25 Eylül 2009, Cuma 07:41:05

Tam 79 yıl geçti...

Tayyareci Vecihi Hürkuş tarafından imal edilen VECİHİ XIV uçağı ilk kez 16 Eylül 1939 tarihinde Kadıköy’de uçmuştu...

Vecihi Bey tarafından planlanan 14. Uçak olan VECİHİ XIV, Kadıköy Çuhadarağa sokakta bir mobilya mağazasının üst katında, sadece 90 günde imal edildi ve 90. Gün ilk uçuşunu yaptı. Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği tarafından ilk uçuşun yıldönümünde yapılan toplantıda; VECİHİ XIV uçağının Sertifika işlemleri için Vecihi Bey tarafından, Ankara’ya uçarak götürülmesinden sonraki olaylar masaya yatırıldı.

Vecihi Bey’e 14 Ekim 1930 tarihinde Milli Müdafaa Vekaleti Hava Umuru Umum Müfettişliği tarafından “…tayyarenin aerodinamik vasıflarını tespit edecek elimizde hiçbir vasıta bulunmadığından, fennen muayenesine imkan görülmemiş ve bu suretle icap eden seyrüsefer vesikası verilememiştir” cevabı verilmiştir. Vecihi Bey, uçağını derin üzgünlük içinde söker, DDY kiralanan vagona yerleştirir ve Prag’a gönderir.

Yapılan test ve tecrübe uçuşlarından sonra, 23 Nisan 1931 günü törenle, üzerinde “Vecihi XIV tip tayyaresi” yazan dosya tebrik ve teşekkürlerle verilir. İçinde tayyarenin beynelmilel CINA vasıflarına haiz iyi bir mektep ve spor tayyaresi olduğuna dair bir diploma, tayyarenin aerodinamik ve statik hesapları ve protokol bulunmaktadır. Prag’a trenle getirmek zorunda kaldığı uçağıyla Avrupa semalarında uçan ilk Türk uçağı ile büyük bir huzur ve onurla Türkiye’ye döner Vecihi Bey.
Toplantıda, VECİHİ XIV uçağı için hazırlanan özel filmler ve ilk kez paylaşılan fotoğraflar büyük ilgi gördü. Toplantıya Tayyareci Vecihi Hürkuş’un büyük kızı Gönül Hürkuş Şarman, torunu Alp Selim Şarman, Ortanca kızı Sevim Hürkuş’un torunu Davut, Vecihi Hürkuş’la tanışan uçak mühendisi Selahattin Ilgaz, Şehir Tiyatroları sanatçısı Tarık Şerbetçioğlu, Pilot Vedat Aydın, Yayıncı Kadir İncesu, Avukat Cem Serdar Atakan, Şadi Koç, Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği üyeleri ve Vecihi Hürkuş dostları katıldı.

Tam 79 yıl geçti...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000