08 Kasım 2013, Cuma 09:42:46

İLK F-35'LER NE ZAMAN GELECEK?

F-16’ların yerini alacak yeni nesil savaş uçağı F-35’in yapımı ABD’de 2005’ten beri sürüyor. Türkiye’nin de ortağı olduğu projenin lideri Lockheed Martin Başkan Yardımcısı O'Bryan F-35'ler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
  • Getçekten ciddi misiniz? Türkiye savaşa girmezmiş, F 35lere ne gerek varmış. Daha dün Suriyeyle savaşa giriyordun. Suriyeyle savaşırken Bölgedeki Rus jetleriyle karşılaşmayacağını mı sanıyorsun. Suriye Rusya için çok önemli özellikle Kerkük bölgesinin Avrupa devletleri veya onlarla ticaret yapma potansiyeli olan birinin eline geçmesi zaten düşmekte olan petrol fiyatlarının(Amerika Avrupa felan) daha da düşmesi ve Ticareti Fosil yakıt üzerine kurulu Rusyanın zor duruma düşmesi demektir. CİDDEN cahilsiniz. Amerika bizim için Rusyayla savaşa mı girer sanıyorsunuz kendi çıkarı olmadan siz diplomasiyi arkadaşlıkl gibi bir şey mi sandınız. TÜRKİYE DEVLETİ HER DAİM İÇ VE DIŞ TEHTİTE HAZIR OLMAŞIDIR. EĞER BİR YERDEN PARA KISILACAKSA O DA YOKSUZLUKLARDAN VE GEREKSİZ SEÇİM PROJELERİNDEN KESİLMELİDİR. ÜLKEMİN UÇAĞINA BARAJINA DOKUNMAYIN
  • Adamların içecek fabrikası turkiye gücünde bombasina nasil yetiscen imkansiz
  • ABD den ALINAN tüm Uçakların Kodları bizde yok yani ABD bu Kodları vermiyor yani onlar istem ise uçakları kullanamazsın Bu durumda ABD izin verirse kullanacağız. Bu Uçaklar kimin????
  • ordumuzun guclu olmasi lazim herkez 3. dunya savasina hazirlaniyor f 35 yaziliminida degistirirler siz ona takilmayin bazilari etrafinda ne olup bittiginden habersiz herhalde oyle insanlar uyumaya devam etsin her yer kan golu su uyur dusman uyumaz ata sozu
  • Arkadaşlar Türkiyeyi çok küçümsuyoz türkiyenin imzaladıgı anlaşmadan dolayı böle durumdayız aslında durumumuz öle kötü değil dünyanın en güçlü 6. ülkesiyiz 2030 da dünya Ekonomisinin başkenti istanbul olucak bunu biliyormuydunuz
  • cok pahali acikcasi ne gerek var,biz ne irak ne iraniz demokratik hukuk ülkesiyiz türkiye asla büyük savasin icinde olmaz,zaten yeterli ordumuz var allaha sükür silaha bence para harcanmamali,yunan yunan deniyorda yunanli vizeyi kaldiriyor,artik yunanistan düsman degil,adamlar türk gelsin döviz biraksin diye dua ediyor,kizlar erkekler yunanli türk gitgide daha cok evleniyor,uzomuz ayni rakimiz baklavamiz,cacik dolma dinimiz disinda farkimiz yok yahu adamlarla kahve kültürümüz bild ayni! he yunanistanda düsman vardir illaki bize bizde onlara oldugu gibi ama bunlar azinlik!!! baskada tehdit yok zaten eeee silah kime??? rusya felan zaten hangi silahi alsan seni amerika avrupa korumazsa unufak olursun,kimse kusura bakmasin bence su paraya okul ve saglik ac insanlara ekmek is verilir,16 milyar dolara tesisler yapilir inanilmaz bir para neymis görünmezmis peh peh peh,bizim biran önce hem silahsizlasmamiz,hemde nasil insanimizin gelir seviyesini ve demokrasimizi yukariya cekeriz ona bakmamiz.
  • Evet geçtiğimiz yıllar veya günlerde diyim tübitakdan bazı bilim adamları böyle uçakların genelde savaş zamanında Amerika yı Yunanistanı vb. Radarda dost diye gösteriyormuş İnşallah bu da dost diye göstermez...
  • Arkadaş biz daha araba üretemiyorz uçak üretmek emeklemeden uçmak demek yazık böyle kendimizi kaldırıyoruz . Cahiliye dönemine geri döneceğiz böyle giderse
  • Ayranimiz yok icmeye 100 tane alacakmisiz peeehh. Line adam yetistirmek icin F4 ler F16 lar yetiyor zaten.
  • Alıcan Mig 35 ,29'da olur hem daha kıvrak alman ordusunda var bizde yok ilginç yazılımınıda kendine çevirir tepe tepe kullan F16 dan bile kıvrak rus Mig'ler on numara uçak abicim F35 ancak filimlerde o migleri düşürür doğruya doğru.

