08 Temmuz 2008, Salı 10:20:58

Havayollarına müjdeli haber!

Son bir yılda ikiye katlanan petrol fiyatlarında önemli ivmeler bekleniyor. Peki, yakıt fiyatları ne olacak?
  • Valla bu haberin başlığını atan arkadaşı tebrik ederim. Havayolu şirketlerine gerçekten müjdeli bir haber vermiş. Petrolün varili 200 dolar olacak; sonra da düşecek. Büyük müjde...parizyenden :)))

Havayolu şirketlerinin en önemli gider kalemlerinden biri olan yakıt fiyatlarının yıl sonuna kadar 200 dolara çıkmasını bekleyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Uluslararası yatırım bankası ING’ye göre, petrol fiyatları 200 dolara çıkarsa, hızlı bir düşüş trendinin de startını verecek. 

ING’nin senaryosuna göre, petrol fiyatlarının 200 dolara çıkması enflasyonu yükseltecek ve ekonomik aktiviteyi baskılayacak. Enflasyon ABD’de yüzde 7’ye, Euro Bölgesi’nde ise yüzde 4.5’e çıkacak. Bu durumda merkez bankaları faiz artıracak. Yıl sonuna kadar ABD Merkez Bankası Fed faizi yüzde 2’den yüzde 3.25’e, Avrupa Merkez Bankası ise yüzde 4.25’ten yüzde 4.75’e çıkaracak.

Artan faizler, büyüme üzerindeki aşağı yönlü baskıyı daha da artıracak. Durgunluk, kredi krizini daha da derinleştirecek. Varlık fiyatları düşecek, artan faizler bankaların içinde bulunduğu durumu zorlaştıracak.

2009'DA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Bu noktadan sonra geri dönüş süreci başlayacak. Petrol fiyatlarının ekonomik aktiviteyi baskılaması sonucu, petrole olan talep aniden düşecek. Petrol fiyatları 2009 yılı boyunca düşerek 100 dolara gerileyecek. Petrol fiyatlarındaki bu düşüş, ABD’de geçici bir deflasyona yol açacak ve enflasyonun düşmesiyle Fed ve Avrupa Merkez Bankası faizleri indirecek. 2009 sonunda Fed faizi yüzde 1’e, Avrupa Merkez Bankası ise yüzde 3.25’e indirmiş olacak.

Petrolün 200 dolara çıkması, tüketicilerden üreticilere 4 trilyon doların transfer edilmesi anlamına gelecek. Bu tutar, küresel ekonominin yüzde 7’sinin üzerinde bir orana denk geliyor. Bu gelir transferi uluslararası gerilimleri artıracak.

Yakıt

Havayollarına müjdeli haber!

Yorumlar

Pompacı ~ 16 yıl önce
Valla bu haberin başlığını atan arkadaşı tebrik ederim. Havayolu şirketlerine gerçekten müjdeli bir haber vermiş. Petrolün varili 200 dolar olacak; sonra da düşecek. Büyük müjde...parizyenden :)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000