07 Eylül 2011, Çarşamba 12:10:36

O PİLOT KONUŞTU: 'BEN SUÇSUZUM'

Caner Güler ile birlikte uçan pilot Murat Sait Yeşilbaçar, kendini savundu...
  • Hiçbir hava aracı olay veya kazasında erken yorum yapmayalım. Esas sorun daha fazla para kazanmak isteyen, uçuş emniyetini önemsemeyen, havacılık standartlarına ulaşamayan kişileri bu camiadan uzak tutmamak ve sıkı bir kontrol yapamamaktır. Buna çözüm bulunmalıdır.
  • Pilot ceza alsın diye söylemiyorum ama, orada kilitleri bağlamak pilot sorumluluğundadır ve o kilitler bağlanmamıştı. Havada açılması da zaten pek mümkün değildir. Ama insanlık adına pilotun daha dürüst olmasını beklerdim. Yazıklar olsun, ihmalde sorumlu olanlara da olayı bilipte susanlara da. / Bu arada sorumlu SHGM'dir. Çünkü yönetmelik çıkartacak ve federasyona yetki verecek olan orasıdır.
  • Yolcunun parasutle daha once serbest atladigi soyleniyordu. Eger oyleyse ifade inandirici degil. Zaten bu ikinci sefer oluyor bu yaz. Bir kemer soruna daha yasanmisti.
  • Dunyanın hic bir yerinde hava sporları ile ulkelerin sivil havacilik otoriteleri İLGİLENMEZ. Sacmaliyorsunuz ucan kus olsa SHGM den sorulacak diyorsunuz ya da bu yorumu yazan kisi SHGM personeli bir daire daha acilsinda nasiplenelim diye bakiyor. Asla ve asla boyle bir sey yok. Parasut sporundan, havasporlarından ve hatta microlight ultralight'a kadar dunyanin her yerinde hava sporları federasyonları sorumludur. Amerika'da USPA, Ingilterede BPA, Almanya'da DFV gibi... v.s. v.s. v.s. bilmeden konusuyorsunuz ne alakasi var SHGM ile hava sporlarinin ?turk federasyonu kiviriyor bu ticari mesele bizi ilgilendirmez diye yok oyle bir sey bu isin sorumlusu FEDERASYON ve SHGM yapacaksa federasyona baski yapmali su isi standarta sok diye.
  • yamaçparaşütü klipsler vidalı değildir,basma kilit sistemi vardır. açılmayacak şekilde olmalı diyen yorumcuya, klipsler her an kolay şekilde açılmalıdır çünkü suya iniş veya yerde sert rüzgarda sürüklenmemek için derhal açılabilir olmalı. durum buyken o sistem eksik oluyor.yani emniyetli olsun derken tehlikeli duruma yol açabilir. işin kötü tarafı, başka sistem mümkün değil.ayrıca, yolcunun klipsleri açması gayet mümkün ve çok basit.
  • Türkiyedeki her türlü havaaracının denetim yetkisi SHGM dedir. SHGM denetim yetkisini THK ya vermişmiş:) Ya sen SHGM sin sen THK yı bile denetleyecek bir kurumsun. Denetimi taşeronlaştırmssın ama denetliyen firmayı denetlemekten acizsin. Şimdi ne olacak.Ölmeye devam....
  • Daha önce serbest düşüş eğitimi almış birinin klipsleri yanlışlıkla açacak kadar panik yapacağını sanmıyorum, birşeyi çok defa doğru yapan biri ,hiç yanlış yapmayacak değil, kendine çok güvendiğinden ve acele ile çalıştığından güvenliği ihmal etmiş olabilir, yazık yaşamının baharında bir gencin göçüp gitmesine sebep oldu , Allah kalanlara sabır versin ...
  • yamaç paraşütü klipsleri vidalıdır. Serbest paraşütler atma klipslidir. O vidalı klipsi yolcunun açması maharet ve eğitim gerektirir. Helal olsun san
  • hemen yargılamasak ya doğru söylüyor ise ! burada sorun 5 dakikada şunu elleme bunu elle tarzı bilgilendirme ile yapılan uçuştur yoksa pilot diğer kişiye zarar verdi dersek hatalı olmaz mı ?
  • Bunlar da paraşüt sporunda cezadan yırtma manevraları mı? Emniyetin evrensel kuralı, kullanıcının yanlış hareketlerine karşı da kullanıcıyı koruma zorunluluğu değil mi? O klipsler her ne durum olursa olsun havada açılmayacak şekilde olmalı. Ancak bu adamların para hırsı, gözlerinin bu tip hayati ayrıntıları görmelerini engellemiş durumda. Çok yazık. Gerçekten çok yazık. Bu adamları denetlemeyen yetkililere de yazıklar olsun. Şimdi kendilerini sorumlu görmüyor, hiç oralı olmuyorlar ancak ilahi adalette sorumluluktan kaçamıycaklardır.
Muğla’nın Fethiye İlçesi’nde, Babadağ’dan atlayış yaptığı sırada paraşütten kayıp kayalıklara düşerek yaşamını yitiren Caner Güler ile birlikte uçan pilot Murat Sait Yeşilbaçar, "Atlayıştan önce kemerler takılıydı. Yolcu panik yaparak klipsleri açtı ve düştü. Ben suçsuzum" diye kendini savundu.
 
