02 Temmuz 2018, Pazartesi 18:14:20

“Muğla’yı bölgenin uçak bakım üssü yapmak istiyoruz”

Aerospace, Milas – Bodrum Havalimanı’ndaki yeni hangarında aynı anda 20 özel jete hizmet verebilecek. Yaz aylarında ayda ortalama 2 bin uçağın iniş gerçekleştirdiği Milas – Bodrum Havalimanı’nda hizmet vermeye başlayan hangar, yaz aylarında ise Boeing 777 gibi büyük gövdeli uçaklara bakım hizmeti vererek havayolu şirketlerinin ilgisinin kış aylarında da Muğla’ya çekilmesine katkı sağlayacak.
  • BOŞ KUYUYA ATTIĞINIZ TAŞLAR GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL. BU MAAŞLA DIŞARIDA İŞ VARSA HEMEN GİTSİNLER İSTANBUL VE BODRUM İÇİN GEÇERLİ. ÇALIŞMAYA GELİYOSUN YATMAYA DEĞİL.
  • Yerli yatırımcı da bunu görüp örnek almalı. Tüm yatırımlar yalnızca Istanbul ve Antalya'ya olmamalı. Bodrum, Dalaman, Adana vb. şehirlere daha fazla yatırım yapılması çok daha iyi.
  • 6ay önce "yeni havalimanına taşınıcaklarını bile bile ist-1 en eski hangara paşalar MCC ofisi yaptılar tuvaletlerin taşları değişti,asma tavanlar değişti gel görki yağmur yağmasın,tuvaleti biri tıkamasın ofiste cep telefonu çekmesin. Maliyeti:600 bin tl cik. Yazıktır günahtır. Haktır haramdır.
  • hangi şirketin 777si içeride onu neden yazmadınız ki
  • Kadri Muhiddin Beyin BJV Havalimanına yapmış olduğu yatırım (. Hangar Line Ment. ) bölge halkını çok memnun etmektedir. İnşallah yapılan yatırımın karşılığını alacaktır. Olmasına sebep olan yöneticilere teşekkür ederiz.
  • Tebrik ediyorum bu yatirim Türk firmalara da örnek olur insallah herşeyi istanbula toplayip zaten yaşanmaz olan bir sehri daha da kalabaliklastirmakdan baska birsey yapmiyorlar
  • Ben olsam bende Turkiyede acarim Teknisyene verdigin para kazandigin paranin yaninda ne ki
  • Mevcut bakım müdürü ve genel müdür gitmeden kağıt uçaklara bile bakamazlar.
  • Havacilik sektorunun gelenegini bozmayip, havali sozler ile boburlenip, kendilerine dev aynasindan bakan, yaptigi yatirimlarin rakamlarindan bahsedip gururlanirken, asil AMACin kendi ceplerini doldurmak oldugunu soylemeyip, ulkeye umut ve istikrar getirecigini soyleyen AMAC yoneticileri, hangarlarinda emek veren calisanlarini her gecen gun daha fazla magdur ettiklerini ve asil ticaret odaklarinin musterilerinden cok, calisanlarinin haklarini oldugunu dile getirmiyorlar. Isvicre mukemmeliyetciliginden bahsedip, amator adimlarla Bodrum hangari`nda basladiklari bakimlari, calisanlarinin ozverileriyle tamamlayabildiklerini gozardi ederek, emekcilere, haklarini cigneyerek saglamis olduklari suni istihdam, ne ulkeye gercek bir fayda saglayacak; ne de AMAC`in devamliligini getirecektir. Umarim gazetecilik maksadiyla yaptiginiz bu sekildeki haberlerde, sadece patronlarin soz sahibi olarak yaniltici roportajlar vermesinin bir adim onune gecerek, calisanlarin durumunu da analiz edersiniz.
  • Yürüyün devam.Üç kuruşla derme çatma takımla herseye soyunanlar bu işin nasıl yapıldığını görsün.Bizlerde insan gibi şartlarda hakettiğimiz gibi yaşayalım.

