08 Şubat 2015, Pazar 08:20:49

"KALKIŞTAN 37 SANİYE SONRA MOTOR RÖLANTİYE GEÇMİŞ"

Tayvan'da TransAsia Havayolları'na ait yolcu uçağının iki gün önce nehre düşmesi sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı 35'e yükseldi.
  • çalıştırmak mümkündür fakat bunun şartları vardır. Tekrar çalıştırmayı denemek için motorda yangın olmadığına emin olunmalı, n1 sıfır olmamalı, oil pressure olmalı ve chip detector ikazı olmaması gerekir. Uçaktan uçağa değişebilir tabiki. Bazı uçaklar için belirli irtifa üzerinde motoru çalıştırmak için limitli bir süre vardır. Zaten çift motorlu uçaklarda genel olarak sistem tek motoru batarya ile çalıştırıp daha sonra çalışmayan motoru çalışan motorun ürettiği enerjiyle çalıştırmak üzerine kurulmuştur.
  • Turbo prob motorlarda start için bleed air a gerek yoktur unfeather pozisyonundan cikararak course pitchten fine pitch e dogru pale gittiginde motor tekrar donu almaya baslayacaktir buda negatif tork olusturarak pervane disli kutusu ile motora donu verir kabaca soylenebilecek şeyler bunlar burda onemli olan pervane unfeathere gelmismi? Pitch lock arizasi bile bu olaya sebebiyet verir...
  • Kalkışı mütakip motor arızalarında önce uçak uçurulur , uçak stabil duruma geldiğinde ancak restart düşünülebilir. Lakin bu uçaklar tek motorla gayet rahat tırmanış yapıp emniyetli irtifaya ulaşabilirler. Burada oluşan durum bana göre turboprob motorlarında kalkış sonrası motor arızası yaşandığında uçağın autofeather sisteminin çalışmaması olabilir ( pervane pallerinin mininmum drag yaratacak pozisyon alması) bu durum turboprob pilotlarının korkulu rüyasıdır çünkü uçağı stabil hale getirmek neredeyse imkansızlaşır, böyle durumlar için memory item derhal ölü motoru susturup çalışan motora maksimum takat vermektir ancak ölü motor conform edilmeden yanlış motor kapatılmış gibi görünüyor..
  • Öyle görünüyor ki ekip normal çalışan motoru durdurarak felaketin yolunu açmış. Buna benzer pek çok olay anlatılır crm derslerinde. Kulakları çınlasın bir hocam farenin sidiğinin okyanusa faydası vardır oğlum derdi, rölanti/idle en azından jeneratörü çalışıyor ve hidroliği besliyor olmalıydı o motor. O yüzden havada motor durdururken elli kez confirm/ affirm denir bu prosedürde. Çok geçmiş olsun camiaya.
  • Yanlış motoru (çalışan motoru) kaparak, çalışmayan motoru start çabası gibi geldi bana..
  • Anladığım kadarıyla kalkıştan hemen sonra motorlardan biri stall oluyor pilotlar da yanlış motora müdahale edip çalışan motoru durduruyorlar (feather) ve hemen hata yaptıklarını anlayıp tekrar çalıştırmayı deniyorlar ( airstart) . Doğal olarak takatsız kalan uçak soldan aşağı kafa alıp düşüyor. Emercensi durumlarda panik yapmadan doğru motora müdahale etmek çok önemli...
  • YAHU ARKADAŞLAR ,MOTORLAR BAĞIMSIZDIR VE TEK MOTOR HALA ÇALIŞIYOR, daha neye ihtiyaç var
  • Durdurmak mümkündür. Ama her zaman çalışmaya bilir.
  • Evet ister prop. Olsun ister turbofan jet motoru ucaklar havada da motor calistirma kabiliyetine sahiptir. Belirli irtifa limitleri yada gerekli sistemler faal olmalidir tabi. Apu gibi sistemler gerekli olan gucu ucaga her sart altinda motorlar kapali ikende saglayacak sekilde tasarlanir. Ancak tabi ki kimse calisan motoru dur bi yeniden calistiralim diye kapatmaz. Cogu durumda fail olan motorun yeniden calistirilmasi zaten motorda hasar oldugu icin mumkun olmayacaktir. Aksi durumlarda restart proseduru uygulanir ve motor calisir...
  • Turboprop motorları bilmiyorum (düşen uçak) turbofan motorları (Boeing-airbus) bunlarda harici güç kaynağından (apu) yada diğer motordan güç alarak çalışıyor.motor çalışma prensibi hava basıncıyla Çalışır. Soran arkadaş yardımcı olmuşumdur inş.

Tayvan'da TransAsia Havayolları'na ait yolcu uçağının iki gün önce nehre düşmesi sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı 35'e yükseldi.

KARA KUTU AÇILDI
Tayvan Havacılık Güvenliği Kurulu (ASC) Direktörü Thomas Wang, çarşamba günü meydana gelen uçak kazasıyla ilgili yaptığı açıklamada "Kara kutulardan elde edilen bulgulara göre, uçağın motorlarından biri kalkıştan 37 saniye sonra rölantiye geçmiş. Pilot da diğer motoru durdurup, yeniden çalıştırmak istemiş fakat başarılı olamamış" diye konuştu.