Fethiye’nin Ölüdeniz Beldesi’nde eşi Miray Güler ile birlikte tatil yapan Makine Mühendisi 27 yaşındaki Caner Güler, dünyaca ünlü yamaç paraşütü merkezi Babadağ’da geçen perşembe günü tandem (pilotla birlikte atlama) atlayış yaptı. Havalandıktan kısa bir süre sonra paraşütten kayan Güler, yaklaşık 700 metre yüksekten kayalıklara düşerek öldü. Caner Güler’in düşmesinin ardından uçuşunu tamamlayan yamaç paraşütü pilotu Murat Sait Yeşilbaçar, Belcekız Plajı’na iniş yaptı. Burada jandarma ekiplerine olayı bildiren pilot, gözaltına alındı. Yeşilbaçar ve görgü tanıklarının ifadesinden sonra kurtarma ekipleri, 6 saat sonra Güler’in cenazesine ulaşabildi. Kazanın ardıdan gözaltına alınan pilot Murat Sait Yeşilbaçar, 2 Eylül’de Fethiye Adliyesi’nde çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı.
 
’KLİPSLERİ YANLIŞLIKLA AÇTI’
 
Mahmekemede suçsuz olduğunu savunan Yeşilbaçar, 10 yılı aşkın bir süredir yamaç paraşütü pilotluğu yaptığını ve bugüne kadar 5 binin üzerinde atlayış gerçekleştirdiğini söyledi. Kazanın olduğu 1 Eylül’de bir kaç uçuş daha yaptığını belirten Yeşibaçar, ifadesinde şunları kaydetti:
 
"Her yolcuma uçmadan önce bahsettiğim uçuş kurallarını Caner Bey’e de anlattım. Uçuş sırasında yolculara aletlere dokunmamasını söylerim. Kalkmadan önce ben ve şoförümüz son kontrolleri yaptık. Her şey normaldi. Havalandıktan sonra panik yapan yolcu yan taraflardan tutması gerekirken ön taraflardaki klipsleri tutup, kendisini geriye attı. Bu sırada klipsler açıldı. Yolcu yavaş yavaş aşağı doğru kaydı. Klipslerin açıldığını anladım ve hemen yolcuyu kendime ve yukarıya doğru çekmeye çalıştım. 3- 4 dakikalık mücadeleden sonra başarısız olduk."
 
’ELLERİNİ YAVAŞ YAVAŞ BIRAKTI’
 
Caner Güler’e kendisini bırakmayacağını söylediğini anlatan Yeşilbaçar ifadesini şöyle sürdürdü:
 
"Çok panikledi. Kendisini sakinleştirmeye çalıştım ve tekrar ’Seni bırakmayacağım’ dedim. Ama elleri yorulduğu için yavaş yavaş bıraktı. Sonra da düşüş gerçekleşti. Ben uçuşumu tamamlar tamamlamaz, Belcekız Plajı’na koşarak olayı jandarmaya haber verdim. Hemen sonra da Ölüdeniz’deki jandarmaya ifade verdim. Bu suçta kastım yok. Caner Güler farkında olmadan, bilmediği için klipsileri açtı. Benim ihmalim yok, suçsuzum."

