27 Temmuz 2017, Perşembe 09:35:22

Kilolu yolcular isyan etti

Your Fat Friend (Şişman Arkadaşınız) adlı bloggerın, aşırı kilolu yolcuların uçuşlarda maruz kaldığı engelleme ve yargılamaları anlattığı paylaşımı, sosyal medyada büyük ilgi çekti.
  • Bir çok kişinin yorumunu okudum .herkesin yorumuna saygım var. Ama kilo bir tur hastalıktır .bu gibi rahatsızlıklara zannetmeyinki sadece kilolu insanlar kendini düşünüyor hayır. Oturdukları kişiyse düşünüyorlar ama ellerinden birsey gelmiyor .sonuçta etlerini bir torbaya sıkıştıramazlar yani neden insanlar obez az yeseydi fasfood. Yemesin gibi sözler kullanıyorsunuz ayip. Çok ayip insanlar boyle olmayi istemzler.
  • 70kg bir insan 20 valizle ucaga gittiginde 5 kilo bagaj parasi oduyor, 150 kiloluk insan bagaji yoksa ekstra odemeden ucuyor. Sismanlar havacilikta hic adaletsizlikten bahsetmesin bu konuda bence.
  • Kardesim ben yolculuk snasinda satin aldigim koltuk yasam ve ozel alanina sarkan baskalarindan rahatsiz oluyorum sende bunu anlamalisin
  • Olumsuz yorum yapan kucultucu ve asaglayici ifadeler kullanlara... Allah sizi utanacaginiz ve toplum icine cikamacaginiz bir bela verir insallah.. Editor boyle insanciklarin mesajlarini yayinlamak yakisiyormu?
  • Salata ve yohurt yesin tig gibi olur
  • Bir de bunların çenesi hiç kapanmaz, istekleri bitmez. O öküz sığacak diye sen yarım kıç oturursun yanında.
  • Ama... ama si var ki kendi haklarini anlatiyor peki ya onun yaninda oturup rahatsiz olan kisinin haklari ne olacak? O da onun yuzunden haksizliga ugruyor? Gecen ablam iki sisman adami orta sirasina verilmis. Iki herifin yaglarina sıkışmış ve kafayi yemis inmis. Onlar hic biz de onu magdur ettik demis mi hayir. Bence sismansa, bu bir durum ve kabullenecek. Kendi magdur oldum derken baskasini da magdur etmeyecek.
  • Bir insan (hastalığı yoksa eğer) durup dururken neden 110-120 kiloya ulaşır? Tabii ki iradesine hakim olamadığı ve pisboğaz olduğu için. Vücudunun ihtiyacı olandan çok daha fazlasını tüketmiştir. Bunlarda yağ olarak depolanmıştır. Bu sebeple bir takım zorluklarla karşılaşıyorsa bundan kendisi sorumludur. Başkalarını suçlamaya hakkı yoktur. İhtiyacı kadar yemeyi öğrensin.
  • Arkadas sismansan lutfen beni rahatsiz etme. Bacaklarini kendi alaninda tut . ben koltugu yatirmiyorsam sende yatirma. Kabinden birsey istediysen ustume abanip alma bende insanim nefesim kesilebilir. Gerekirse cift bilet al en arkaya otur ki ucagin CG si bozulmasin . Bu dunyada sadece sen yasamiyorsun saygi bekliyorsan saygili ol.
  • Gıda endüstrisinin hiç suçu yok tabi. Herkes organik beslenmek zorunda halbuki. Tek suçlu tüketici.

Your Fat Friend (Şişman Arkadaşınız) adlı bloggerın, aşırı kilolu yolcuların uçuşlarda maruz kaldığı engelleme ve yargılamaları anlattığı paylaşımı, sosyal medyada büyük ilgi çekti.

Blogger, vücut-pozitif (body positive) olarak adlandırılan, kişilerin vücutlarıyla barışmalarını savunan akımın sosyal medyadaki temsilcilerinden.