ÖN RAPOR BİR AY İÇİNDE
ASC yetkililerinin, kazayla ilgili ön raporunu bir ay içinde açıklayacağı ifade edildi.

TransAsia Havayolları'na ait yolcu uçağı, 2 gün önce, 53 yolcusu ve 5 kişilik mürettebatıyla Tayvan'ın başkentinden ülkenin ada kenti Kinmen'e giderken Keelung Nehri'ne düşmüştü. 15 kişinin kazadan yaralı olarak kurtulduğu açıklanmıştı.

"KALKIŞTAN 37 SANİYE SONRA MOTOR RÖLANTİYE GEÇMİŞ"

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

erdi ~ 4 yıl önce
çalıştırmak mümkündür fakat bunun şartları vardır. Tekrar çalıştırmayı denemek için motorda yangın olmadığına emin olunmalı, n1 sıfır olmamalı, oil pressure olmalı ve chip detector ikazı olmaması gerekir. Uçaktan uçağa değişebilir tabiki. Bazı uçaklar için belirli irtifa üzerinde motoru çalıştırmak için limitli bir süre vardır. Zaten çift motorlu uçaklarda genel olarak sistem tek motoru batarya ile çalıştırıp daha sonra çalışmayan motoru çalışan motorun ürettiği enerjiyle çalıştırmak üzerine kurulmuştur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Turbo prob motorlarda start için bleed air a gerek yoktur unfeather pozisyonundan cikararak course pitchten fine pitch e dogru pale gittiginde motor tekrar donu almaya baslayacaktir buda negatif tork olusturarak pervane disli kutusu ile motora donu verir kabaca soylenebilecek şeyler bunlar burda onemli olan pervane unfeathere gelmismi? Pitch lock arizasi bile bu olaya sebebiyet verir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pelasgev ~ 9 yıl önce
Kalkışı mütakip motor arızalarında önce uçak uçurulur , uçak stabil duruma geldiğinde ancak restart düşünülebilir. Lakin bu uçaklar tek motorla gayet rahat tırmanış yapıp emniyetli irtifaya ulaşabilirler. Burada oluşan durum bana göre turboprob motorlarında kalkış sonrası motor arızası yaşandığında uçağın autofeather sisteminin çalışmaması olabilir ( pervane pallerinin mininmum drag yaratacak pozisyon alması) bu durum turboprob pilotlarının korkulu rüyasıdır çünkü uçağı stabil hale getirmek neredeyse imkansızlaşır, böyle durumlar için memory item derhal ölü motoru susturup çalışan motora maksimum takat vermektir ancak ölü motor conform edilmeden yanlış motor kapatılmış gibi görünüyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaptan Davut ~ 9 yıl önce
Öyle görünüyor ki ekip normal çalışan motoru durdurarak felaketin yolunu açmış. Buna benzer pek çok olay anlatılır crm derslerinde. Kulakları çınlasın bir hocam farenin sidiğinin okyanusa faydası vardır oğlum derdi, rölanti/idle en azından jeneratörü çalışıyor ve hidroliği besliyor olmalıydı o motor. O yüzden havada motor durdururken elli kez confirm/ affirm denir bu prosedürde. Çok geçmiş olsun camiaya.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Yanlış motoru (çalışan motoru) kaparak, çalışmayan motoru start çabası gibi geldi bana..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Anladığım kadarıyla kalkıştan hemen sonra motorlardan biri stall oluyor pilotlar da yanlış motora müdahale edip çalışan motoru durduruyorlar (feather) ve hemen hata yaptıklarını anlayıp tekrar çalıştırmayı deniyorlar ( airstart) . Doğal olarak takatsız kalan uçak soldan aşağı kafa alıp düşüyor. Emercensi durumlarda panik yapmadan doğru motora müdahale etmek çok önemli...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kop ~ 9 yıl önce
YAHU ARKADAŞLAR ,MOTORLAR BAĞIMSIZDIR VE TEK MOTOR HALA ÇALIŞIYOR, daha neye ihtiyaç var

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kayra ~ 9 yıl önce
Durdurmak mümkündür. Ama her zaman çalışmaya bilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Evet ister prop. Olsun ister turbofan jet motoru ucaklar havada da motor calistirma kabiliyetine sahiptir. Belirli irtifa limitleri yada gerekli sistemler faal olmalidir tabi. Apu gibi sistemler gerekli olan gucu ucaga her sart altinda motorlar kapali ikende saglayacak sekilde tasarlanir. Ancak tabi ki kimse calisan motoru dur bi yeniden calistiralim diye kapatmaz. Cogu durumda fail olan motorun yeniden calistirilmasi zaten motorda hasar oldugu icin mumkun olmayacaktir. Aksi durumlarda restart proseduru uygulanir ve motor calisir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Turboprop motorları bilmiyorum (düşen uçak) turbofan motorları (Boeing-airbus) bunlarda harici güç kaynağından (apu) yada diğer motordan güç alarak çalışıyor.motor çalışma prensibi hava basıncıyla Çalışır. Soran arkadaş yardımcı olmuşumdur inş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ççç ~ 9 yıl önce
windmiling yok mu yane QRH yanlış o zaman

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000