04 Aralık 2010, Cumartesi 08:06:03

Kıbrıs uçuşları 'Wikileaks Belgeleri'nde...

Wikileaks’in yayımladığı 2008 tarihli belgelerde, ABD’nin Kıbrıs’taki İngiliz üssü Agrotur’u, gizli casus uçuşları için kullandığı, elde edilen bilgileri Türkiye ve Lüblan’la paylaştığı için İngiltere’nin sert tepki gösterdiği anlaşılıyor.

Wikileaks’in yayımladığı belgeler, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) İngiltere’nin itirazlarına rağmen Kıbrıs’taki İngiliz üssünden kalkan uçaklarla Türkiye, Lübnan ve Kuzey Irak üzerinde uçarak istihbarat topladığını ve bu bilgileri Türk ve Lübnanlı yetkililerle paylaştığını gösteriyor.

Wikileaks’te yayımlanan 2008 tarihli belgelerde, ABD’nin Kıbrıs’taki İngiliz üssü Agrotur’u, gizli casus uçuşları için kullandığı belirtiliyor.

18 Nisan 2008 tarihinde İngilizler tarafından ABD’ye yazılan mektupta, “Türkiye, Kuzey Irak ve Lübnan üzerinde son zamanlarda yapılan U2 uçuşları, hükümetimizin daha yakından bakması gereken hukuki ve siyasi meseleleri gözler önüne sermiştir” deniliyor.

Bilgiler Türk yetkililere

Bu casus uçakların Türkiye ve Kuzey Irak’ta topladığı istihbarat bilgilerinin gizlice Türk yetkililere verildiği ve düzenlenen bir operasyonda kullanıldığı da anlaşılıyor.

İngiltere Savunma Bakanlığı’nın Terörle Mücadele Birimi Başkanı Will Jessett, Amerikalı yetkililere gönderdiği mektupta, “İngiliz üslerinin Lübnan ya da Türkiye hükümetleri adına gizli ya da faaliyetleri muhtemelen tartışmalı uçuşlarda kullanılmasına” yönelik bir uyarıda bulunuyor.

Terörle Mücadele Birimi Başkanı Will Jessett, “İngiltere hükümetinin, bu ülkelerin hükümetlerinin yasadışı faaliyetlerine dolaylı olarak yardım etmediği yolunda tatmin olması bizim için önemlidir” diyor.

İşçi Partisi’nden protesto

Belgeler, 2008’de İngiltere’de dönemin İşçi Partisi hükümetinin, Kıbrıs üzerinden yapılan casus uçuşları protesto ettiğini gösteriyor. İngiltere hükümetinin bazı üyeleri, CIA’in “olağanüstü nakil” uygulaması kapsamındaki uçuşların da Kıbrıs üzerinden yapılmasından ve İngiltere’nin istemeden de olsa işkence suçuna ortak olmasından korktuklarını söylemiş.

Uçuşların denetlenmesi istendi

Hükümetin bazı üyeleri gizli uçuşların denetlenmesini istemişler. Ancak ABD’nin İngilizlerin itirazlarına aldırış etmediği, Amerikalıların İngiltere’nin taleplerinin terörle mücadeleyi zorlaştıracağını düşündüğü belirtiliyor.

(Milliyet)

Kıbrıs uçuşları 'Wikileaks Belgeleri'nde...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000