28 Mart 2024, Perşembe 08:22:45

Süpersonik yolcu uçakları geri dönüyor

Fransızların ürettiği süpersonik Concorde yolcu uçakları, az sayıda üretilse de çok popüler olmayı başarmıştı.
  • Donmeleri zor

Fransızların ürettiği süpersonik Concorde yolcu uçakları, az sayıda üretilse de çok popüler olmayı başarmıştı. Çünkü Avrupa ve ABD arasındaki yolculuğu sadece birkaç saate indiriyordu. Ancak bunun ağır bir maliyeti vardı. Şehirlerin üzerinde uçarken çok korkunç ses patlamaları yarattığı için tüm Paris halkı gibi, üzerinden geçtiği diğer şehirler de gürültüden bezmişti ve üstelik normal bir yolcu uçağına oranla on kat fazla yakıt tüketiyordu. Dolayısıyla bu “hızlı yolculuk” sadece yüksek fiyatları biletleri satın alabilen az sayıdaki zengin için mümkündü. Ama hava kirliliğine ve gürültüye tüm halk katlanmak zorunda kaldığı için ağır protestoların ardından bu uçaklar kullanımdan kaldırıldı.

Şimdi ABD’li bir şirket, yeniden süpersonik yolcu uçaklarını diriltmek için çalışıyor. Bu kez hedef çok daha düşük yakıtla uçmayı başarmak. Ses patlamaları konusunu da, şehirlerden biraz uzakta ses hızını aşarak çözmek mümkün.

Özel havacılık şirketi Boom Supersonic, XB-1 gösteri uçağını geçen hafta havaya kaldırdı ve tekrar yere indirerek karbon fiber uçağın ilk başarılı uçuşunu tamamladı. Henüz ses bariyerini aşamadı ama yeni uçak, Boom’un gelecekte piyasaya sürmeyi umduğu yakıt tasarruflu süpersonik yolcu uçağı için zemin hazırlaması açısından dikkate değer.

Geleneksel bir jet motoru, karbon fiber kompozitler ve kokpitinde pilot için artırılmış gerçeklik baş üstü ekranı bulunan uçak, geçtiğimiz Cuma günü Kaliforniya’daki Mojave Hava ve Uzay Limanı’ndan gökyüzüne yükseldi.

19 metre uzunluğundaki gösteri uçağı 2.170 metre irtifaya ve saatte 439 kph hıza ulaşarak test hedeflerini yerine getirdi. Ses hızını aşma denemeleri ise yakın gelecekte başlayacak. (teknogaste)

Süpersonik yolcu uçakları geri dönüyor

Yorumlar

Zor ~ 30 gün önce
Donmeleri zor

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000