Türkiye, yeni nesil F-35 uçaklarının üretim projesindeki 9 ülkeden biri. F-35’lerin, şimdilerde Türkiye’nin envanterindeki en yaygın savaş jetleri olan F16’ların yerine geçmesi bekleniyor. Türkiye F-35’lerin üretiminde de önemli bir rol oynuyor. F-35’lerin F135 adı verilen motor parçaları Türkiye’de İzmir’deki fabrikalarda üretiliyor. Lockheed Martin Havacılık ve Uzay Araştırmaları firması Başkan Yardımcısı Steve O’Bryan, konu ile ilgili olarak Vatan Gazetesi'ne röportaj verdi.

O’Bryan, toplam 100 adet F-35 uçağının Türkiye’ye teslim edilmeyi planlandığını kaydetti. O’Bryan Türkiye’nin ilk iki F-35 siparişini 2017 yılında teslim almasını beklediklerini ama bunun Türkiye’ye bağlı olduğunu söyledi. ABD’li yetkili, “Türkiye ile 250 milyon doların üzerinde bir yatırım kontratımız var. Türkiye F-35’in çok kayda değer bir bölümünü üretiyor. Bu parçalar sadece Türk uçakları için değil, aynı zamanda bütün müttefiklerimizin alacağı 3 bin 100 uçak için üretiliyor. Ve bu endüstri yıllar boyu havacılık alanında üretime devam edeceği için ekonomik getirisi yüksek olacak” diyor.

İlk iki uçağın 2017’de Türkiye’ye teslim edileceği doğru mu?

Lockheed Martin, 2016 sonunda veya 2017 başında 2 adet F-35’i Türkiye’ye teslim etmemiz mümkün olacak. Ama bu, Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar’ın da yakın bir zamanda dediği gibi, Türkiye’nin tasdikine bağlı. Toplamda ise Türkiye’ye 100 savaş uçağını teslim etmiş olacağız.

Uçakların fiyatlarının sürekli zamlanması ile ilgili birçok spekülasyon var piyasada?

Aslına bakılırsa şimdiye kadar 100 tane F-35 uçağını ürettik. Fiyatı da, başlangıcında planlanandan sürekli düşerek devam ediyor. Şu an itibariyle, bir F-35 uçağı, 6 yıl içinde planlanandan %55 daha ucuza mal olacak diye bekliyoruz. Bu fiyatı düşürmeye devam edeceğiz ve 5. Nesil F-35’ler 4. Nesil uçaklarla aynı fiyata gelebilir.

Örneğin, bir uçak Türkiye’ye kaça mal olacak?

Tahmin edilen bir F-35A normal kalkış ve iniş yapabilen uçağın 2018’deki satın alma fiyatı 85 milyon dolar olarak hesaplanmıştır. Bu, 2012 fiyatlarıyla 75 milyon dolar demek.

Türk pilotlar eğitimde

F-35’ler savunma ve saldırı sistemlerine ne gibi katkı sağlayacak?

Bu jetler ‘stealth’ denilen, gizli veya görünmez hava taşıtları olacak. Dizaynı ile birlikte bu uçakları düşman kuvvetleri göremeyecek. Düşman radarlarını atlatmaya yarayacak özeliklere sahip.

Farkları adına bir örnek vermeniz gerekirse?

Örneğin F16 jetlerinde sadece bir radar uçağın burnunda bulunur. F-35'lerde ise bin üzerinde küçük radar bulunmaktadır. Pilotların giyeceği pilot kaskında da bu radarların bazıları var.

Bu kasklarla ilgili birçok problem olduğu basına yansıdı. Bunlar atlatıldı mı?

Evet atladıldı. Kasklarla ilgili gerçekten de bazı problemler yaşadık ama ABD hükümeti de, alternatif kask üretimi yapmamıza gerekli olmadığını onayladı. Son zamanlarda yapılan değişikliklerle bu yeni kask örnekleriyle artık bir problemimiz yok.

Bu uçakları kullanacak pilotlara eğitiminiz başladı mı?

Özel simulatörleri Türkiye’ye gönderdik. Bu simulatörlerle Türkiye’deki pilotlar eğitimlerini yapıyor. Bunun dışında Türkiye’den eğitim için ABD’ye gelmiş veya gelecek pilotlar şimdilik yok.

İLK F-35'LER NE ZAMAN GELECEK?

