26 Aralık 2011, Pazartesi 08:01:38

KARBON ÜCRETİ BİLET FİYATLARINA NASIL YANSIYACAK?

Avrupa havayollarında karbon kredisi uygulamasının yolcu biletlerine 1 ila 12 Avro arasında ek maliyet getireceği bildirildi...
  • kredisi degil...
Merkezi Lüksemburg'da bulunan AB'nin en yüksek yargı organı olan adalet divanı, hafta başında Amerikan ve Kanadalı hava yolu şirketlerinin başvurusu üzerine incelediği karbon emisyon ticaretinin meşru olduğuna hükmetmişti. Havayolu şirketleri kararın 2020'ye kadar havacılık sektörüne 20 milyar Avro ek maliyet getireceğini ileri sürüyordu. AB'nin hesaplamalarına göre karbon kredisinin uçak yolcularına maliyeti tek-gidiş Atlantik ötesi uçuşlar için 12 Avro olacak. Daha kısa mesafeli pek çok yolculuk için maliyet 1-2 Avro’yu aşmayacak.
 
2012 yılında hava yolu şirketlerine karbon emisyonu izinlerinin yüzde 85'ini ücretsiz dağıtacağını açıklayan AB, bu oranın üzerindeki emisyon kotalarının Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) üzerinden ya da açık artırma usulüyle satın alınabileceğini belirtiyor.
 
AB Komisyonu'nun hesaplamalarına göre bu sayede 2020 yılına kadar 72 milyon ton karbondioksit salımının önüne geçilebilecek. Havacılık sektörü insan kaynaklı karbon salımının yüzde 3'ünü oluştursa da, uzmanlara göre sektör, karbon kirliliğinin en hızlı büyüyen kaynağı olarak niteleniyor.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı 1 Ocak 2012'den itibaren havacılıkta karbon kredisini başlatması halinde uygun karşı önlemler alacakları uyarısında bulunurken Çin de mahkemenin kararına tepki gösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Liu Weimin, "AB'nin tek taraflı kararına karşı çıkıyoruz. Avrupa tarafının sağduyulu ve
pratik bir tutum takınacağını ve bu konuyu Çin'in de yer aldığı ilgili taraflarla istişareler içinde ele almasını umut ediyoruz" dedi. 
KARBON ÜCRETİ BİLET FİYATLARINA NASIL YANSIYACAK?

Yorumlar

Misafir ~ 12 yıl önce
kredisi degil...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000