Dünyanın en büyük uçak bakım ve modifikasyon firmalarından AMAC Aerospace, Türkiye’deki ikinci hangarının açılışını Milas – Bodrum Havalimanı’nda gerçekleştirdi. Açılışa AMAC Aerospace yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra Sivil Havacılık Sektörü’nün önemli isimleri katıldı. AMAC Aeropace, Türkiye’de 2012 yılında kurduğu AMAC Aerospace Turkey ile ilk olarak İstanbul Atatürk Havalimanı özel hangarlar bölümünde yer alan hangarıyla hizmet vermeye başlamıştı.


Milas – Bodrum Havalimanı’nda hizmete başlayan hangarda aynı anda 20 adet özel jete hizmet verilebilirken 6.600 metrekarelik kapalı alanıyla Boeing 777 gibi büyük gövdeli uçaklara da bakım ve teknik servis desteği sağlanabilecek. 15 milyon USD’nin üzerinde bir yatırımla tamamlanan hangar, yaz aylarında ağırlıklı olarak tatil için Bodrum ve çevre bölgeleri tercih edenlerin özel jetlerine hizmet verirken, kış aylarında ise havayolu şirketlerinin orta ve büyük gövdeli uçaklarına bakım ve teknik servis imkanı sunacak.

Muğla’yı uçak bakımında Ortadoğu, Afrika ve Avrupa arasında merkez haline getirmeyi hedefleyen AMAC Aerospace, havacılık sektöründeki İsviçre mükemmeliyetçiliğiyle Milas - Bodrum Havalimanı’na  kış aylarında da hareketlilik katmayı hedefliyor.

Türkiye’deki ikinci hangarın açılışında yeni hangar yatırımı müjdesi de verdi
Açılış konuşmasında AMAC Aerospace’in yakın gelecekteki hedeflerinden bahseden AMAC Aerospace Grup CEO’su Kadri Muhiddin; “Türkiye’nin hızlı büyüyen ekonomisi, özel havacılık sektöründe de olumlu gelişmelere neden oldu. Birkaç yıl önce özel mülkiyette 150 özel uçağın bulunduğu Türkiye pazarının kısa sürede 600 uçağa ulaşacağını öngörüyoruz. Bu rakam Almanya’nın özel mülkiyetteki uçak sayısına eşit. Beklenen 4 kat artış sonrasında oluşacak talebin yanı sıra çevre ülkelerden tatil için Türkiye’yi tercih eden özel jetlerin oluşturduğu hacim Bodrum’un özel jetler konusundaki potansiyelinin en büyük göstergesi. Her yıl yaz aylarında iki binin üzerinde özel jet Bodrum’a geliyor. Bu rakam önümüzdeki yıllarda daha da artacak. AMAC Aerospace Turkey sayesinde özellikle Orta Doğu bölgesindeki özel jet sahiplerinin uçaklarının bakımı için Avrupa’ya gitmesine gerek kalmayacak. Yeni hangarımızda büyük gövdeli uçaklardan özel jetlere kadar tüm uçakların bakımını gerçekleştirebileceğiz. Türkiye ve Muğla’nın uçak bakımında bölgede merkez üs olmasını hedefliyoruz” dedi. 

3. havalimanının devreye girmesi sektörü daha da hareketlendirecek
AMAC Aerospace’in Milas – Bodrum Havalimanı’nda yaz aylarında iş jetlerinin kış aylarında ise ticari havayollarının bakımlarını gerçekleştirmeyi hedeflediğini anlatan Muhiddin sözlerine şöyle devam etti. ‘’Türkiye sektörümüz için umut ve istikrar vadettiği için bu yatırımı yaptık. İlerleyen yıllarda sektörün çok daha fazla gelişeceğini ön görüyoruz. Bu nedenle de hangar yatırımlarımızın sayısını da artırmayı ve ilerleyen yıllarda kapasitemizi büyütmeyi hedefliyoruz. Özellikle 3. havalimanının da devreye girmesi Türkiye için büyük önem taşıyor. Londra, New York, Moskova ve Paris gibi birçok büyük şehirde birden fazla havalimanı var. Türkiye havacılıkta gelişmeye devam ederken biz de yatırımlarımızla buna destek olacağız.









