08 Kasım 2018, Perşembe 14:54:36

Milli Muharip uçağında imzalar atıldı

Savunma Sanayii Başkanlığı ile TR Motor şirketi arasında Milli Muharip Uçak Özgün Motor Geliştirme Programı Çerçeve Sözleşmesi imzalandı.
  • Yıllardır uçak yapan abd, f 22 raptor projesi için ilk etapta 60 milyar dolar bütçe ayırdıklarını daha sonra da 200 milyar dolara çıkacağını söylüyor biz de yerli ve milli helikopter, uçak, motor, türbin, fan, jet bilmem ne yapıyoruz. Yersen tabii de yiyen makarnacı çok memlekette maalesef...
  • Daha her secim oncesi ulkemizin topraklarinda bulunmus dunyanin en iyi kalitesine sahip petrol, altin, elmas ve dogalgaz haberlerinizi bekliyoruz .
  • Biz önce bu tip araçları yapan tezgahları yapalım, alüminyum tesisi kuralım. Vizyoner olmak bunları gerektirir. Elin adamı hammadde vermez ise, uydudan 5* tezgahı kapatır ise. İşte o zaman görürüz hanyayı, Konya’yı
  • Fabrika nerde kurulacak?
  • Siz önce gidin metro vagonu yapın. Kore'den ithal ediliyor. Ne komik ki saman, kağıt, balon, ampul vs üretemiyoruz, boyuna ithal ediyoruz ama savaş uçağı, helikopter, gemi, motor, jet yapıyoruz vay bee ! Hangi yetişmiş insan,eğitim kalitesi, bütçe, hammadde,onları monte edecek, eğip, bükecek makine, alet, rüzgar tüneli vs ve kadrolaşma rezaletiyle jet, uçak, motor vs nasıl yapacağız onu da açıklasanıza. Bıkmadınız mı bu boş, gaz haberlerinden?
  • TEI varken niçin Tr Motor ? Lütfen mantıklı cevaplar, teşekkürler..
  • Fotoğraf 1935-1940 arasını gösteriyor gibi. Saç, sakal, bıyık ve çizgili takım elbiseler.. Elbiseler çizgili olmayabilir...
  • YERLİ VE MİLLİ UÇAĞIMIZ GÖKLERDE İDİ ? OY TOPLADIK
  • seçim loading:)
  • Uçuyor biliyordum:)))) he kardeşim he sen uçak motoru gördün mü hayatında? He diyince yapılmıyor kafaya göre o pali üretecek teknoloji var mı titanyum işleyebilirmisin? Sallayın gitsin ancak

Savunma Sanayii Başkanlığı ile TR Motor şirketi arasında Milli Muharip Uçak Özgün Motor Geliştirme Programı Çerçeve Sözleşmesi imzalandı.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Milli Muharip Uçak (MMU) Özgün Motor Geliştirme Programı Çerçeve Sözleşmesi ile özgün bir turbofan jet savaş uçağı motoru geliştirilmesi sürecini başlatmış olduklarını söyledi.

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile TR Motor şirketi arasında Milli Muharip Uçak Özgün Motor Geliştirme Programı Çerçeve Sözleşmesi imzalandı.

SSB'de gerçekleştirilen imza töreninde konuşan Demir, güç sistemleri konusunda çeşitli platformlardaki motorların özgün olarak geliştirmesi yönünde çok yönlü projeler yürütüldüğünün altını çizerek, "5. Nesil Savaş Uçağı Geliştirme Projesinin önemli bir kilometre taşını hayata geçirmek için buradayız." ifadesini kullandı.

Milli Muharip Uçağının nihai olarak motorunun yerli olmasını amaçladıklarına işaret eden Demir, tamamen özgün bir motorun geliştirilmesi sürecine başlamak üzere TR Motor adlı şirketin kurulduğunu aktardı.

