19 Haziran 2012, Salı 08:41:04

KARBON SALINIMI %40 AZALDI! NASIL MI?

Airbus ve Air Canada "Kusursuz uçuş" adı altında karbon salımını %40 azaltacak bir deney gerçekleştirdi.
  • görüyoruz işte modern dünya ülkeleri nelerin peşinde, bizler ise ne kadar saçma sapan işlerle meşgulüz. herkes doğanın korunmasının farkında, katkı sağlamaya çalışıyor onun korunmasına. bizde ise sürekli bir doğa katliamı... sadece gidilecek noktaya direk rotada uçuş yapabilmek bile çok ciddi miktarda tasarruf sağlayabilecektir. işin aslı günümüz teknolojisi ile kalkıştan hemen sonra direk iniş noktasına ulaşılabilecek rota kullanımı mümkün sanırım fakat bürokrasi ve gereksiz sınırlamalar durduk yere rotaları uzatıyor. özellikle türkiye için konuşuyorum. avrupada zaten neredeyse hemen en kısa rota sunuluyor imkan dahilindeyse.

 

Airbus ve Air Kanada, normal uçuşlarla karşılaştırıldığında karbon dioksit emisyonunu yüzde 40 azaltma amacı taşıyan Kuzey Amerika’nın ilk “Kusursuz Uçuş”unu gerçekleştirdi.

Airbus A319 uçağı ile gerçekleştirilen ve Kanada’nın Toronto şehrinden kalkıp Meksiko City’ye yapılan ticari uçuş havacılık endüstrinin karbon dioksit salınımı azaltma konusunda odaklandığı 4 temel alanda yenilikler içerdi.

Son teknoloji ürünü bir uçak, sürdürülebilir alternatif yakıtlar, yeni ve kolaylaştırılmış Hava Trafik Yönetim prosedürleri ve ideal operasyon koşullarının kullanılarak bu 4 temel öğeyle karbon salınımı konusunda en düşük seviye yakalanmaya çalışıldı.

Bu uçuşun günümüzde var olan en iyi operasyonel ve çevreci olanaklar kullanılarak gerçekleştirildiğini ve “Kusursuz Uçuş” ismi takılan uçuş süresince:

• Kendi pazar segmentinin en eko-verimli uçağı kullanıldığı,
• SkyNRG tarafından sağlanan ve kullanılmış pişirme yağından yapılan sürdürülebilir bio-yakıt karışımı kullanıldığı (yüzde 50 oranında bir karışım).
• Optimize edilmiş uçuş rotaları ve yükseklikleri takip edildiği ve Hava Trafik Yönetimi otoriteleri ile yapılan anlaşmalar uyarınca Airbus A319 en direkt rotada en verimli dikey uçuş profilini kullanarak ve CDA (sürekli alçalarak yaklaşmak-continues descent approach) ile Mexico City’ye inecek ve böylece yakıt tasarrufu sağlarken ses limitlerini de aşağı çektiği.
• Tek motor kullanarak taksi yapma, gelişmiş aerodinamik için uçağın dışarıdan temizlenmesi, hafif kabin malzemelerinin kullanılması ve çok özel uçuş planı gibi birçok değişik eko-verimli operasyon prosedürlerinin kombinasyonu kullanıldı.

Airbus CEOsu ve Başkanı Fabrice Bregier uçuşun ardından yaptığı açıklamada “Bugün Air Kanada ile gerçekleştirilen uçuş havacılık endüstrisinin emisyonu azaltmak ve çok daha fazla Kusursuz Uçuş gerçekleştirmek için güçlü bir pozisyonda olduğunu kanıtlıyor. Bunu günlük hayatta ticari uçuşlara uygulayabilmek için sürdürülebilir bio-yakıt kullanımını teşvik edecek politik güce ve hava trafik yönetim sistemlerinin modernize edilmesine ihtiyaç var. Hükümetler ve havacılık endüstrisinin tüm paydaşlarının desteği ile bugünün limitlerinin dışında düşünmeli ve girişimde bulunmalıyız” diye konuştu.

Air Kanada Kıdemli Başkan Yardımcısı ve COOsu Duncan Dee ise yaptığı açıklamada “Air Kanada olarak karbon ayak izimizi azaltma sorumluluğumuzun bilincindeyiz ve bio-yakıt kullanarak gerçekleştirdiğimiz uçuşumuz da çevre bilincine olan sürekli yatırımlarımızın bir göstergesi. 1990 yılından bu yana havayolumuz yüzde 30 daha az yakıt kullanır hale geldi ve biz bu rakamları daha da iyileştirme konusunda kararlıyız. A319 ile gerçekleştireceğimiz Toronto-Mexico City uçuşumuz da bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz en yeşil uçuş” dedi.

Dünyanın lider uçak üreticisi Airbus, “Kusursuz Uçuş”un peşini bırakmayacak ve bir uçağın çevreye etkisini en aza indirecek uygulamaların bugün başlayabileceğine inanıyor. Airbus’ın Ar&Ge yatırımlarının yüzde 90’ından fazlası çevreye fayda sağlayacak alanlara yapılıyor.

Airbus 2020’ye kadar yüzde 20 daha az karbon emisyonu gibi endüstrinin hedeflerine ulaşması konusunda kendisine düşen görevleri fazlası ile yapma konusunda kararlı olduğu ifade edildi.

KARBON SALINIMI %40 AZALDI! NASIL MI?

Yorumlar

dünya - türkiye farkı ~ 12 yıl önce
görüyoruz işte modern dünya ülkeleri nelerin peşinde, bizler ise ne kadar saçma sapan işlerle meşgulüz. herkes doğanın korunmasının farkında, katkı sağlamaya çalışıyor onun korunmasına. bizde ise sürekli bir doğa katliamı... sadece gidilecek noktaya direk rotada uçuş yapabilmek bile çok ciddi miktarda tasarruf sağlayabilecektir. işin aslı günümüz teknolojisi ile kalkıştan hemen sonra direk iniş noktasına ulaşılabilecek rota kullanımı mümkün sanırım fakat bürokrasi ve gereksiz sınırlamalar durduk yere rotaları uzatıyor. özellikle türkiye için konuşuyorum. avrupada zaten neredeyse hemen en kısa rota sunuluyor imkan dahilindeyse.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000