“Muğla’yı bölgenin uçak bakım üssü yapmak istiyoruz”

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

FREE ~ 5 yıl önce
BOŞ KUYUYA ATTIĞINIZ TAŞLAR GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL. BU MAAŞLA DIŞARIDA İŞ VARSA HEMEN GİTSİNLER İSTANBUL VE BODRUM İÇİN GEÇERLİ. ÇALIŞMAYA GELİYOSUN YATMAYA DEĞİL.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çok güzel ~ 6 yıl önce
Yerli yatırımcı da bunu görüp örnek almalı. Tüm yatırımlar yalnızca Istanbul ve Antalya'ya olmamalı. Bodrum, Dalaman, Adana vb. şehirlere daha fazla yatırım yapılması çok daha iyi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bizimkiler ~ 6 yıl önce
6ay önce "yeni havalimanına taşınıcaklarını bile bile ist-1 en eski hangara paşalar MCC ofisi yaptılar tuvaletlerin taşları değişti,asma tavanlar değişti gel görki yağmur yağmasın,tuvaleti biri tıkamasın ofiste cep telefonu çekmesin. Maliyeti:600 bin tl cik. Yazıktır günahtır. Haktır haramdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tek ~ 6 yıl önce
En azından teknisyene biraz rahatlık ve para harcadılar
Teknisyen ~ 6 yıl önce
Mro sirk etlerinin artması istiyoruz böyle oluşumları destekliyoruz Allah zeval vermesin
Patron Oğlu Olmayan ~ 6 yıl önce
Neler yapıp neler yapmadıklarını duyduk. Asla teknisyenler için bir şey yaptıklarını söyleyemez kimse. Haksızlık üssü!
777 ~ 6 yıl önce
hangi şirketin 777si içeride onu neden yazmadınız ki

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TGS ~ 6 yıl önce
Kadri Muhiddin Beyin BJV Havalimanına yapmış olduğu yatırım (. Hangar Line Ment. ) bölge halkını çok memnun etmektedir. İnşallah yapılan yatırımın karşılığını alacaktır. Olmasına sebep olan yöneticilere teşekkür ederiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Milasli ~ 6 yıl önce
Tebrik ediyorum bu yatirim Türk firmalara da örnek olur insallah herşeyi istanbula toplayip zaten yaşanmaz olan bir sehri daha da kalabaliklastirmakdan baska birsey yapmiyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
—- ~ 6 yıl önce
Ben olsam bende Turkiyede acarim Teknisyene verdigin para kazandigin paranin yaninda ne ki

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rbb ~ 6 yıl önce
Mevcut bakım müdürü ve genel müdür gitmeden kağıt uçaklara bile bakamazlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
YanlisAMACahizmet ~ 6 yıl önce
Havacilik sektorunun gelenegini bozmayip, havali sozler ile boburlenip, kendilerine dev aynasindan bakan, yaptigi yatirimlarin rakamlarindan bahsedip gururlanirken, asil AMACin kendi ceplerini doldurmak oldugunu soylemeyip, ulkeye umut ve istikrar getirecigini soyleyen AMAC yoneticileri, hangarlarinda emek veren calisanlarini her gecen gun daha fazla magdur ettiklerini ve asil ticaret odaklarinin musterilerinden cok, calisanlarinin haklarini oldugunu dile getirmiyorlar. Isvicre mukemmeliyetciliginden bahsedip, amator adimlarla Bodrum hangari`nda basladiklari bakimlari, calisanlarinin ozverileriyle tamamlayabildiklerini gozardi ederek, emekcilere, haklarini cigneyerek saglamis olduklari suni istihdam, ne ulkeye gercek bir fayda saglayacak; ne de AMAC`in devamliligini getirecektir. Umarim gazetecilik maksadiyla yaptiginiz bu sekildeki haberlerde, sadece patronlarin soz sahibi olarak yaniltici roportajlar vermesinin bir adim onune gecerek, calisanlarin durumunu da analiz edersiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Patron Oğlu Olmayan ~ 6 yıl önce
Patron mağrur emekçi mağdur!
Gülhadiye ~ 6 yıl önce
Benimde bir tanıdığım orada çalışmıştı ve doğru düzgün dinlenecek sandalyeleri bile yoktu. Bıraksınlar bu işleri, önce insana yatırım yapsınlar!!!!
İstanbulzede ~ 6 yıl önce
Yürüyün devam.Üç kuruşla derme çatma takımla herseye soyunanlar bu işin nasıl yapıldığını görsün.Bizlerde insan gibi şartlarda hakettiğimiz gibi yaşayalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000