27 Temmuz 2014, Pazar 10:55:09

KENDİ PARAMOTORUYLA ULUDAĞ'IN ZİRVESİNDE UÇUYOR

Pilot Sebahattin Çetin, birçok kişinin hayalini kurup da gerçekleştiremediği bir hobiyi yapıyor. Gökyüzünde saatlerce kuşlar gibi salınıyor. Üstelik kendi yaptığı paramotoruyla... Metrelerce yükseklikte iftar açıp çay keyfi yapan deneyimli pilot, maaşının yarısını yakıta harcıyor.
  • Helal olsun cilgin reis
  • şu herkez airline pilotu oluyor diyen arkadaş olsunda brövesini biz takalım! Arkadaşım biz hiç simulator sitelerine girip iş makinesi sitelerine girip yorum yapıyormuyuz nereden geliyor bu havacılık sitelerinde yorum yapma tutkusu ben burdaki yorumların çoğunu görünce bunu düşünüyorum
  • G sinifi havasahasina ucak helikopter girmemeli diyen arkadas sen atarabasiyla mi ucuyorsun? G sinifi vfr ve dusuk hizlarda ucan her araca aciktir. Anlami budur G sinifinin. Arac ayirimi yapilmaz
  • ICAO ya gore hava sahalari ayrilmalidir. Artik bu ulkede de tum dunyada oldugu gibi Class-G hava sahalari olmali amator sportif ucuslar bu saha icinde yapilmali bu saha içine de ucak ve helikopterler girmemelidir. Ancak standart bir ayrimla kimse kimsenin sahasini ihlal etmez. Ucan kusa GPS takmakla cozulmez bu sorun.
  • böyle adamları seviyorum, çocuğunun da keyfine diyecek yok.
  • Güzel bir uğraş, tebrik ederim. Ancak belli irtifanın üstünde artık hava trafiği kuralları işler. O nedenle, hem hem kendi emniyeti hem de başkalarının emniyeti açısından bu aktivitenin gerekli izinler alınarak yapılması şarttır.
  • uçuş yaptığınız bölgeleri seçerken helikopter ve uçak trafiğinin olmadığı bölgeleri seçerseniz daha emniyetli olacağı kanısındayım keyifli uçuşlar..
  • Elinden alirlar onu

Gökyüzünde kuşlar gibi uçmak çoğumuzun hayalidir. Bugüne kadar uçak, balon ve yamaç paraşütü gibi çeşitli hava araçları kullanarak bu tutkumuzu gerçekleştirmeye çalışmışızdır. Daha büyük heyecan arayanlar da, skydiving veya yamaç paraşütü gibi adrenalini oldukça yüksek gökyüzü sporları sayesinde uçmanın keyfini doyasıya yaşar. Uçma tutkusuna yenik düşen Makine Teknisyeni Sebahattin Çetin (44) ise kendi yaptığı paramotoruyla uçmanın tadını çıkaranlardan yalnızca biri.

Gökyüzünde paramotoruyla uçarken, iftar açması ve çay keyfi yapmasıyla tanınan Pilot Çetin’in, oldukça ilginç ve renkli bir hayat hikâyesi var. Bulgaristan Göçmeni Çetin, Bursa’da Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Kaplanlar Soğutma’da sanayi tipi buzdolaplarının bakım sorumlusu olarak çalışır. 17 yaşında uçmaya başlayan gökyüzü tutkunu, Bulgaristan’daki makine motor öğretmeninin teşvikiyle havacılığı sevmeye başlar. Yaptığı motosikletle okula giden Çetin, o yıllarda aynı zamanda akrobasi pilotu olan öğretmeninin dikkatini çeker. Daha sonra öğretmeniyle akrobasi uçağının bakımını yapmaya başlayan ve hava araçlarına ilgisi daha artan Çetin, hafif hava aracı mikrolight ile uçmaya başlar.

Hava aracı Bulgaristan’da kalmış

Sebahattin Çetin, Bulgaristan’da asker dönüşü motosiklet motorunu modifiye ederek ilk kez kendi hava aracını yapar. 21 yaşında tek kişilik mikrolightı tamamlayan Çetin, daha sonra bununla uçmaya başlar. Bir yıl sonra Türkiye’ye göç etmek zorunda kalınca, hava aracı dahil birçok eşyasını Bulgaristan’da bırakmak zorunda kalır. Ancak Türkiye’ye geldiğinde yeniden gökyüzünde süzülmek için yeni bir mikrolight daha yapar.

Uludağ’ın zirvesinde geziyor

Paramotor ile uçmanın tarif edilemez bir keyif yaşattığını söyleyen Çetin, uçaklardaki gibi kapalı bir kokpiti bulunmayan hava aracıyla uçmanın büyük bir ayrıcalık olduğunu belirtiyor. Her uçuşta, çıkacağı irtifa ve rotayı kendisinin belirlediğini anlatan Çetin, daha çok 2 bin 500 metre yükseğe çıkıp Uludağ’ın zirvesinde süzülüyor veya Gemlik sahillerinde uçuyor.