Demir, "Nihai hedefte şu ana unsurlar çok önemli. Öncelikle motorumuzun hiçbir yabancı ülke kısıtına tabi olmaması. Asıl amacımız, tüm teknolojik unsurlara tamamen hakim olabilmemiz ve milli olarak geliştirilmesi ve fikri mülkiyet hakları açısından da tamamen devletimize ait haklarının Türkiye'nin inhisarında olması ve uygulanması." değerlendirmesinde bulunarak, bu süreçte çok mesafe alınması gereken konular olduğunu anlattı.

Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı firmaların projede rol alma ihtimali olduğuna dikkati çeken Demir, "Bizim vazgeçemeyeceğimiz unsur geliştirilen her konunun, her teknolojinin mutlak suretle devletimizin inhisarında olması ve ilerde bu ürünün kullanımı, ihracatı ve üzerinde çeşitli tasarruflarla ilgili hiçbir kısıtın olmamasıdır." ifadelerini kullandı.

Demir, projenin çok kısa sürede bitirilmesi beklenen bir proje olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti.

"Bu konulara çok yeni başladık ve mesafemiz oldukça fazla. Özgün geliştirme için 10 yıla yakın bir süreden bahsediyoruz. Bugünkü sözleşmenin kapsamı ise uçağı geliştime konusunda ana yüklenici olarak seçilen Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin (TUSAŞ/TAI) bu konulardaki çalışmalarında motor entegrasyonu ve oluşacak motorun çerçevesinin belirlenmesi sürecinde motorun ana parametrelerinin belirlenmesi, tasarım unsurlarının ortaya konulması ve özgün motora giden yolculuğun başlaması ve çerçevesinin çizilmesi olarak anlaşılmalı. Bugünkü imzayla özgün bir turbofan jet savaş uçağı motoru geliştirilmesi sürecimizi başlatmış oluyoruz."

Altay tankı için sözleşme hazır

Bir soru üzerine Demir, Altay tankı seri üretim projesinde sözleşmenin hazır olduğunu anımsatarak, imza töreni organizasyonunun planlandığını aktardı. Demir, ilk teslimat için ise "Resmen işlerin başladığı, imza atıldıktan hemen sonra oluşacak bir süre içinde 18 aylık bir takvim öngörüyoruz." dedi.

TR Motor Genel Müdürü Osman Dur da MMU projesi kapsamında yürütülen çalışmalardan bahsederek, geliştirme projesiyle, bu konuda yetişmiş insan gücünü artırmak ve teknolojik bilgilerin kazanılmasının hedeflendiğini anlattı.

Milli Muharip Uçak Özgün Motor Geliştirme Programı

SSB öncülüğünde yürütülecek olan program kapsamında, bir yandan MMU için Türkiye'de bir turbofan motorun tasarım, geliştirme ve test altyapıları oluşturulurken, diğer yandan da farklı proje ve programlara hizmet edebilecek pek çok kabiliyet ve teknoloji kazanımı hedefleniyor.

Program kapsamında motorun, kritik alt sistem ve komponentlerin yerli imkanlarla geliştirilmesi amaçlanıyor.

Sözleşme, Türkiye'nin gaz türbinli motorlar ve bu motorlara ilişkin alt/yan teknolojilere yönelik kabiliyet sahibi olan dünyadaki çok az ülkeden biri olması yönünde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Milli Muharip uçağında imzalar atıldı