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Pastadan cikan tag ~ 8 yıl önce
Getçekten ciddi misiniz? Türkiye savaşa girmezmiş, F 35lere ne gerek varmış. Daha dün Suriyeyle savaşa giriyordun. Suriyeyle savaşırken Bölgedeki Rus jetleriyle karşılaşmayacağını mı sanıyorsun. Suriye Rusya için çok önemli özellikle Kerkük bölgesinin Avrupa devletleri veya onlarla ticaret yapma potansiyeli olan birinin eline geçmesi zaten düşmekte olan petrol fiyatlarının(Amerika Avrupa felan) daha da düşmesi ve Ticareti Fosil yakıt üzerine kurulu Rusyanın zor duruma düşmesi demektir. CİDDEN cahilsiniz. Amerika bizim için Rusyayla savaşa mı girer sanıyorsunuz kendi çıkarı olmadan siz diplomasiyi arkadaşlıkl gibi bir şey mi sandınız. TÜRKİYE DEVLETİ HER DAİM İÇ VE DIŞ TEHTİTE HAZIR OLMAŞIDIR. EĞER BİR YERDEN PARA KISILACAKSA O DA YOKSUZLUKLARDAN VE GEREKSİZ SEÇİM PROJELERİNDEN KESİLMELİDİR. ÜLKEMİN UÇAĞINA BARAJINA DOKUNMAYIN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yusuf ~ 9 yıl önce
Adamların içecek fabrikası turkiye gücünde bombasina nasil yetiscen imkansiz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Enın ~ 9 yıl önce
ABD den ALINAN tüm Uçakların Kodları bizde yok yani ABD bu Kodları vermiyor yani onlar istem ise uçakları kullanamazsın Bu durumda ABD izin verirse kullanacağız. Bu Uçaklar kimin????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cengizhan ~ 9 yıl önce
ordumuzun guclu olmasi lazim herkez 3. dunya savasina hazirlaniyor f 35 yaziliminida degistirirler siz ona takilmayin bazilari etrafinda ne olup bittiginden habersiz herhalde oyle insanlar uyumaya devam etsin her yer kan golu su uyur dusman uyumaz ata sozu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
burak ~ 10 yıl önce
Arkadaşlar Türkiyeyi çok küçümsuyoz türkiyenin imzaladıgı anlaşmadan dolayı böle durumdayız aslında durumumuz öle kötü değil dünyanın en güçlü 6. ülkesiyiz 2030 da dünya Ekonomisinin başkenti istanbul olucak bunu biliyormuydunuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cem ~ 10 yıl önce
cok pahali acikcasi ne gerek var,biz ne irak ne iraniz demokratik hukuk ülkesiyiz türkiye asla büyük savasin icinde olmaz,zaten yeterli ordumuz var allaha sükür silaha bence para harcanmamali,yunan yunan deniyorda yunanli vizeyi kaldiriyor,artik yunanistan düsman degil,adamlar türk gelsin döviz biraksin diye dua ediyor,kizlar erkekler yunanli türk gitgide daha cok evleniyor,uzomuz ayni rakimiz baklavamiz,cacik dolma dinimiz disinda farkimiz yok yahu adamlarla kahve kültürümüz bild ayni! he yunanistanda düsman vardir illaki bize bizde onlara oldugu gibi ama bunlar azinlik!!! baskada tehdit yok zaten eeee silah kime??? rusya felan zaten hangi silahi alsan seni amerika avrupa korumazsa unufak olursun,kimse kusura bakmasin bence su paraya okul ve saglik ac insanlara ekmek is verilir,16 milyar dolara tesisler yapilir inanilmaz bir para neymis görünmezmis peh peh peh,bizim biran önce hem silahsizlasmamiz,hemde nasil insanimizin gelir seviyesini ve demokrasimizi yukariya cekeriz ona bakmamiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Anonim ~ 10 yıl önce
Evet geçtiğimiz yıllar veya günlerde diyim tübitakdan bazı bilim adamları böyle uçakların genelde savaş zamanında Amerika yı Yunanistanı vb. Radarda dost diye gösteriyormuş İnşallah bu da dost diye göstermez...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Arkadaş biz daha araba üretemiyorz uçak üretmek emeklemeden uçmak demek yazık böyle kendimizi kaldırıyoruz . Cahiliye dönemine geri döneceğiz böyle giderse

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ayran ~ 10 yıl önce
Ayranimiz yok icmeye 100 tane alacakmisiz peeehh. Line adam yetistirmek icin F4 ler F16 lar yetiyor zaten.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
** ~ 10 yıl önce
Alıcan Mig 35 ,29'da olur hem daha kıvrak alman ordusunda var bizde yok ilginç yazılımınıda kendine çevirir tepe tepe kullan F16 dan bile kıvrak rus Mig'ler on numara uçak abicim F35 ancak filimlerde o migleri düşürür doğruya doğru.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MIG ~ 10 yıl önce
Onlar bize bir gömlek üstün miglerin kesin manevra kabiliyeti bilinmiyor bu uçağı uçuran pilotlar 11g sınırında kalıyor ama uçak daha fazlasını verebilecek kapasitede 2.5 mach çok hızlı mikoyan yapmış işte

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000