24 Ekim 2009, Cumartesi 07:17:10

Kriz uzay uçuşlarını bile vurdu!

ABD Başkanı Barack Obama, eski Başkan George Bush’un aya yeniden astronotla gitme hayalini çöpe atıyor. Komisyon NASA’ya “Ay’a ve Mars’a gidip gelmek çok yakıt harcatıyor, siz en iyisi yakında bir göktaşına gidin” önerisinde bulundu.

Amerikan yönetimi tarafından görevlendirilen bağımsız bir komisyon, Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi’ne (NASA), Ay’a tekrar astronot gönderme planlarını gözden geçirmesi gerektiğini bildirdi. Komisyonun Başkanı Norman Augustine, Beyaz Saray’a sunduğu 155 sayfalık resmi raporda, yanlış hedef için yanlış roket seçildiğini belirtti ve NASA’nın değişik roketler kullanarak, yeni hedeflere odaklanması gerektiğini savundu. ABD Başkanı Barack Obama tarafından mayısta görevlendirilen 10 üyeli “Human Space Flight Plans Committee” adlı uzmanlar komisyonu tarafından hazırlanan raporda, astronotları yakındaki bir göktaşına veya Mars’ın uydularından birine indirmenin daha anlamlı olacağı, bunun NASA’nın 15 yıl içinde Ay’a geri dönme planlarından daha çabuk ulaşılabilir olduğu kaydedildi. Ay-Mars stratejisine ait bütçenin yeterince parası olmadığı belirtilen raporda, 2014’ten itibaren, eğer astronotlar Dünya’nın yörüngesinin ötesine seyahat edecekse NASA’nın her yıl fazladan 3 milyar dolara ihtiyacı olacağının altı çizildi.

İstasyonda kalın

NASA’nın uzay mekiği ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (UUİ) programının süresini uzatması önerisinde bulunan komisyon, raporunda, Ay’a gitmek ve oradan Dünya’ya dönmenin, Ay’ın çekim gücü dolayısıyla çok fazla yakıt gerektireceğini ve Dünya’dan Ay’a yakıt taşımanın ve geri dönmenin pahalıya patlayacağını belirtti. Komisyon, göktaşlarına veya kuyrukluyıldızlara, hatta Mars’ın uyduları Phobos ve Deimos’a inmenin ve dönmenin Dünya’nın çekim gücü sayesinde yapılacak sıçramayla daha az yakıt harcanmasını gerektireceğine işaret etti.

Komisyon, aslında NASA’nın, eski ABD Başkanı George Bush planında öngörülüdüğü gibi Ay’a büyük bir hedef gibi değil, bir sıçrama taşı olarak yeniden gidebileceğini belirtti. NASA’nın, Ay’a dönüşte kullanmayı planladığı yeni Ares 1 roketinin ilk deneme uçuşunu bu ay sonunda yapması planlanıyor.

Kriz uzay uçuşlarını bile vurdu!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000