15 Ekim 2011, Cumartesi 08:02:46

HEDEFTE NE VARDI?

Rusya'nın önde gelen askeri havacılık uzmanlarından Rusya Bilimler Akademisi üyesi Vladimir Yevseyev, Temmuz ayında Afganistan'da Azeri IL 76 uçağının düşürülmesi olayıyla ilgili görüşlerini açıkladı.
  • ceviren guzel cevirmis eline koluna saglik ama bir de kara pazar yerine kara borsa deseymis ne guzel olurmus.
Sovyet-Afgan Savaşı sırasında uçaksavarların bölgeye ABD tarafından ulaştırıldığını belirten Yevseyev, "Daha o zaman ABD'nin Afgan güçlerine verdiği stingerlerle çok sayıda uçak ve helikopter düşürüldü. ABD, Taliban'la karşı karşıya gelince ise bu ülkeye stingerlerin transferini durdurdu" ifadesini kullandı.

Yevseyev, NATO'nun Libya çıkarması sırasında da bu silahların yeniden Afganistan'a girme ihtimali yükseldiğini belirterek "Zira Kaddafi güçlerinde yeteri kadar taşımaya elverişli hava savunma roket sistemleri vardı. Kaddafi'ye ait silah ambarlarının yağmalanması sonucunda söz konusu roket sistemlerinin diğer Afrika ülkelerine ve Afganistan'a ulaşması ihtimali de çok yükseldi. Bunun dışında bir de kara pazar olduğunu da unutmayalım. Bu silahların satışının yasak olmasına rağmen kara pazardan edinilebilir.
 
Özellikle eski SSCB ülkelerinde bu silahların yasa dışı yollarla satıldığı olayları olmuştur" dedi.
 
Afganistan'da Azerbaycan'a ait IL 76 uçağının düşürülmesi olayında hangi tip uçaksavarın kullanıldığı ve kim tarafından yönetildiğine bakmak gerektiğini belirten Yevseyev, "Teknik olarak bu saldırının mümkün olduğunu söyleyebilirim. IL 76 uçağının çok güvenli bir uçak olduğunu söyleyebilirim. Birden fazla motora sahip bu uçak özellikle dar pistlere iniş kolaylığı sağlayan bir sistem kullanıyor. Bagram havalimanı ise küçük bir havalimanı değildir. Eski Sovyetler Birliği döneminde de Kızıl Ordu tarafından bu havalimanını kullanılıyordu. Taliban'ın Kabil ve çevresindeki gücü dikkate alınırsa bu uçağı düşürme ihtimali çok yüksek. Taliban'ın sırf Azeri uçağını düşürmek için fırsat kovaladığını düşünmüyorum. Hedef sadece herhangi bir uçağa saldırmak olabilir. Zaten de IL 76 uçağı da çok büyük olduğu için Taliban bu uçakla yeni ABD askerlerinin getirildiğini düşünmüş olabilir. Çünkü görünüşte IL uçağı ABD askerlerinin transferinde kullanılan uçaklara çok benziyor" ifadelerini kullandı.
 
Yevseyev, uçakların kara kutularında teknik bilgilerin de kaydedildiğini belirterek "Örneğin uçuş şartlarında ani değişiklik olup olmadığı, yani iniş sırasında pilotun hatasının olup olmadığı gibi sorulara bu kutular sayesinde cevap verilebilir. Şu anki bilgilere göre düşen Azeri uçağı olayında pilotların her hangi bir hatası söz konusu değildir. Olayın tanıkları alev gördükleri için bu uçağa karşı silah kullanıldığını kanıtlıyor. Ayrıca daha önce belirttiğim gibi IL 76 çok büyük uçak olduğu için kolay
avlanabilir bir uçaktır. Kara kutulardan alınacak bilgiler çok güvenilir bilgilerdir. Bunların incelenmesi olayın sebebini anlamak ve pilotların hatası konusundaki söylentilere de son vermek açısında çok önemlidir. Azerbaycan'da hava araçlarının teknik bakımına yeteri düzeyde dikkat edildiğini biliyorum. Zira bu ülke İran gibi hava kazalarının sık sık yaşandığı bir ülkeler arasında yer almıyor. Ben bu uçağın roket sistemiyle düşürüldüğünü düşünüyorum, kara kutulardan alınacak sonuçların da bunu doğrulayacağından eminim" dedi.
HEDEFTE NE VARDI?

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
ceviren guzel cevirmis eline koluna saglik ama bir de kara pazar yerine kara borsa deseymis ne guzel olurmus.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000