20 Ağustos 2010, Cuma 06:26:47

Helikopterler Türkiye'ye döndü

Rusya'da meydana gelen orman yangınlarına müdahale için Orman Genel Müdürlüğü tarafından Rusya'ya gönderilen 2 adet yangın söndürme helikopteri ve personeli görevlerini tamamlayarak yurda döndü.
  • Yangının neden uzun sürdüğü belli oldu. 2500 litre su dökmüşler her sortide. Beriev Be-200 her sortide 12 ton su boşaltıyor. Hem de kova gibi etrafa yayarak değil, tam istenilen noktanın üzerine.
Yurda dönen ve Orman Bölge Müdürü Dr. Ahmet İpek tarafından karşılanan personel bu sabah Trabzon Havalimanı'nda bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında ilk olarak konuşan Trabzon Orman Bölge Müdürü Dr. Ahmet İpek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla 2 adet Kamov-32 tipi yangın söndürme helikopteri Rusya'daki yangına müdahale için 8 Ağustos 2010 tarihinde Trabzon Havalimanı'ndan Rusya'ya gönderildiğini hatırlattı.

İpek, helikopterlerin Rusya'nın Riyazan Bölgesi'ndeki yangınlara müdahale ettiğini belirterek "1'i Türk 5 pilot arkadaşımız ve 6 da teknik ekip olmak üzere 11 kişilik personelle Rusya'ya giderek yangınlara müdahale ettiler. Şuana kadar Rusya'da 755 bin hektar verimli ve 240 bin hektar da bozuk orman alanının yandığını öğrendik. Bizim bölge müdürlüğümüzün sorumluluk alanındaki Trabzon, Bayburt, Gümüşhane ve Rize illerinde 580 bin hektar orman alanımız var. Neredeyse bizim bölgemizin 2 katı büyüklükte orman alanı yandı. Son verilen rakamlara göre 54 kişinin ölümüne neden olan orman yangınlarında yaklaşık 70 saat uçuş yaparak görevlerini başarıyla tamamlayan pilotlarımız Rusya Başbakanı Viladimir Putin tarafından ödüllendirilerek resmi törenle uğurlandı" dedi.

Orman Genel Müdürlüğü Orman Yangınları Operasyon Koordinatörü Aygün Öğdür ise Rusya'da Türkiye adına yangın söndürme görevi yapan helikopterlerin 70 saat uçuş yaparak toplam 750 sorti gerçekleştirdiğini kaydederek her sortide de 2500 litre suyu yangın alanına boşalttıklarını belirtti. Öğdür, yangınların Rusya'daki ve dünyadaki son 130 yılın en büyük yangını olduğunu söyledi.

Yangın Söndürme Helikopteri Pilotlarından Rus İvan Borisov ise öncelikle Türkiye adına çalışmasına rağmen ülkesindeki yangını söndürme çalışmasına katıldığını belirterek "Türkiye'ye ve Türk Hükümeti'ne öncelikle ülkem adına teşekkür ediyorum. Çok üzücü bir olay, son yüzyılın en büyük olayı. Başbakan Erdoğan ile Rusya Başbakanı Viladimir Putin'in görüşmesi sonrasında görev yaptık. Her ne kadar Türkiye adına çalışsak da minnettarız. Putin, bizi uğurlarken çok çok teşekkür ettiğini söyledi" diye konuştu.

Borisov, hayatında ilk kez bu kadar büyük bir yangın gördüğünü de ifade ederek "Böyle bir yangınla ilk kez karşılaşıyorum. Bu bizim işimiz. Bazen duman altında bazen ateş üstünde ama bu bizim görevimiz. Görevimizi yapmaya da devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Helikopterler Türkiye'ye döndü

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Yangının neden uzun sürdüğü belli oldu. 2500 litre su dökmüşler her sortide. Beriev Be-200 her sortide 12 ton su boşaltıyor. Hem de kova gibi etrafa yayarak değil, tam istenilen noktanın üzerine.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000