03 Eylül 2009, Perşembe 10:56:10

Kıvrık kanat tercihi yayılıyor

Dünyanın en hızlı iş jeti Cessna Citation X da kıvrık kanat modasına uydu. Kıvrık kanat, yakıt tasarrufu sağladığı gibi operasyon performansını da artırıyor...
  • bence kanatlar yukarı değil aşağıya doğru olmalı ozaman sürtünme hiç olmaz bi araştırın bakalım şereflikoçhisarlı kamil
  • wingletlerin takılması evet bazı kuşlardan esinlenilmiştir fakat asıl sebebi düz kanatta sürükleme kuvvetinin etkisi daha fazladır ama winglet takıldığında sürükleme kuvveti en aza iner dolayısıyla yakıt tasarrufu sağlanır. maliyetler belirgin bi şekilde düşer.
  • Köpek balıklarıyla hiçbir alakası yok.
  • Winglet olgusu köpekbalığı yüzgeçlerinden değil, kartalların kanatlarından esinlenerek yapıldı. Hatta kartalların kanatlarına kamera takılarak uçuş sırasında aldığı şekiller incelendi. Uçuş sırasında kartalların kanat uçlarını sık sık kıvırdıkları görüldü ve burdan hareket ederek winglet konseptine ulaşıldı. Yanlış bilgilerden kaçınalım lütfen. Saygılarımla... köyün imamı

Winglet adı verilen ve kanat ucuna takılan parça, köpekbalığı yüzgeçlerinden esinlenerek yapıldı. Köpekbalıklarının çok hızlı yüzmelerini sağlayan yüzgeçler, uçakların sürtünmesini azaltıyor. Bu da hem uçağın hızını artırıyor hem de yakıt tasarrufu sağlıyor.

Tüm dünyada yaygınlaşan kıvrık kanat kullanıcıları arasına son olarak, dünyanın en hızlı iş jeti ünvanını elinde bulunduran Cessna Citation X da katıldı.

Amerikan Federal Havacılık Dairesi FAA’den Haziran ayında sertifika alan Cessna firması, Citation X modeline winglet koymaya başladı.

Cessna, tüm dünyadaki Citation X uçaklarına winglet takmak için hazır olduğunu açıkladı.

Süpersonik hızların eşiğinde dolaşan Citation X tipi özel jetler, saatte 1097 kilometre hıza ulaşıyor. 43 bin ft'e direkt tırmanabilen bu uçaklar 51.000ft'e  yüksekliğe kadar sertifiyeli.

1980'li yılların başından itibaren iş jetleri ve yolcu uçaklarında kullanılmaya başlanan winglet teknolojisi, ilk olarak Rutan VariEze tipi küçük uçakta kullanıldı. İlk winglet kullanan jet ise  Learjet 28 ve Learjet 29 uçaklarıydı. Winglet kullanan ilk ticari yolcu uçağı ise Airbus 310-300 tipi uçaklardı…

Kıvrık Kanatların bazı faydaları ise şöyle:

- Kıvrık kanatlar yakıt giderinde yüzde 4 oranında tasarruf sağlıyor.
- Vorteksi önleme konusunda da büyük etkisi oluyor.
- Uçağın yavaş süratlerde seyrettiği kalkış-iniş gibi durumlarda havada daha düşük süratlerde tutunmasını sağlıyor. Böylece uçaklar daha kısa pistlerden havalanabiliyor.
- Kanattan çıkan hava akımlarını da düzenliyor, böylece sürtünmeyi de ciddi olarak azaltıyor. 
- Uçağın daha sessiz uçmasını sağlıyor.
- Sürtünme azaldığı için motor daha az zorlanıyor ve ömrü uzuyor.

Kıvrık kanat tercihi yayılıyor

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
bence kanatlar yukarı değil aşağıya doğru olmalı ozaman sürtünme hiç olmaz bi araştırın bakalım şereflikoçhisarlı kamil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
wingletlerin takılması evet bazı kuşlardan esinlenilmiştir fakat asıl sebebi düz kanatta sürükleme kuvvetinin etkisi daha fazladır ama winglet takıldığında sürükleme kuvveti en aza iner dolayısıyla yakıt tasarrufu sağlanır. maliyetler belirgin bi şekilde düşer.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Köpek balıklarıyla hiçbir alakası yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Winglet olgusu köpekbalığı yüzgeçlerinden değil, kartalların kanatlarından esinlenerek yapıldı. Hatta kartalların kanatlarına kamera takılarak uçuş sırasında aldığı şekiller incelendi. Uçuş sırasında kartalların kanat uçlarını sık sık kıvırdıkları görüldü ve burdan hareket ederek winglet konseptine ulaşıldı. Yanlış bilgilerden kaçınalım lütfen. Saygılarımla... köyün imamı

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000