Blogger'ın yaklaşık 40 tweetle anlattığı "şişman yolcunun uçuş çilesi", gerçekliği o kadar net ortaya koyuyor ki, hemen tüm mesajlar sosyal medyada viral oldu.

Bugün uçuyorum. Birazdan yazacağım mesajlarla, şişman bir insan olarak uçuşa nasıl hazırlandığımı anlatacağım).

Aşırı kilolu insanlar hem fiziksel hem de psikolojik olarak uçaklarda birçok engel ve zorlukla karşılaşıyor.

Bu yolcular için zorluklar, henüz uçağa binmeden başlıyor: Ek maddi getiri ve fiziksel tehditler...



"İlk önce farklı havayollarının 'yolcu boyutları' kurallarını okudum. Bu kurallara göre birçoğu, uçağa binmiş olsam beni indirme hakkını saklı tutuyor."

"Geri kalanı ise iki bilet satın almamı şart koşuyor. İkinci bileti önceden almazsam, bileti uçuş günündeki fiyatıyla satın almak zorunda bırakıyor. Biletin bugünkü fiyatı 800 dolar."

"Boş koltuk olup olmamasına bakılmadan ikinci bir bilet satın almaya mecbur bırakıldım. Yani uçakta kalabilme ayrıcalığı için iki bilet fiyatı ödedim."

Your Fat Friend, yaptığı yolculuğun birinci sınıf bilet ücretinin ekonomi sınıfı biletlerden yaklaşık 900 dolar fazla olduğunu, ama yine de iki bilet almaktan ucuza geldiğini yazdı.

"Daha önce birinci sınıf bilet koltuk almıştım, normal koltuklardan biraz daha geniş oluyorlar ve koltukları ayıran kolluklar bulunuyor. Bu sayede diğer yolcular sizden daha az şikayetçi oluyor".

Ama finansal yük ve uçma garantisi verilmemesi bu yolcuların karşılaştıkları engellerden sadece birkaçı.





"Kabin ekibinden istememek için kendi emniyet kemeri uzantımı getirdim. Ek kemerim bazen uçuş güvenlik görevlilerince elimden alınıyor. Bu kez izin verdiler"
Aşırı kilolu insanların karşılaştığı en büyük zorluklardan biri de diğer yolculardan gelen tepki ve şikayetler.

"Geçen 2 yılda yaptığım uçuşların yarısından fazlasında, aynı sırada oturduğum yolcular benden şikayetçi oldu. Yani ben orada bulunurken başkaları vücudum hakkında tartıştı."

Blogger, diğer yolcuları rahatsız etmemek adına aldığı diğer önlemlerden de bahsetti.

"Yolcuların benden daha fazla rahatsız olması için bavulumu bagaj kısmına verdim"


Ayrıca uçuş sırasında kabin ekibinden de herhangi bir istekte bulunmuyorum, çünkü uçuş görevlisi bana ulaşmaya çalışırken yanımda oturan kişi rahatsız olup söylenmeye başlayabilir"
Ama bloggerın yazdığına göre bu önlemlerin hiçbiri onun taciz edilmeden ya da "insanlıktan çıkarılmadan" yolculuk yapabileceğinin garantisini vermiyor.

"Çok şişman bir yolcu olarak, uçaklarda bagaj muamelesi görüyorum. Hantal, rahatsız edici bir yüküm. Cansız, duygusuz bir eşyayım..."



Blogger'ın bu mesajları farkındalık yaratmış olsa da, tabii ki bu açıklamalara Twitter üzerinden saldıran sosyal medya kullanıcıları da oldu.

