28 Nisan 2017, Cuma 09:40:42

Tecnam kapılarını AirportHaber'e açtı

Cirrus’tan sonra dünyanın en büyük genel havacılık uçağı üreticisi Tecnam, İtalya’nın Capua bölgesindeki üretim tesislerinin kapısını Airporthaber’e açtı.
  • Ben olsam genel havacilikda ki vergiyi kaldiririm, amerika gibi indi bindi parasi almam gunluk park ucak parki 15 dolar yaparim, bak gor ne turist geliyor Antalya ya, Dalaman a 4 ucaga 4 vergi koyup az gelir elde ediyorsunuz, yetmez Diamond sirketini TAI almalidir. Eger boyle olma Turkiyede bir yilda genel havacilikda ki ucak sayisi 500 5 seneye 3000 olur, yabanciyi saymiyorum
  • Murat bey emeginiz icin tesekkurler. Harika bilgiler aktarmissiniz. Zaten cok belli ki tecnam 2010 modeli cessna 172 yi tahtindan edecek. Cessna piper beechcraft 1950lere 60 lara dayanan teknolojileri ve tasarimlari gunumuz ihtiyaclarina cevap verememekte. Herseyden once dusuk maliyetli ve yuksek kaliteli ucaklara butun havacilarin cok ihtiyaci var.
  • Sayenizde gerçek bir uçak fabrikası gördük. Emeğine sağlık bu yazıları hazırlayanların. Türkiye'de hala uçak üretimi nasıl yapılır bilinmediği için her uçak imalatı yapıyorum diyene inanıyor halkımız. Adam sıra sıra dizmiş ürettiği uçağı. Daha da söze gerek yok.

Cirrus’tan sonra dünyanın en büyük genel havacılık uçağı üreticisi Tecnam, İtalya’nın Capua bölgesindeki üretim tesislerinin kapısını Airporthaber’e açtı.

Ultralight, tek motor ve çift motor sınıflarında 30 farklı modelde uçak üretimi yapan İtalyan Tecnam, yeni uçağını göklere çıkarmak için geri sayıma başladı. 9 yolcu ve iki pilot (tek pilot uçabilir) olmak üzere 11 kişi kapasiteli P2012 Traveller’in üretim süreci devam ederken şimdiden 100 tanesi ABD’den olmak üzere 106 sipariş aldı. 370 beygir gücünde çift motorlu (Lycoming) uçağın üretilen prototipi şu ana kadar 100 saatlik test uçuşu gerçekleştirdi.



Kısa adı GAMA olan ( Genel Havacılık Üreticileri Birliği) verilerine göre ABD’li Cirrus markasından sonra dünyanın en büyük genel havacılık üreticisi ünvanını taşıyan Tecnam’ın yeni modeli P2012 Traveller’in dizayn çalışmaları 2012 yılında başladığı için bu adı aldı. Test uçuşları devam eden uçak 2019 yılından itibaren gökyüzünde yerini alacak.  Fiyatı ise benzerlerine göre çok uygun tutuldu. 11 kişilik uçağın fiyatı 2.2 milyon dolar olarak belirlendi. Sipariş için 100 bin euro da depozito ödenmesi gerektiği belirtildi.

90 GÜNDE TESLİM EDİLİYOR

İtalya’nın Napoli kentine bağlı Capua bölgesinde kendisine ait pisti ve hangarları bulunan Tecnam’da, 50’si mühendis olmak üzere 250 kişi görev yapıyor.  Yılda 200 uçak üretim kapasitesine sahip tesislerde, ultralight, tek ve çift motor çeşitlerinde uçak üretiliyor. Üretim süreci sipariş alındığı andan itibaren başlıyor ve  sipariş sahibi yaklaşık 90 gün içinde siparişini teslim alabiliyor.



KURUCUSU GEÇEN AY ÖLDÜ

Giovanni ve Luigi Pascale kardeşler tarafından  1948 yılında kurulan Tecnam,  60 ülkede 30 farklı modelde yaklaşık 6 bin 500 uçak üretti. Tecnam markasının yaratıcılarından ödüllü uçak tasarımcısı Luigi Pascale, geçen Mart’ta 93 yaşında hayatını kaybetti. Tecnam’ın başında halen üçüncü kuşak  Paola Pascale bulunuyor.


Giovanni ve Luigi Pascale kardeşler tarafından kuruldu.

UÇAK ÜRETİMİNE İTALYAN DAMGASI

İtalyan şirketleri uçak tasarımı ve üretimi konusunda iyi bir alt yapıya sahip ve çok başarılı üretim örnekleri de mevcut.  İtalya’nın süratiyle ünlü otomobilleri Ferrari, Lamborghini, Massarati gibi modellerle birlikte sürat konusunu havaya çıkardıkları örnekleri de bulunuyor. İtalyanlar’ın,  1912 yılında kurduğu Aermacchi firması çok sayıda özel uçaklar üretmeyi başardı. 