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

At yalanı seveyim inananı ~ 5 yıl önce
Yıllardır uçak yapan abd, f 22 raptor projesi için ilk etapta 60 milyar dolar bütçe ayırdıklarını daha sonra da 200 milyar dolara çıkacağını söylüyor biz de yerli ve milli helikopter, uçak, motor, türbin, fan, jet bilmem ne yapıyoruz. Yersen tabii de yiyen makarnacı çok memlekette maalesef...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Secimler yaklasiyor... ~ 5 yıl önce
Daha her secim oncesi ulkemizin topraklarinda bulunmus dunyanin en iyi kalitesine sahip petrol, altin, elmas ve dogalgaz haberlerinizi bekliyoruz .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Turkish ~ 5 yıl önce
Biz önce bu tip araçları yapan tezgahları yapalım, alüminyum tesisi kuralım. Vizyoner olmak bunları gerektirir. Elin adamı hammadde vermez ise, uydudan 5* tezgahı kapatır ise. İşte o zaman görürüz hanyayı, Konya’yı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tfx ~ 5 yıl önce
Fabrika nerde kurulacak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İmza ~ 5 yıl önce
İmza atılmış, daha fabrika yok. Ne imzaymış be! Ata ata ilerliyoruz demek
Yeter be ~ 5 yıl önce
Siz önce gidin metro vagonu yapın. Kore'den ithal ediliyor. Ne komik ki saman, kağıt, balon, ampul vs üretemiyoruz, boyuna ithal ediyoruz ama savaş uçağı, helikopter, gemi, motor, jet yapıyoruz vay bee ! Hangi yetişmiş insan,eğitim kalitesi, bütçe, hammadde,onları monte edecek, eğip, bükecek makine, alet, rüzgar tüneli vs ve kadrolaşma rezaletiyle jet, uçak, motor vs nasıl yapacağız onu da açıklasanıza. Bıkmadınız mı bu boş, gaz haberlerinden?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ahmet ~ 5 yıl önce
Halen saman muhabbeti yapiyorsunuz ya aklim almiyor. Bi bakin bakalim ne kadar ne zaman. Ve ne icin saman ithal etmisiz. Bi de sadece son 5 yilda savunma sanayimizde ne gibi gelismeler olmus, nere muktediriz bi arastirin. Yok biliyorum arastirmazsiniz. Onemi yok, yarin milli savas ucagimiz uretildiginde de ama lastiginin sibop kapagini disardan aliyoruz dersiniz.
Ahmet'e ~ 5 yıl önce
Ülkede dış borç ve ithalat rekorları kırılıyor, tarım ve hayvancılık bitti o yüzden ekonomi bitik ve döviz, faiz yükseliyor, herşeye hergün zam geliyor, hala saman ithal ediliyor senin gibiler de ne zaman ne kadar ithal edilmiş diye hala şakşak peşindesiniz. Daha patenti bizim olan araba yapamıyoruz hangi savaş uçağı'nı nasıl, neyle, kiminle yapacaģız? Metro vagonlarını bile hyundai yapıyor ama biz uçak yapıyoruz ! Ne olmuş son 5 yılda anlat. Baktılar koltuk sallanıyor tribünlere oynamak için sözde helikopter, uçak bilmem ne yapmaya başladılar, yakında uzay mekiği de yaparlar yersen tabii! Yerli ve milli ayağına yapıyoruz dedikleri palavra, herşey ortada, italyan gövdeli, amerikan motorlu pakistan'a satamadıkları helikopter, almanların motorunu vermediği tank vs. Millete olmayan aklınla ahkam keseceģine sen araştır ve koyunluğu bırak gözünü aç diyeceğim ama nerede?
Yobot ~ 5 yıl önce
TEI varken niçin Tr Motor ? Lütfen mantıklı cevaplar, teşekkürler..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Robot ~ 5 yıl önce
çünkü TR motorun büyük ortaklarından biri BMC grubu şimdi supriz olmamıştır cevap
Kpt ~ 5 yıl önce
Fotoğraf 1935-1940 arasını gösteriyor gibi. Saç, sakal, bıyık ve çizgili takım elbiseler.. Elbiseler çizgili olmayabilir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FE ~ 5 yıl önce
Ne demek istedin hic birsey Anlamadim. Sadece yazmak istedin galiba kaptan.
EE 5 SENE ÖNCE ~ 5 yıl önce
YERLİ VE MİLLİ UÇAĞIMIZ GÖKLERDE İDİ ? OY TOPLADIK

Yanıtla

Kalan karakter 1000
seçim ~ 5 yıl önce
seçim loading:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ben ~ 5 yıl önce
Uçuyor biliyordum:)))) he kardeşim he sen uçak motoru gördün mü hayatında? He diyince yapılmıyor kafaya göre o pali üretecek teknoloji var mı titanyum işleyebilirmisin? Sallayın gitsin ancak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Evet var... ~ 5 yıl önce
Evet var...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000