07 Eylül 2009, Pazartesi 16:10:51

Havalimanı çevresindeki kaçak yapılar can sıkıyor

Şehir Plancıları Odası Çukurova Şube Başkanı Cüneyt Erginkaya, siyasal çıkarları uğruna havalimanı çevresindeki kaçak yapılaşmaya göz yuman belediyelerin havalimanının taşınması için kurulan değirmene adeta su taşıdıklarını söyledi.
  • eger bu ülkede kanun var ise,kacak yapilasmaya izin veren göz yuman kim olursa olsun yargi önüne cikarilmali.yok efendim eski yönetimlermis eski belediyeymis kimse söylemesin. bu konuda hatali kim ise yargilanmali.yoksa herkesin yaptigi yanina kar kaliyorsa,bizler millet olarak daha bu günleri bile arar hale geliriz...

Mimarlar Odası Adana Şubesi, Harita Mühendisleri Odası Adana Şubesi ve İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi ile birlikte düzenledikleri basın toplantısında konuşan Şehir Plancıları Odası Çukurova Şube Başkanı Cüneyt Erginkaya, Adana Havalimanının taşınmasında en önemli gerekçenin kaçak yapılaşma, sorumluların ise buna göz yuman belediyeler olduğunu savundu.

Adana-Mersin arasında yıllardır süren havalimanı tartışmasına belediyelerin "kuru sıkı" atışlarla karşı çıkar gözüktüğünü savunan Erginkaya, "Belediyelerimiz, havalimanı etrafındaki kaçak yapılaşmaya kısa vadeli siyasal çıkarları uğruna bilinçli olarak göz yumarak, gerçekte, havalimanının taşınması için kurulan değirmene su taşımaktadırlar" dedi.

Yeni Türk Ceza Yasası’na da giren kaçak yapılaşma ile ilgili ceza hükümlerini hem vatandaş hem belediyelerin açıkça çiğnediğini dile getiren Erginkaya, "Özellikle seçimler öncesinde gözlerinin önünde yapılan binlerce kaçak yapıya göz yuman Seyhan ve Yüreğir ilçe belediyeleri, hükümetin çıkardığı bir kanunu kendilerince yorumlayarak bu yapılara elektrik ve su bağlanmasını sağlamak suretiyle meşruiyet kazandırmışlardır. Her fırsatta kaçak yapılaşmaya karşı olduğunu beyan eden Büyükşehir Belediyesi ise bu gelişmeleri sadece seyretmektedir" dedi.

TAŞINMAYI SAVUNANLARIN TEMEL DAYANAĞI KAÇAK YAPILAŞMA

Kaçak yapılaşmanın Adana ve Mersin kentleri arasındaki en ciddi tartışma konularının başında yer alan Adana Havalimanı'nın taşınmasını savunanların da en temel dayanağı haline geldiğine dikkat çeken Erginkaya, şöyle devam etti:

"Havalimanı'nın taşınmasını savunan lobi; mevcut havalimanı pist uzunluğunun 2750 metre genişliğinin de 45 metre olduğunu, kaçak yapılaşma nedeniyle pistin genişletilmeye ve uzatılmaya müsait olmadığını ve bu yüzden uluslararası standartlarda öngörülen boyutlara ulaştırılamayacağını iddia etmektedir. Oysa basit imar tadilatlarıyla ve düşük maliyetli kamulaştırmalarla mevcut pist boyunu en az 3500 metreye, mevcutta 400 metre olan en dar bölümünü en az 600 metre ye ve 1300 metre olan en geniş bölümünün de 1800 metreye çıkarılması mümkündür. Adana’mızda kentleşmeye son derece uygun araziler var iken planlamanın ve sağlıklı kentleşmenin siyasi rant ile ekonomik çıkarlar uğruna çözümsüzlüğe itilmesi artık açıkça sorgulanmalı ve sorumluları da ortaya çıkarılmalıdır. Özellikle Seyhan Belediyesi tarafından göz yumulan ve Büyükşehir Belediyesi tarafından da maalesef seyredilen bu kaçak yapılaşma zaman geçirilmeden durdurulmalı, çözüm için mevcut imar planları yeniden gözden geçirilmeli, yapılacak tadilatta havalimanı sahası maksimum büyüklükte düşünülerek korunmalıdır."

Mevcut arazi ve ev sahiplerinin mağdur edilmeden halen atıl duran TOKİ veya Deprem Evleri'nde ya da aynı bölgede acilen hazırlanacak bir "Kentsel Dönüşüm Projesi" ile uygun yerlere taşınması önerisinde bulunan Erginkaya, bu şekilde elde edilecek arazinin bir bölümünün mevcut havalimanının genişletilmesi için kullanılması, geriye kalan bölümünün ise aktif yeşil alan olarak düzenlenerek kentlinin kullanımına açılması gerektiğini söyledi.

Mevcut havalimanını geliştirmek yerine başka bir yere yenisini yapmanın en az en az 6 milyar dolar maliyeti olacağının da gözden kaçırılmaması gerektiğini vurgulayan Erginkaya, "Eğer ileride gerekli olacaksa bu yeni havalimanı yerinin Adana'nın batısında değil mevcut kara ve demiryolları ile otoyol akslarının kesiştiği ve de yakın gelecekte hızla gelişecek Ceyhan-Yumurtalık Dünya Enerji Koridoruna yakın konumda olan doğu kesimlerinde aranması daha doğrudur. Çünkü, hem Çukurova’nın coğrafi merkezine hem de Türkiye'nin en büyük Organize Sanayi Bölgesine yakındır" diye konuştu.

Öger Türk Tur

Havalimanı çevresindeki kaçak yapılar can sıkıyor

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
eger bu ülkede kanun var ise,kacak yapilasmaya izin veren göz yuman kim olursa olsun yargi önüne cikarilmali.yok efendim eski yönetimlermis eski belediyeymis kimse söylemesin. bu konuda hatali kim ise yargilanmali.yoksa herkesin yaptigi yanina kar kaliyorsa,bizler millet olarak daha bu günleri bile arar hale geliriz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000