Pilot Çetin, birçok değişik tipteki hava aracıyla tam 27 yıldır uçmuş. 6 pilot lisansı bulunan Çetin’in en büyük hayali ise havacılık sektöründe çalışmak. Ancak hava taksi şirketinde görev yapmak isteyen Çetin’in, pilot lisansı bulunmuyor. Çetin, maddi imkânsızlıklar nedeniyle pilot yetiştiren kurslara katılamadığından dolayı büyük üzüntü yaşıyor.

Maaşının yarısını yakıta veriyor

Uçmayı çok seven Sebahattin Çetin, iş çıkışlarında veya hafta sonları vakit buldukça paramotoruyla gökyüzü ile buluşuyor. Ancak çok sık uçtuğundan maaşının yarısını hava aracının yakıtı için harcıyor. Bir deponun 12 litre yakıt aldığını ifade eden Çetin, dolu depoyla yaklaşık 2 saat havada kalarak 150-200 kilometre uçabildiğini söylüyor. 2007’de ilk kez paramotoru yaparak uçurduğunu söyleyen Çetin, hâlâ unutamadığı o günü şöyle anlatıyor: “Motosiklet motoru kullanarak ilk paramotoru ben yaptım ve uçurdum. Gökyüzünde uçmanın keyfini çıkardığım ilk gün ise düşeceğimi sananlar peşimden gelmeye başladı. Yere indiğimde yanıma gelip, ‘Uzaydan mı geldin?’ diye hayretle sordular.”

Ailesi de uçuyor

Pilot Sebahattin Çetin’in, ailesi de tıpkı kendisi gibi uçmayı çok seviyor. Eşi Güler, kızı Remziye (20) ve oğlu Recep (13) de, fırsat buldukça paramotor ile gökyüzünde süzülmenin keyfini çıkarıyor. Çetin, oğluna 5 , kızına ise 10 yaşında uçma heyecanı yaşatmış. (Mustafa Gün-Zaman)

KENDİ PARAMOTORUYLA ULUDAĞ'IN ZİRVESİNDE UÇUYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Helal olsun cilgin reis

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
şu herkez airline pilotu oluyor diyen arkadaş olsunda brövesini biz takalım! Arkadaşım biz hiç simulator sitelerine girip iş makinesi sitelerine girip yorum yapıyormuyuz nereden geliyor bu havacılık sitelerinde yorum yapma tutkusu ben burdaki yorumların çoğunu görünce bunu düşünüyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
G sinifi ~ 10 yıl önce
G sinifi havasahasina ucak helikopter girmemeli diyen arkadas sen atarabasiyla mi ucuyorsun? G sinifi vfr ve dusuk hizlarda ucan her araca aciktir. Anlami budur G sinifinin. Arac ayirimi yapilmaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CIRCIR ~ 10 yıl önce
Yaw ne kadar vırcır CIRCIR gereksiz bi adamsın sen yahu kafası sadece laf olsun ammman muhalefet olayımda laf nereye girerse girsin ben varya ben herseyi bilirim haaa modunda bi parazit... Apt.. herif biz yazarken bilmiyor muyuz neyin ne olduğunu ? ha bi sen biliyorsun vay vay vay efsane kaptanım benim :) herseyide bilirmiss waaay :) class-g kontrolsüz hava sahası demek isterse JET DAHIL HERKES girer... boşboğaz kümesi aciz frozen :) senden olsa olsa airline pilotu olur onuda zaten herkes oluyor artik. Class-G den kastim, yahu ayir bi yerleri sadece amatör-sportif uçucular gitsin ucun orada ekip kafasına gore ulke havaciliginin %99.9 oluşturan IFR tayfasi, helikopter tayfasi da oraya girmeyiversin... Annadın ? kapiş ? bi sen biliyorsun havaciligi 3 günlük lisansınla ger kalan herkes boş değilmi... ah be yaw seni bi SHGM genel muduru yapsalarda herkes kurtulsa... PARAZIT....
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
ICAO ya gore hava sahalari ayrilmalidir. Artik bu ulkede de tum dunyada oldugu gibi Class-G hava sahalari olmali amator sportif ucuslar bu saha icinde yapilmali bu saha içine de ucak ve helikopterler girmemelidir. Ancak standart bir ayrimla kimse kimsenin sahasini ihlal etmez. Ucan kusa GPS takmakla cozulmez bu sorun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
lopez ~ 10 yıl önce
böyle adamları seviyorum, çocuğunun da keyfine diyecek yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hayri ~ 10 yıl önce
Güzel bir uğraş, tebrik ederim. Ancak belli irtifanın üstünde artık hava trafiği kuralları işler. O nedenle, hem hem kendi emniyeti hem de başkalarının emniyeti açısından bu aktivitenin gerekli izinler alınarak yapılması şarttır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot ~ 10 yıl önce
uçuş yaptığınız bölgeleri seçerken helikopter ve uçak trafiğinin olmadığı bölgeleri seçerseniz daha emniyetli olacağı kanısındayım keyifli uçuşlar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çok trafik var da ~ 10 yıl önce
tabi ki dikkat ediyor sonuçta kendi canı söz konusu size kalsak hiçbir sportif havacılık yapmamak lazım
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Elinden alirlar onu

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000