tüm güvenlik tedbirlerinin acilen ve zafiyet gösterilmeksizin uygulamaya konulmasını istiyor.

Mustafa Gün / Zaman

Terör yüzünden çileye uçacağız!

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

... ~ 8 yıl önce
Boylesi daha iyi her sey bizim guvenliyimiz icin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pgs purser ~ 8 yıl önce
Bu çileyi zaten sabiha gökçen de uçuş ekipleri fazlasıyla yaşıyor.. Hadi tamam kemer çıkarttırıyorsunuz anlıyorum saygı duyuyorum belki de olması gereken bir şey. Ama geçenler de iyice abartıp ekiplerin 200 ml lik parfümlerini bile toplamaya kalktılar sizede artık sıvı kısıtlaması var diyerek. Bazı bayan arkadaslarımızın makyaj malzemelerini bile almaya kalktılar. Sonradan heralde itiraz etmiş olacaklat ki düzeldi. Bu antAlyadan gelen sevgili vali basımızın belası oldu ekiplere karşı ciddi bir garezi oldugunu düşünüyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kayyum ~ 8 yıl önce
zaman'a kayyum atandıktan sonra saçmaladılar iyice...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İzmirli ~ 8 yıl önce
Havaalanına ilk girişte x-ray cihazı koymak en büyük hatadır. İnsanların en yoğun olarak bulunduğu yerdir. Dışarıdan gelen canlı bomba için bombayı patlatmanın en uygun yeridir. Girişteki x-ray den sonra check in salonlarına kadar hiç bir yerde bukadar insan yoğunluğu yoktur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
izmirli ~ 8 yıl önce
peki yoğunluk olmayınca güvenlik olucağını düşündünde bombacıyı engelleyecek caydıracak yada yakalanmasını farkedilmesini sağlayacak önlemlerin başında xray cihazıyla kontrol noktalarının olması gerektiğini neden düşünemedin?
Cozum basit, ~ 8 yıl önce
Havaalani girisindeki X-ray cihazindan once bir X-Ray cihazi konulursa, havaalani girisindeki X-ray cihazinda sirada bekleyen yolculara saldiri tehlikesi giderilmis olur. Ben de boyle cozum buldum.
rezalet ~ 8 yıl önce
amaç insanları fişlemek!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hani karpuz.. ~ 8 yıl önce
karpuz alırken dibine vururlar ya ... insanın keleğini nasıl anlayacağız ? en iyisi yine x-ray..
Güvenlik Rantı ~ 8 yıl önce
Gerçekleştirilen tüm saldırıların faillerinin istihbarat tarafından zaten bilinen kişiler olması bu gibi önlemlerin bir tiyatrodan ibaret kılıyor. Seyahat etmeyi ve normal bir yaşantı sürmeyi milyonlarca insan için bir çileye dönüştüren bu caydırıcı olmayan önlemler bir güvenlik ekonomisinden, rantından ibaret. Milyarlarca dolar özel güvenlik şirketlerine ve cihazlarına harcanıyor. Korku ve kaygı modern hayatın hastalığı, teröristler hedeflerine ulaşıyor ne yazık ki. Havayolları, turizm endüstrisi ve paydaşları bu gibi anlamsız uygulamaların uzun vadede en büyük kaybedeni olacak. Çok yazık!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000