Your Fat Friend, bu mesajlara da cevap verdi:




"Bu yazdıklarımın duygusal kırılganlıkla ilgisi yok. Hassasım ama güçlüyüm de. Bunlar havayolu kurallarıyla ve başkalarının vücudum üzerinde söz söyleme hakkı görmesiyle ilgili"

Aşırı kilolu yolcuların uçaklarda karşılaştıkları zorluk ve yargılamalarla ilgili daha fazla fikir edinmek isterseniz, Stacy Bias tarafından hazırlanmış olan bu videoyu izleyebilirsiniz. (bbc)

Kilolu yolcular isyan etti

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

Bosver ~ 6 yıl önce
Bir çok kişinin yorumunu okudum .herkesin yorumuna saygım var. Ama kilo bir tur hastalıktır .bu gibi rahatsızlıklara zannetmeyinki sadece kilolu insanlar kendini düşünüyor hayır. Oturdukları kişiyse düşünüyorlar ama ellerinden birsey gelmiyor .sonuçta etlerini bir torbaya sıkıştıramazlar yani neden insanlar obez az yeseydi fasfood. Yemesin gibi sözler kullanıyorsunuz ayip. Çok ayip insanlar boyle olmayi istemzler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kilo ~ 7 yıl önce
70kg bir insan 20 valizle ucaga gittiginde 5 kilo bagaj parasi oduyor, 150 kiloluk insan bagaji yoksa ekstra odemeden ucuyor. Sismanlar havacilikta hic adaletsizlikten bahsetmesin bu konuda bence.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eee ~ 7 yıl önce
Kardesim ben yolculuk snasinda satin aldigim koltuk yasam ve ozel alanina sarkan baskalarindan rahatsiz oluyorum sende bunu anlamalisin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
insallah... ~ 7 yıl önce
Olumsuz yorum yapan kucultucu ve asaglayici ifadeler kullanlara... Allah sizi utanacaginiz ve toplum icine cikamacaginiz bir bela verir insallah.. Editor boyle insanciklarin mesajlarini yayinlamak yakisiyormu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kendine bak ~ 7 yıl önce
İnsanlara beddua etmek sana yakışıyor mu? Senin yaptığın daha kötü bir davranış. Allah ıslah etsin.
Tig ~ 7 yıl önce
Salata ve yohurt yesin tig gibi olur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Xxx ~ 7 yıl önce
Bir de bunların çenesi hiç kapanmaz, istekleri bitmez. O öküz sığacak diye sen yarım kıç oturursun yanında.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hakli da olabilir ama ~ 7 yıl önce
Ama... ama si var ki kendi haklarini anlatiyor peki ya onun yaninda oturup rahatsiz olan kisinin haklari ne olacak? O da onun yuzunden haksizliga ugruyor? Gecen ablam iki sisman adami orta sirasina verilmis. Iki herifin yaglarina sıkışmış ve kafayi yemis inmis. Onlar hic biz de onu magdur ettik demis mi hayir. Bence sismansa, bu bir durum ve kabullenecek. Kendi magdur oldum derken baskasini da magdur etmeyecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bizi ilgilendirmiyor ~ 7 yıl önce
Bir insan (hastalığı yoksa eğer) durup dururken neden 110-120 kiloya ulaşır? Tabii ki iradesine hakim olamadığı ve pisboğaz olduğu için. Vücudunun ihtiyacı olandan çok daha fazlasını tüketmiştir. Bunlarda yağ olarak depolanmıştır. Bu sebeple bir takım zorluklarla karşılaşıyorsa bundan kendisi sorumludur. Başkalarını suçlamaya hakkı yoktur. İhtiyacı kadar yemeyi öğrensin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilotx ~ 7 yıl önce
Arkadas sismansan lutfen beni rahatsiz etme. Bacaklarini kendi alaninda tut . ben koltugu yatirmiyorsam sende yatirma. Kabinden birsey istediysen ustume abanip alma bende insanim nefesim kesilebilir. Gerekirse cift bilet al en arkaya otur ki ucagin CG si bozulmasin . Bu dunyada sadece sen yasamiyorsun saygi bekliyorsan saygili ol.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Suçlu ~ 7 yıl önce
Gıda endüstrisinin hiç suçu yok tabi. Herkes organik beslenmek zorunda halbuki. Tek suçlu tüketici.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000