23 Kasım 2009, Pazartesi 13:53:03

Sağlıklı bir yolculuk için ne zaman uçmak lazım?

Yaklaşan Kurban Bayramı tatili, uçakla seyahat yapacak bebekli aileleri düşündürüyor. Amerikan Hastanesi Pediatri Bölümü'nden Dr. Hilda Çerçi Özkan, bayramda uçakla seyahat edecek olan bebekli ailelerin böyle bir endişeye kapılmasının yersiz olduğunu söyledi.
  • bu doktordan da sabah randevu almak lazım akşamları yorgun olur neme lazım kurban bayramı öncesi yanlış teşhise kurban olmayalım..önce uçuş nedir bir ders al sonra yorum yap hatta tavsiyem sen hiç yorum yapma ..insanların da kafasını boşuna karıştırma..saygılarımla?
  • kabin basıncı 250 metre isteyenlere ip baglayıp uçaktan sarkıtıyoruz biz 5000 feet yükseklikte giderken o yolcular aşagı sarkıtıyoruz.biraz rüzgar yanıgı oluyorsunuz o kadar endişelenmeye gerek yor 1 m = 3 feet
  • bu doktor acaba nerden biliyor uçak temizliğinin sadece geceleri yapıldığını??? hayatımda bu kadar komik bişey duymamıştım :) Diğer havayollarında da eminim aynı şekildedir ama kesin olarak bildiğim thy'de uçaklar her sefer sonrasında temizlenir :) belli yerlerden gelen bir uçuşsa ayrıca temizlikten önce ilaçlanır sonra temizlik girer uçağa.bilmeyen biride böyle saçma yazıları okuyup inanır valla :))
  • 250 metre mi? Sakın 2500 metre olmasın?

Dr. Özkan, "Uçakların seyrettiği yükseklikte basınç çok düşük olacağından, uçakların içindeki basınç genellikle 250 metre yükseklikteki atmosfer basıncına ayarlanır. Sağlık sorunu olmayan kişiler ve hatta yenidoğan bebekler 250 metre yüksekliğe ayarlanan kabin içi basıncında hiçbir problem yaşamazlar." dedi.

Dr. Özkan, bebeğiyle birlikte seyahat edecekler için de ilginç bir öneride bulundu: "Uçak temizliği gece yapıldığından, sabah uçuşlarını tercih edin."

Birçok havayolu şirketi bir haftadan küçük bebeklerin uçuşunu acil tıbbi bir neden olmazsa kabul etmiyor. Bazı havayolları ise bebek bir haftadan küçükse uçmasında sakınca olmadığına dair doktor raporu isteyebiliyor.

Dr. Hilda Çerçi Özkan'ın verdiği bilgiye göre ileri derecede kansızlığı olan, doğumsal kalp hastalığı, ağır akciğer hastalığı gibi hastalıkları olan kişilere uçak yolculuğunu tavsiye etmiyor. Bu kişilerin uçakla seyahat öncesi mutlaka doktoruna danışması gerektiğine işaret eden Özkan, "Aktif enfeksiyonu olan çocukların hem kendileri için hem de diğer yolculara da enfeksiyonu bulaştırabilecekleri için çok zorunlu olmadıkça iyileşene kadar uçmaması gerekir." diye konuştu.

Özellikle bir kulak enfeksiyonu olanların kabin içi basınç değişikliklerine karşı çok duyarlı olacaklarını hatırlatan Dr. Özkan, yine şinüzitli çocuklarda da aynı şekilde şiddetli baş ağrıları olabileceğini, ishalli çocukların da uzun süren uçak yolculuklarında sıvı kaybedebileceği için rahatsızlığı düzelene kadar uçmamaları gerektiğini vurguladı.

Bebekler için uçak yolculuğunun enfeksiyonu artırdığı yönde kesin bir kanıt olmadığını ifade eden Dr. Özkan, ancak yolculuk sırasında kabin içi havanın sürekli sirkülasyona girmesi, çok sayıda kişinin dar ve kapalı bir alanda bulunması, kabin içi havanın kuruluğunun enfeksiyonların bulaşması açısından kolaylaştırıcı faktör oluşturabileceğini anlattı. Bebekli ailelerin güvenli bir uçak yolculuğu yapabilmesi için de şu tavsiyelerde bulundu:

- Uçak temizliği gece yapıldığından, sabah uçuşlarını tercih edin.

- Yakınınızda hasta bir kişi oturuyorsa ve başka boş yerler varsa oraya geçin.

- Uçağın kalkış ve inişlerinde kabin memurlarının direktiflerine göre mutlaka bebeğinizi kucağınıza alın ve ona da kemer takın.

- Kulak ağrısını önlemek için kalkış ve inişlerde ya emzirin ya da biberon verin. Emme hareketi orta kulak basınçlarının eşitlenmesini kolaylaştırır ve bebeği rahatlatır. Daha büyük çocuklara da sevdikleri içecekler içirilmesi ya da ciklet çiğnetilmesi de aynı etkiyi sağlar.

- Bebeğinizin tıbbi sorunları varsa, doktoruna danışmadan uçak yolculuğu da dahil hiçbir yolculuğa çıkarmayın.

(Zaman Online)

Sağlıklı bir yolculuk için ne zaman uçmak lazım?

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
bu doktordan da sabah randevu almak lazım akşamları yorgun olur neme lazım kurban bayramı öncesi yanlış teşhise kurban olmayalım..önce uçuş nedir bir ders al sonra yorum yap hatta tavsiyem sen hiç yorum yapma ..insanların da kafasını boşuna karıştırma..saygılarımla?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
kabin basıncı 250 metre isteyenlere ip baglayıp uçaktan sarkıtıyoruz biz 5000 feet yükseklikte giderken o yolcular aşagı sarkıtıyoruz.biraz rüzgar yanıgı oluyorsunuz o kadar endişelenmeye gerek yor 1 m = 3 feet

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bu doktor acaba nerden biliyor uçak temizliğinin sadece geceleri yapıldığını??? hayatımda bu kadar komik bişey duymamıştım :) Diğer havayollarında da eminim aynı şekildedir ama kesin olarak bildiğim thy'de uçaklar her sefer sonrasında temizlenir :) belli yerlerden gelen bir uçuşsa ayrıca temizlikten önce ilaçlanır sonra temizlik girer uçağa.bilmeyen biride böyle saçma yazıları okuyup inanır valla :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
250 metre mi? Sakın 2500 metre olmasın?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000