Milliyet
O PİLOT KONUŞTU: 'BEN SUÇSUZUM'

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Misafir ~ 13 yıl önce
Hiçbir hava aracı olay veya kazasında erken yorum yapmayalım. Esas sorun daha fazla para kazanmak isteyen, uçuş emniyetini önemsemeyen, havacılık standartlarına ulaşamayan kişileri bu camiadan uzak tutmamak ve sıkı bir kontrol yapamamaktır. Buna çözüm bulunmalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Pilot ceza alsın diye söylemiyorum ama, orada kilitleri bağlamak pilot sorumluluğundadır ve o kilitler bağlanmamıştı. Havada açılması da zaten pek mümkün değildir. Ama insanlık adına pilotun daha dürüst olmasını beklerdim. Yazıklar olsun, ihmalde sorumlu olanlara da olayı bilipte susanlara da. / Bu arada sorumlu SHGM'dir. Çünkü yönetmelik çıkartacak ve federasyona yetki verecek olan orasıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yolcunun parasutle daha once serbest atladigi soyleniyordu. Eger oyleyse ifade inandirici degil. Zaten bu ikinci sefer oluyor bu yaz. Bir kemer soruna daha yasanmisti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Dunyanın hic bir yerinde hava sporları ile ulkelerin sivil havacilik otoriteleri İLGİLENMEZ. Sacmaliyorsunuz ucan kus olsa SHGM den sorulacak diyorsunuz ya da bu yorumu yazan kisi SHGM personeli bir daire daha acilsinda nasiplenelim diye bakiyor. Asla ve asla boyle bir sey yok. Parasut sporundan, havasporlarından ve hatta microlight ultralight'a kadar dunyanin her yerinde hava sporları federasyonları sorumludur. Amerika'da USPA, Ingilterede BPA, Almanya'da DFV gibi... v.s. v.s. v.s. bilmeden konusuyorsunuz ne alakasi var SHGM ile hava sporlarinin ?turk federasyonu kiviriyor bu ticari mesele bizi ilgilendirmez diye yok oyle bir sey bu isin sorumlusu FEDERASYON ve SHGM yapacaksa federasyona baski yapmali su isi standarta sok diye.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
yamaçparaşütü klipsler vidalı değildir,basma kilit sistemi vardır. açılmayacak şekilde olmalı diyen yorumcuya, klipsler her an kolay şekilde açılmalıdır çünkü suya iniş veya yerde sert rüzgarda sürüklenmemek için derhal açılabilir olmalı. durum buyken o sistem eksik oluyor.yani emniyetli olsun derken tehlikeli duruma yol açabilir. işin kötü tarafı, başka sistem mümkün değil.ayrıca, yolcunun klipsleri açması gayet mümkün ve çok basit.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Türkiyedeki her türlü havaaracının denetim yetkisi SHGM dedir. SHGM denetim yetkisini THK ya vermişmiş:) Ya sen SHGM sin sen THK yı bile denetleyecek bir kurumsun. Denetimi taşeronlaştırmssın ama denetliyen firmayı denetlemekten acizsin. Şimdi ne olacak.Ölmeye devam....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Daha önce serbest düşüş eğitimi almış birinin klipsleri yanlışlıkla açacak kadar panik yapacağını sanmıyorum, birşeyi çok defa doğru yapan biri ,hiç yanlış yapmayacak değil, kendine çok güvendiğinden ve acele ile çalıştığından güvenliği ihmal etmiş olabilir, yazık yaşamının baharında bir gencin göçüp gitmesine sebep oldu , Allah kalanlara sabır versin ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
yamaç paraşütü klipsleri vidalıdır. Serbest paraşütler atma klipslidir. O vidalı klipsi yolcunun açması maharet ve eğitim gerektirir. Helal olsun san

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
hemen yargılamasak ya doğru söylüyor ise ! burada sorun 5 dakikada şunu elleme bunu elle tarzı bilgilendirme ile yapılan uçuştur yoksa pilot diğer kişiye zarar verdi dersek hatalı olmaz mı ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bunlar da paraşüt sporunda cezadan yırtma manevraları mı? Emniyetin evrensel kuralı, kullanıcının yanlış hareketlerine karşı da kullanıcıyı koruma zorunluluğu değil mi? O klipsler her ne durum olursa olsun havada açılmayacak şekilde olmalı. Ancak bu adamların para hırsı, gözlerinin bu tip hayati ayrıntıları görmelerini engellemiş durumda. Çok yazık. Gerçekten çok yazık. Bu adamları denetlemeyen yetkililere de yazıklar olsun. Şimdi kendilerini sorumlu görmüyor, hiç oralı olmuyorlar ancak ilahi adalette sorumluluktan kaçamıycaklardır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000