Macchi adıyla üretilen uçakların 24 silindirli su soğutmalı Fiat motoruna sahip MC72 modeli, 709Km hızı ile halen dünyanın en hızlı piston motorlu deniz uçağı unvanını halen koruyor.


Aeromacci'nin ürettiği MC72 model amfibik uçak

İtalyan havacılık tarihinde Macchi’nin haricinde, Piaggio, Vespa, Partenavia, Vulcanair gibi çok önemli ve büyük uçak üretici firmaları da bulunuyor.

Günümüzde sadece scooter tipi motosiklet üreten Vespa firması da 1940’larda Piaggio’nun altında savaş uçağı üretmek için faaliyetlerine başladı. Ancak 2. Dünya savaşı bombardımanları sırasında ağır hasar alan fabrika daha sonra uçak üretimine son verdi ve motosiklet üretimine yöneldi. Hatta 1946 yılında üretilen ilk Vespa motosiklet, fabrika enkazından geri kalan uçak parçaları ile üretildi.

Amerikan yapımı genel havacılık modellerinin adını çok duyurmasına rağmen, uçak üretimi konusunda 100 yılı aşkın deneyimi bulunan İtalyanlar’ın son dönemde en büyük gözdesi ise Tecnam uçakları.

P2012 Traveller özellikleri:

Menzil: 1070 NM
Hız: 190 knot
Kapasite: 9+2
Kanat uzunluğu: 14 m
Uzunluk: 11.8 m
Kabin yüksekliği: 1.36
Yakıt kapasitesi: 800 lt










AirportHaber Haber Koordinatörü Murat Herdem Tecnam fabrikasını gezdi


Tecnam'ın 11 kişi kapasiteli  P2012 traveller tipi yeni uçağı 2019 yılında servise girecek

Tecnam kapılarını AirportHaber'e açtı

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Ulasitirma bakani ~ 7 yıl önce
Ben olsam genel havacilikda ki vergiyi kaldiririm, amerika gibi indi bindi parasi almam gunluk park ucak parki 15 dolar yaparim, bak gor ne turist geliyor Antalya ya, Dalaman a 4 ucaga 4 vergi koyup az gelir elde ediyorsunuz, yetmez Diamond sirketini TAI almalidir. Eger boyle olma Turkiyede bir yilda genel havacilikda ki ucak sayisi 500 5 seneye 3000 olur, yabanciyi saymiyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Abi ~ 7 yıl önce
Abi işte zaten o dediğin gercekleşse ve Tecnam gibi güzel uçaklar ülkemizde daha yaygın olsa. Ve tabi en önemlisi: Beyaz kefeni hak edecek uçuş okulu sahipleri olsa........ Bu ülkede uçuş eğitimi avrupadan bile uygun olabilir... Şu an yurtdışında tahmini 500 gencimiz var. Türkiyede egitim pahalı olduğu için yurtdişinda okumak zorunda kalan. Bu hayal gercek olsa: her yerde havaalanı olur. Insanlar küçük uçaklar alır. Okullar çoğalır. Yabancı pilot sayısı azalır. Döviz ülkede kalır. Hem halka hemde ülkeye çok daha faydalı olur ama, hayal değil mi işte...............
Cok guzel bilgiler ~ 7 yıl önce
Murat bey emeginiz icin tesekkurler. Harika bilgiler aktarmissiniz. Zaten cok belli ki tecnam 2010 modeli cessna 172 yi tahtindan edecek. Cessna piper beechcraft 1950lere 60 lara dayanan teknolojileri ve tasarimlari gunumuz ihtiyaclarina cevap verememekte. Herseyden once dusuk maliyetli ve yuksek kaliteli ucaklara butun havacilarin cok ihtiyaci var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
P2008 ~ 7 yıl önce
Ben fanatik değilim ama tecnam cessnanın eline su bile dökemez. 172 eğitim uçaklarının mersedesidir.
Ne güzel ~ 7 yıl önce
Sayenizde gerçek bir uçak fabrikası gördük. Emeğine sağlık bu yazıları hazırlayanların. Türkiye'de hala uçak üretimi nasıl yapılır bilinmediği için her uçak imalatı yapıyorum diyene inanıyor halkımız. Adam sıra sıra dizmiş ürettiği uçağı. Daha da söze gerek yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
haklısın ama ~ 7 yıl önce
bir konu var ki yerli uçağı boeing den önce üretmiştik zaten, unutmayalım unutturmayalım. Şu an yapılan yerli uçak kopya üretim ve umarım işin sonu en azından kendi argelerimiz sonucunda bir adım ileri taşır bayrağı hiç değilse.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000